Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Íróasztalt, de hova?

2009.08.26. 10:05 zaphodbb

Feltartóztathatatlanul közeledik az iskolakezdés, és vele együtt elkerülhetetlenné válik a kis elsősök szobájának átalakítása. Íróasztal kell a régi kis rajzolós-gyurmázós asztalka helyett, hiszen nagy iskolás lesz gyermekünk.

A legtöbb családban nincs a gyereknek huszonsok négyzetméteres szobája, úgyhogy kezdődhet a legózás: ágy alá, ablak mellé, szekrényt át és máris minden máshol van, apa vörös fejjel morog, hogy már megint át kell tolni azt a #&@ szekrényt, mert mégis ott lesz jobb, anya meg tervez, tervez, tervez, majd a tervektől merőben eltérően rendezi be mégis a szobát, mert a gyermek elnyifogja magát, hogy az úgy nem tetszik neki.

Például ez a Berloni Design nekem álmaim gyerekszobája lenne, még tán rá is tudnám beszélni a lányokat, de eléggé reménytelen, hogy megnőjön a szobájuk ekkorára a mostani tizenegy négyzetméterről.

Ideális esetben már eleve úgy rendeztük be a gyermek szobáját, hogy születése előtt gondoltunk az íróasztal helyére, de ez igencsak szokatlan lenne, hogy az ember lánya a babázás eufóriájában ennyire előre gondolkozna. Nekem olyan hároméves koruk körül, jellemzően az ovikezdéskor jutott eszembe, hogy ezek a csajok bizony iskolába is fognak járni, méghozzá nem is olyan nagyon soká. B. lányomnak két éve van csak hátra az oviból, és magamat ismerve kell is ez a két év ahhoz, hogy egy gyerekszoba átalakítást megtervezzek.

Többféle szobából, többféle megoldást lestem el, többféle szempont alapján. Az első szempont nálam az, hogy valahol az ablak körül legyen az íróasztal, hiszen a természetes fénynél nincs jobb a kölkök szemének, így ha lehet, ne háttal legyen az ablaknak, mint az első képen. Ideális esetben persze földig érő ablakok előtt, fényárban úszhatna az íróasztal, de ez azt hiszem kevés otthonban adatik meg.

Ha meg még monitora is van a gyereknek az asztalon, akkor az megint nem jó, ha az ablaknak háttal van, mert mindenféle napfény visszatükröződése bazi idegesítő a monitoron. Ez persze helyfüggő, mert ha egyszer nem fér az ablak köré, akkor nem fér, van hogy akkora a szoba, hogy épphogy egy ágyat be tudunk szuszakolni. Ilyen esetben viszont a fő szempont, hogy hol van talpalatnyi hely, nem pedig, hogy hol van az ablak.

De ha tehetjük, azért valamilyen módon, még ha csak oldalról is, de kapjon természetes fényt az az asztal - ha lehet akkor arról az oldalról, ahol nem takarja ki a gyerek keze,  egy sarok megoldással akár, mint a második képen, alant. Az ideális megoldás az első képen látszik, amin egybe van építve az asztal az ablakpárkánnyal. Ezzel csak az a gondom, hogy így szerintem alacsonyan van az asztal, és bár az a párnás pad előtte nagyon jó kis tárolóhely-bővítmény, de nem lehet könnyű vele ide-oda helyezkedni, márpedig arra szükség van tanulás közben.

A kicsi-hely-galériás-ágy szobákban adja magát a megoldás, miszerint az ágy alatti részt használjuk ki az íróasztal számára, ami szuper, mert nyugodt kis tanulózug lehet belőle, csak itt is fektessük nagy hangsúlyt a jó megvílágításra.

A második és harmadik megoldás nem a hagyományos módja a galériás ágy beépítésének. A második tulajdonképpen csak egy megemelt ágy, alacsonyabb belmagasságnál ez is hasznos térnyerési ötlet. Olyan magasságban van az ágy alja, amilyen magasságban az íróasztal kell legyen. Így az asztal hozzá van toldva az ágyhoz, nem pedig alá beépítve. Fény és mozgástér szempontjából mindenképpen előnyös.

A harmadik igencsak kreatív ötlet pedig az emeletes ágy oldalába építi az íróasztalt, méghozzá nagyon is szemrevaló módon. Házi barkácsról van szó, tessenek koppintani.

Sok otthonban egy szobája van a két gyerkőcnek a - nemcsak - tanulásra, itt bizony újabb legóznivalója akad anyának és apának, hogy mégis hogyan és hova. A legegyszerűbb, ha az egyik falra két íróasztalt teszünk. Ha nincs ekkora falunk, akkor egy másfél íróasztalnyit próbáljunk beszuszakolni legalább, hogy a könyökük ne érjen össze a gyerekeknek. Másfél íróasztalt persze nem fogunk kapni a boltban, csak ha levágatjuk a lapot és veszünk hozzá négy lábat.

Vagy lehet két kisebb asztalt egymással szembe raknunk, ez esetben csak arra kell figyelni, hogy az asztal alatt ne rugdossák nagyon agyon egymást a kölkök. Középen pedig egy térelválasztó mágneses vagy parafa vagy akármilyen tábla jól jöhet, már csak egymás békén hagyása végett is.

Akiknek nagyon jó dolguk van, azoknak a kettővel feljebb látható kép megoldása  is tökéletes lehet, ha akarnák se tudnák a fiúk ott zavarni egymást, egymás mellett. Akiknek nincs akkora gyerekszobájuk, mint az én fél lakásom, azoknak lehet, hogy a lenti képen lévő, másfél íróasztalos variációval kell beérniük. Amivel nincs is semmi gond, sőt, nekem sokkal otthonosabb ez a verzió.

Lehet persze kapni zsilliókért is íróasztalokat, nem is én lennék, ha erre nem hívnám fel a figyelmeteket, szerintem, ha lenne rá csillió pénzem, akkor se venném meg őket, már csak dacból se. Ilyenek például a Legacy Classic íróasztalok, amiknek 2000 dollárnál kezdődik az áruk és még csak nem is tetszenek annyira.

Források: IKEA, Legacy Classic, Designing, Pottery Barn, IMA 4D Concepts, Berloni

Szólj hozzá!

Címkék: design gyerek iskola praktikus tárolás gyerekszoba íróasztal ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr31332347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása