Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Adventi kalendáriumok

2009.11.04. 14:34 felhasznalo

Most, hogy már beköszöntött a november, bizony, megkezdődött a visszaszámolás is: hamarosan Karácsony, ami valljuk be, a legtöbb felnőttnek nyűg, ám a gyerekeknek maga a csoda. Ám ha az ember időben lekezd készülni, a nyűgből felnőttként is csoda lesz, ha nem az ünnep előtti héten kezdünk kapkodni, bizony lesz időnk ünneplőbe öltöztetni a szívünket, mint Saint-Exupéry rókájának. Erre a ráhangolódás ad elég időt advent időszaka, mi pedig úgy gondoltuk, adunk néhány ötletet az adventi készülődéshez.

A gyerekeknek talán az a legnagyobb dilemma, hogy mennyi idő van még a nagy napig. Sokáig még azt sem értik, mennyit is kell aludni addig, de később is könnyen elkerülhető az állandó számolgatás, ha a kölöknek van egy adventi kalendáriuma. A boltokban kaphatók elég fantáziátlanok, és általában minden napra csokit tartogatnak meglepetésnek - sok esetben abból is a vacak fajtát. Sokkal jobb, ha rávesszük magunkat, és készítünk a gyereknek mi magunk egy naptárat, majd megpakoljuk olyan apróságokkal, ami a gyerek számára kincs. Gigaposzt következik!

De lássuk, milyen variációkat találtunk magára a naptárra? A lehetőségek gyakorlatilag végtelenek, sokszor még napokig tartó kreatívkodásra sincs szükség egy jó kis kalendáriumhoz.

Itt van például ez a nagyon egyszerű ötlet: használjunk ruhafogast, aggassuk rá az ajándékcsomagocskákat. Ebben az esetben érdemes színes szalagokat, papírokat vagy csomagnak valókat választani, ezek fogják megadni az egész hangulatát.

 

Persze, maga a fogas is díszíthető, akár festéssel, akár úgy, hogy különféle kis karácsonyhoz köthető kiegészítőkkel - csillag, harang fából, fényes papírból - dekoráljuk.

Zseniális és egyszerű a következő ötlet: ha van otthon fém muffinsütőd, készítsd abból  el a naptárat a gyereknek. Nyilván kettőre lesz szükség belőle - létezik 24 csészés változat? -, de a leggyakorlatlanabb szülők is varázsos dolgokra képesek így. Igazából csak 24 kartonlapocskára lesz szükség, melyekre mágneslapocskákat kell ragasztani - de nyilván pl. dekorgumiból is elkészíthető -, aztán már pakolhatjuk is tele némi díszítés után.

 

Talán még az eddigieknél is egyszerűbb, könnyebben megvalósítható ötlet, ha tölcséreket készítünk. Kartonból pillanatok alatt megvan, ezerféleképpen díszíthetők - ha színes, esetleg mintás papírból készítjük, önmagukban is gyönyörűek, de egészen egyedi tölcséreket is varázsolhatunk ragasztó és olló segítségével. Figyeljünk a részletekre is: érdemes valami szép zsinórt választani, és azokra felfűzni a tölcséreket.

 

De nemcsak papírból, kartonból készülhetnek el: icipici pluszmunkával filcből, textilből is remekül mutatnak. Ráadásul így még tartósabbak lesznek, és akár hosszú évekig elővehetjük őket november utolsó napjaiban.

Hasonlóan egyszerű ötlet, ha csomagok vagy tölcsérek helyett borítékokat, tasakokat használunk. Igaz, ezekbe nem fog beférni egy dömper, de még egy diafilm sem, ellenben mindegyik rejthet mondjuk egy kívánságkártyát - például: "ma este kérhetsz még egy mesét", "ma egy csokival többet ehetsz" vagy "ma tovább is fennmaradhatsz", stb. -, vagy egy családi eseményt.

Ha színes borítékokkal dolgozunk, azok magukban is remekül mutatnak, de ha csak sima fehér boríték lenne otthon, akkor se essünk kétségbe. Ha választunk hozzájuk valami egységes dekoranyagot, mint a második kép esetében a természetes anyagok-termések, egészen izgalmas látvány lesz a végeredmény.

Ha pedig zsinórra aggatni sincs kedvünk a kis tasakokat, tegyük őket egy dobozba, és színes karácsonyi "könyvjelzőkkel" válasszuk el egymástól. Ez különösen azokban a családokban tud ideg- és időkímélő megoldás lenni, ahol sok gyerek várja a Karácsonyt.

Papírból, kartonból egyébként ezerféle dolgot készíthetünk még kalendárium gyanánt. Gyárthatunk például apróbb tasakokat, függesztékkel vagy anélkül. Utóbbi esetben egy szépen bélelt dobozban tarthatjuk a csomagocskákat, így talán könnyebb megakadályozni, hogy a gyerekek két nap alatt kibontsák az összeset. Esténként pedig szép lezárása lehet a napnak az ajándékosztás. 

De az sem rossz megoldás, ha selyempapírból-színes kartonból hengereket készítünk, majd a szaloncukorra emlékeztető csomagokban rejtjük el az apró ajándékokat.

Nagyobb kézügyességgel rendelkezőknek ajánljuk a következő kartontortát. Nekem nagyon tetszik, de valószínűleg valami rettenet lenne esetemben a végeredmény. Azt hiszem, rajtam még a tetején lévő papírcsillag is kifogna, ami egyébként már Karácsony napját jelzi.

A következő szépség is kartonból készült, elegáns, egyszerű, letisztult stílusával inkább már a nagyobb gyerekeknek, no meg a szülőknek rejthetne meglepetéseket.

Persze, nem muszáj a papírboltba rohanni alapanyagért. Otthon is körbenézhetünk, tudatos szemlélettel újrahasznosíthatunk egy csomó mindent a háztartásból. A következő kalendárium egy nagyméretű papírzacskó és maradék csomagolóanyagok, szalvéták házasításával készült.

Ha a lakást már elborítják a karton-, vagy a különböző méretű gyufásdobozok, természetesen azokat is felhasználhatjuk, vagy ha temérdek időnkkel nem tudunk mit kezdeni, készítsünk 24 dobozkát. Egy alapozófestés után dekupázzsal vagy bármilyen más technikával egyedi naptárja lehet a gyereknek. A dobozok lehetnek kerekek vagy szögletesek, és tehetjük a falra, asztalra, mindenhol jól fognak mutatni. Egészen más hatást érhetünk el az eltérő mintájú, illetve az egyforma dekorral készített dobozkákkal.

Hatalmas ötlet szerintem ez a hűtőszekrényre applikált doboz-naptár. Itt a fémdobozok hátára apró mágneseket ragasztottak. A díszítés is igen egyszerű, maguk a számok és a betűk adják meg a kalendárium kicsit iparos, de mindenképp rendezett és légies hangulatát. Naná, hogy nagyobb gyerekeknek való. Meg a felnőtteknek, hiszen mi sem szeretünk kimaradni a jóból.

De ha már doboz, érdemes megemlíteni a fából készült, aprócska tárolókat is. Nyilván sokunknak van otthon a képen láthatóhoz hasonló fatárolója, ami igazából a hétköznapokon teljességgel használhatatlan, vagy maximum olyan apróságokat rejthetünk bele, amit inkább érdemes lenne kiszanálni. No, ezek a tárolók tehetnek hatalmas szolgálatot nekünk az advent folyamán.

Bár a képen látható megoldás számomra egy csöppet már giccses, az nagyon tetszik benne, hogy az egymásra helyezett dobozok egy karácsonyfa formáját vették fel.  A dobozkákat természetesen ragasztással, dekupázzsal is dekorálhatjuk, ki-ki ízlése szerint.

Ügyeskezű apukák segíthetnek a következő kis kabinetes kalendárium elkészítésében. Nekik sem árt, ha időben el tudnak kezdeni ráhangolódni az ünnepre, ráadásul milyen szép is, mikor a szülők kalákában készítenek valamit: apa fúr-farag, anya meg fest-dekorál.

Mi, itt a blogon azonban tisztában vagyunk azzal is, hogy rengeteg varrni-kötni tudó látogatónk van. Álljon hát itt Nekik is néhány ötlet adventre. Elsőként mutatnám be ezeket a bolondos, kicsit ide-oda rogyó filcsüvegeket, melyek bár igényelnek némi jártasságot, azért nem jelenthetnek túl nagy kihívást. A végeredmény mégis mutatós, vicces, játékos. 

Hasonlóképpen filcből készültek ezek a Mikulás sapkák és fenyőfácskák. Szépen mutathatnak egy komódon, asztalon, a gyerek mindennap felboríthat egyet, és megnézheti, mi lapul alatta.

Az egyik kedvencem következik: egy textilre applikált karácsonyfa, alatta 24 kis zsebbel. A zsebek mindegyikében egy sk készített karácsonyfadísz kapott helyet, ezeket aggathatja fel a fára varrt gombokra a gyerek minden nap.  Karácsonyra pedig már két pompás fánk lesz a lakásban.

Hasonló zsebes megoldással készült az alábbi filcnaptár - bár igaz, hogy a képen egy varrni-szerető felnőttnek rejt kincseket. Filcből készült, így a szegéssel sem kell bajlódni. Nagyon egyszerű, mutatósságát szerintem leginkább rendezettségének és a remek színösszeállításnak köszönheti.

Több idővel rendelkezőknek ajánljuk a zacskós kalendáriumokat. Választhatunk mintás anyagokból - de ügyeljünk arra, hogy a különféle anyagok összepasszoljanak egymással -, vagy egyszínűekből. Játszhatunk a kiegészítőkkel is: a mintás masnik, hímzések, sőt, ahogy a harmadik képen láthatjátok, a nyomott minták is remekül mutatnak rajtuk. 

Akaszthatjuk őket fogasra, felfűzhetjük zsinórra, lelógathatjuk egy falapról, de az is remek választás, ha csak natúrban a falhoz erősítjük őket. Így később akár a gyerek egyéb csecsebecséit is elnyelhetik, további tárolóhelyet nyerve a gyerekszobában.

A következő megoldás különösen tetszik: három fémrúdra - összesen egyébként hatra - erősítették fel a textilzsákokat. Ezzel ismét egy modern hatású, különleges hangulatú naptár született.

Filcből nemcsak tölcséreket, süvegeket varrhatunk, de  zoknikat is. Angolszászéknál ez úgyis nagy hagyomány, de valljuk be, tényleg valami egészen otthonos hangulatot csempészhetnek a lakásba ezek a lábravalók. Előnyük még, hogy elég sok apróság beléjük fér, így ha nincs kedvünk három gyereknek három naptárat készíteni, csomaguljuk külön-külön az apróságaikat, és tegyük bele mindhármat az aktuális zokniba. Ha névvel ellátjuk, csak nem lesz belőle nagyobb veszekedés, mintha külön-külön naptárból halásznák elő a meglepetéseket.

No, ehhez aztán tényleg semmi varrótudományra nincs szükség, de mégiscsak az előző után kellett beszerkesztenem: végy egy rakás igazi zoknit - kinőttet vagy újat, ahogy pénztárcád engedi -, és fűzd őket egy sorba. Zokni, fűzés, csíptetés, 5 perc, fellógat, adventi kalendárium kész.

És ha már a ruhadaraboknál tartunk: íme néhány ötlet a kötő- és horgolótűk bajnokainak - illetve azoknak, akiknél kupacokban állnak a kinőtt fejfedők, kesztyűk. Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem már attól is melegem lesz, ha rájuk nézek ezen a zord novemberi napon.

 

Utolsó ihletadónak hagytuk azt a kalendáriumot, mellyel a csicsaellenes minimálrajongóknak is bebizonyítjuk, hogy a kalendárium náluk is helyet kaphat. Egy nagyon egyszerű, öntapadós tapétából készített stilizált fa ágain kaptak helyett a barna, papírból készített kis tasakok. Ezen aztán tényleg semmi sallang nincs. Nekem mégis megakadt rajta a szemem.

Ti milyen apróságokat fogtok az adventi kalendáriumba tenni?

A képek a Flickr-ről származnak.

 

18 komment

Címkék: kiegészítő gyerek ünnep szülő anya apa ajándék baba kreativ idea gyerekszoba hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr831483457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VirgArt · http://www.virgart.hu 2009.11.04. 16:51:34

Szuper ötletek, köszönjük!

Az én nagy kérdésem is viszont az, hogy mi a túrót lehet beletenni, ha nem akarom csokival tömni a gyerekeket...
Vettem már egy pár szép fülbevalót, gondoltam pl radírra, pici ceruzákra, kis jegyzetfüzetre, esetleg kitűző. De mi még? Nagyon várom én is az ötleteket!

