Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Olvasni kuckóban jó!

2009.09.09. 17:53 felhasznalo

Bizony, bizony, nincs is annál jobb, mint elrejtőzni a nagyvilág elől és kényelmesen elhelyezkedve, befészkelve magad egy sarokba belemerülni egy könyvbe. Vagy kiülni az ablakba, és két mondat között merengve nézni a külvilágot. Szerintem az olvasás szeretete könnyebben alakul ki, ha adott hozzá az elmélyülést és kényelmet biztosító környezet. Nézzük meg hát, milyen olvasókuckókat készíthetünk a könyvekkel és olvasással még csak ismerkedő, vagy már sportszerűen olvasó gyerekeinknek.

Két szempontot tartsunk mindig szem előtt a kialakításánál: legyen megfelelő - természetes vagy mesterséges - megvilágítása ennek a kis zugnak, és ha a padlón szándékozzuk kialakítani, legyen megfelelően szigetelt alulról - senkinek sem hiányzik egy jó kis felfázás. És persze, nem árt, ha a kedvenc könyvek a közvetlen közelében kapnak helyet. Ha nem fér oda egy teljes könyvespolc, elég egy kosár is. A lényeg, hogy kéz alatt legyenek.

Ha már a gyerek nem a kiságyban alszik, de megvan még az abba való matrac, egy olvasókuckó remek formája lehet annak újabb felhasználásra. Csak húzzunk rá valami szép huzatot, tegyük egy védettebb helyre, dobjunk rá pár párnát és kész. Ha még tovább akarjuk fokozni, szereljünk fölé egy baldachint, esetleg köré némi függönyt, ami mögé a gyerek valóban elbújhat a nagyvilág elől. 

Ha nincs otthon befogható matracunk, elég pár kisebb-nagyobb párna is. Ez a megoldás ráadásul még kisebb helyet igényel, és mivel a gyerek sem túl nagyot, biztos, hogy szívesen használatba veszi majd a bútorok közé, sarkokba, beugrókba elhelyezett kuckóját.

Persze a párnázott kuckó elé is szerelhetünk függönyt, de úgy is kellemes - és elegáns - kuckót alakíthatunk ki, ha a párna köré kanyarított textil maga alakítja ki a kuckót.

Persze a klasszikus, ülőbútoros - székes, karosszékes, foteles, kanapés - megoldás is tökéletes helyet biztosíthat a gyereknek a mese világában történő elmélyülésre.

Ha netán van egy babzsák otthon, azt is csatasorba állíthatjuk e célra, úgyis annyira jó hencseregni, tespedni rajta.

Ám ha se matracunk, se párnánk, se babzsákunk nincs, de még egy árva fotel, szék vagy kanapé sem fogható be e célra, akkor se csüggedjünk: elég egy kisebb, de vastag szőnyeg, esetleg bárányszőr ahhoz, hogy a gyerek bármikor kényelmesen elterüljön rajta.

Ha a gyerek amúgy társaságkedvelő, nem muszáj elrejteni neki az olvasásra szánt helyet. Például nincs is annál jobb, mint olykor a könyvön elbambulva ködös tekintettel kibámulni az ablakon, lesni, ahogy jönnek-mennek odakint az emberek, vagy ahogy a galambok felröppenek. Ehhez elég, ha textilekkel és párnákkal látunk el egy szélesebb párkányt, arra azonban ügyeljünk, hogy a kicsi gyerek egyedül ne tudja kinyitni az ablakot!

Barkácsoló kedvű apukák még a legkisebb gyerekszobába is képesek egy helytakarékos, többfunkciós olvasósarkot rittyenteni. Ehhez ad ötletet az alábbi kép. Lehet itt tárolni, sőt, ha az egyik matracot levesszük, akkor a későbbiekben még tanulni is.

Ugyancsak a vállalkozó kedvű apukák feladata lehet, hogy természettudatos szülői attitűdüket szem előtt tartva egy régi tárolóládából megfelelő olvasókuckót alakítsanak ki a kölöknek. Aki ezért természetesen örökké hálás, együttműködő és szófogadó lesz egy csapásra.

A stílszerű dekoráció még különlegesebb hangulatot teremthet egy ilyen olvasókuckóban: nézzétek csak meg a következő képen a fent repkedő könyveket, illetve az inspiráló feliratot a falon. Igazi kis Gondol-sarok.

A képek forrása a Flickr.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv gyerek szülő anya apa gyerekszoba sk kuckó ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr641357909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása