Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy babakocsi

2009.09.09. 14:02 zaphodbb

Töredelmesen bevallom, nekem gyengéim a régi babakocsik. Formáikkal, nagy kerekeikkel teljesen elbűvölnek, szívesen tologattam volna egy ilyet, amikor tologattam még bármit is. Ezért evidens volt számomra, hogy sorozatunk következő részében a babakocsik őseiről legyen szó.

Az első babakocsik Angliában, akkor még gyermekkocsi néven, még csak három keréken guruló ülések voltak, amiket tulajdonképpen a mozgássérültek kocsijaiból alakítottak át a gyerekeknek. Ezekben a már ülni tudókat tudták tolni, és elég kényelmetlenek voltak. Hasonlót kell elképzelni, mint az első képen lévő darab, bár ez egy fejlettebb változat, de a három kerék még ott figyel.

A fenti kocsik azonban nem oldották meg a kicsi babák hordozásának kérdését, kellett egy olyan gyermekkocsi is, amiben fekhetnek, mert ugye az előbbiből kidőltek simán. 1880 körül jelent meg két formája a babakocsiknak, amiben már fekhettek a kisdedek. Az első tulajdonképpen egy fonott bölcső kerekekre szerelve, ami önmagában szerintem zseniális ötlet volt attól, aki feltalálta. Olyan "hogy erre én miért nem gondoltam eddig" típusú felfedezés.

A második verzióban, amit fent láthattok, a hagyományos postakocsit alakították át babakocsivá. Ilyen kocsikban húzták maguk után a postások a leveleket és csomagokat, erre szereltek két kicsi kereket még, hogy kisebb helyen lehessen velük fordulni. Hihetetlen sikert értek el ezzel a fajta babakocsival, a következő évtizedekben tömegek használták, habár kihívásokkal küzdött azért borulékonyságilag. Ezért kezdték aztán a két kicsi kerék méretét növelni, hogy stabilabb legyen. Innen már csak egy ugrás és párszáz év kellett, hogy eljussunk korunk hiperszuper babakocsijáig.

Forrás: V&A Museum of Childhood

6 komment

Címkék: design gyerek babakocsi úton egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr531357056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anke 2009.10.18. 21:45:44

Romantikusnak romantikus, de az biztos, hogy szegény gyereket szétrázták a macskakövön. Feltéve, ha nem földúton tolták, hm, de akkor pedig esős időben ragadt a sárba. :) Na és lejtőn? Jó, nem folytatom. :)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.10.18. 21:57:57

@Anke: És valószínűleg ezeknek a dolgoknak köszönhetjük, hogy ma olyan babakocsik vannak, amelyek lengéscsillapítósak, nagy kerekűek, fékezhetők és könnyűek, stb. Arra azért kíváncsi lennék, milyenek lesznek mondjuk 50 év múlva...

Anke 2009.11.30. 19:38:35

@felhasznalo: Mondjuk légpárnás? :)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.11.30. 19:54:30

@Anke: vagy holografikus, ami valami voodoo révén mégis a levegőben tartja a gyereket?

Anke 2009.12.22. 10:27:09

@felhasznalo: vagy újra a hasunkon, hátunkon hordjuk a gyereket.
Remélem az alábbi linken található gyerektároló bőröndkocsi sosem kerül forgalomba:
www.yankodesign.com/2009/12/02/keep-that-baby-swaddled/
Hogy mennyivel lettek könnyebbek a mai babakocsik, ez jó kérdés. Amikor végignéztem a piacot, az újszülötteknek szánt kocsik mind 10-13 kilósak voltak. Így ránézésre a képen látható sem lehet ennél több, mert a maiak lehet, hogy aluvázasak, de ott a lengéscsillapító, a fék, a gumi stb. súlya, ami a régieken nem volt. :)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.12.22. 10:34:42

@Anke: Minden lehetséges.:)

Erről a bőröndről meg akarok majd írni, ha lementek az ünnepek.

Azért a régiek súlya biztos több volt, mert ugye, még nem alumíniumból készült a váz, a bőr is jó nehéz... De mindegy, ettől függetlenül van még hová fejlődni.
süti beállítások módosítása