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.11.04. 18:43:53

@VirgArt: Nekem vannak ötleteim, de gondoltam, hagyom a kreatív olvasói közönséget is kibontakozni.:)

Egyébként még egy - számomra - fontos dolgot elfelejtettem beleírni a posztba: az egészen kicsiknek nem érdemes számokkal jelezni a napokat. Anno én minden kis csomagra rárajzoltam valami karácsonnyal és téllel kapcsolatos dolgot (hópehely, sapka, kesztyű, harang, csillag, templom, szánkó, hóember, korcsolya, mittomén), természetesen hatodikára egy Télapó jutott, karácsonyra pedig egy feldíszített fa. Így a két legfontosabb dátum sokkal kézzelfoghatóbbá vált a kölöknek.

bölcsésztanár 2009.11.04. 18:59:15

Én az első időkben aszalt gyümölcsöt tettem a zsákocskákba, celofánba csomagoltam őket.

lilabori 2009.11.04. 19:08:38

@VirgArt: A radír szuper ötlet! De lehet aszalt gyümölcsből készült édességet, mogyorót, kulcstartót, gyöngyből karkötőt, hajgumit, hajcsatot (ha lány, gondolom a fülbevaló miatt az). Játék kupont, amit beválthat csokievésre vagy valami másra. Saját készítésű malom játék készlethez bábukat majd később az alapot. Azt lehet rongyra varrni. Könyvjelzőt.

a-monica 2009.11.04. 23:01:04

Ötleteket egy kis papírtekercsre írva! Pl. mikulás-hajtogatás, hópehely készítés papírból, stb.

jolikaM · http://nemcsakvarrok.blogspot.com 2009.11.04. 23:37:54

Én is egész évben gyűjtögetem az apróságokat. Nálunk is kis ékszerek, állat alakú fürdőhab, apró baba, ilyesmi van benne. Bevallom, vagyok annyira fantáziátlan, hogy a 24-ből 3-4-ben csoki is van. Számok kiküszöbölésére pedig azt találtuk, ki, hogy a gyerek azt a zsákot húzza a 24-ből, amlyiket akarja. Azért azt így is érzékeli, hogy egyre kevesebb van.

VirgArt · http://www.virgart.hu 2009.11.04. 23:51:19

Az aszalt gyümölcs nagyon jó ötlet!
Egyébként két lány van és egy fiú. A lányokkal kicsit könnyebb helyzetben vagyok...
A "maminálbeváltható kupon" is tetszik!
Eszembe jutott még, hogy Stahl Juditnál olvastam múltkor egy eléggé gyerekbarát gumicukorreceptet. A kiöntőformája lehet akár a boltban kapható csokis kalendárium műanyagja is. Én eltettem tavalyról. ;o)

tárhejj · http://atarhely.hu 2009.11.05. 09:21:45

Vannak benne ötletesek, és még ezeket is lehet variálni.

buboreek 2009.11.05. 12:51:47

Az ötleteim ömlesztve, aztán mindenki válogassa ki a gyerkőce neméhez és korához illően ;o) :
hűtőmágnes (nálunk volt betűs, minden napra egy betű, de uncsi volt a gyereknek, mert valójában minden nap ugyanazt kapta, pici volt még hozzá), zsírkréta, műanyag állatka, üveggolyó, karkötő, hajcsat, hajgumi, pici autó, dobókocka,ujjbáb,... Terveztem venni 48 darabos puzzlet is, és minden napra betettem volna két darabot, de ez is untatná a 4 éves fiamat. :o)
Nálunk lesz csoki is, mert sztem egy-egy darab pici csoki még nem a világ (régebben azt hittem, hogy az, de nem...),de lehet ahogy írtátok aszalt gyümi, vagy müsli szelet is benne.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.11.05. 13:04:51

Amiket még nem láttam az ötletek között.

- MATRICA (melyik kölök ne imádná)
- diafilm (ezt is imádják)
- dió
- nagyobbaknak vízzel feltehető műtetkó
- pici gyűrű
- az én gyerekem pl. szeret hímezni, ezért hímzőfonal (mondjuk úgy, hogy lelkes amatőr)
- nagyító (nagy kincs, lehet vele mindenfélét vizsgálni)
- gumi, szintén nagyobbaknak, tudjátok, az ugrálós játékhoz
- pattanós labda
- trutyis labda
- fluoreszkáló csillagok

Ha akarjátok, csinálhatunk egy posztot erről is...

buboreek 2009.11.05. 14:48:07

Igggggen!

Legyen post!

Nekem még a pecsét (nyomda) jutott eszembe. De pl. az is beugrott most, hogy csinálok nekik (2 és 4 évesek) fürdőkádba játékot. Dekorgumiból kinyírok geometriai formákat és kész is. Ha vizes a dekorgumi remekül ragad a kád oldalára, és már csak rajtuk áll, hogy a formákból miket raknak ki... Ugyanez továbbfejlesztve mehet nyomdának is (pecsét), pl. ha bébiételes üvegre ragasztom a dekorgumit... Ez is belefér az ádventi naptárba...

buboreek 2009.11.05. 16:40:33

bébiételes üveg kupakjára... így gondoltam

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.11.06. 08:55:57

Nagyon jó ötletet adtál! Bár némelyikhez már komoly kézügyesség kell! Még van idő, majd kísérletezgetek!

Dortje 2009.11.06. 21:07:14

Én pont a hétvégén készülök zacskókat varrni: most vettük meg hozzá az anyagokat. Nem lesz szám, azt veszi, amelyik tetszik a majdnem 2 és fél évesemnek. Azért úgy tervezem el lehet majd rakni jövőre is...

A fent említetteken kívül nálunk lesz még benne lufi, matrica, kedvenc mesehős képe kinyomtatva, szaloncukor, mézeskalács.

FRita 2009.11.08. 05:41:50

Először is gratulálni szeretnék a kedves és szuperügyes készítőknek a bloghoz! Fantasztikus ötleteket találtam már benne eddig is (sőt, éppen egy pylones lámpát hajtok a nagylányomnak), de ez az adventi kalendáriumos ........mmmmm... Gyönyörűek!

Kicsit szentségtörő leszek: Szerintem felesleges ilyenkor tárgyakkal ajándékozni a gyerekeket, hiszen várjuk a Karácsonyt, jön a Mikulás is (bár nálunk az utóbbi években ő sem hoz tárgyat, csak édességet - igen -, esetleg sk nyomtatott kifestőt). Négy gyerek van nálunk, nem is győzném ötlettel sem. Karácsonykor hatalmas dolgokat kapnak, de az advent a várakozás ideje. Két éve minden adventi este fürdésidőben hoz az angyal egy nagy, szépen feldíszített, piros borítékot (spór :): minden este ugyanazt, vissza kell küldeni neki...), amiben egy karácsonyi-téli mese van. Este ezt olvassuk, gyertyát gyújtunk, és egyre izgatottabban várjuk a Karácsonyt. Mi felnőttek is! :) Idén arra gondoltam, valamelyik fent látott ötletet valsóítom meg, de abban is mesék lesznek.

miba 2009.11.14. 16:20:39

Szépek,bár még nem találtam meg lányomhnak az igazit :) mert ha előre beteszem a meglepetéseket akkor kiszedi :)
Kérdésedre válasz:Dm-ben kapható Tinti vízszínezőt(2 gyereknek alkalmanként 2-2 db ) gyurma,hűtőmágnes az aktuális kedvenc mesefiguráról,zsírkréta, vagy ceruza karkötő,nyaklánc gyöngyből,hajgumi,csatt a lányomnak vonat,kisautó,a fiamnak még pluszban :) de gondolkodtam teszek Nekik C vitamint bele azt nagyon szeretik :) s már meg is telta 24 napos kalendárium :)

S most olvastam a dekorgumis ötletet :) lehet megalkotom :)

MPBH 2009.11.20. 17:39:43

@VirgArt:
Mi találtunk egy megoldást a mi legyen a kicsi fakkocskákban problémára... Annál is inkább, mert nekünk már 4 főre kellene megoldani a dolgot.

Nekünk nagyon bevált, h a pici ablakocskák mögött egy rejtvény, fejtörő van, aminek a megoldása a hely, ahol az ajándékok rejtőzködnek. Lehet több, egyénre szabott mondóka is (kicsiknek picit könnyebb). Innentől pedig akármilyen méretű lehet az ajándék.

Idén két puzzle darabjait kell majd megtalálniuk, és végül kirakniuk. :)

Ja, még valami. Mindig előző éjjel rejtjük csak el a soron következő rejtvényt. Szóval nem lehet előre leskelődni. A kinyitott ablakok az időbeni előrehaladást pedig szemléletesen mutatják a kicsiknek.

l.e.v.a.n.d.e.r 2010.12.18. 10:36:05

Ejj, ezek kiváló ötletek! O_O
Le a kalappal! Ha előbb találod rád/rátok, biztos készítettem volna magamnak naptárat. :D

Köszönöm még egyszer, körül is lesek, mi van még itt! ^^
süti beállítások módosítása