Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Alkoss a gyerekkel 3.

2009.12.23. 14:24 Cyr

Ma reggel Anyamanya nevű kedves olvasónkkal folytatjuk nyerteseink bemutatását. Ő három gyerekkel készül a karácsonyra (6,4 és 2 évesek), így aztán segítő kezekben nem szenved hiányt. Elsőként egy kézlenyomatos télapót mutatnak meg Nektek.

Ez az bejárati ajtót díszíti jelenleg. A nagyobb pracli Fannié, a kisebb Pocié, Máté az igazak álmát aludta, amikor készült.
Mi kell hozzá?
Kék, piros, zöld karton, fehér tempera, mozgó szem, olló, ragasztó, fekete filctoll, piros krepp papír

Hogyan készül?

A papírra a gyerkőc fehérre mázgált tenyerével lenyomatot készítünk, az ujjakkal lefelé. Piros temperába mártott ujjbeggyel készül az orr és a piros arcok. Vágunk neki kalapot, felragasztjuk, ujjbeggyel fehér temperával készítünk rá szegélyt és bojtot. A fagyal levele zöld kartonból készült, a bogyókat kreppdarabkákból gyúrtuk.

Karácsonyfa kézlenyomattal
Ezt szeretem legjobban, mert mind a három gyerkőc "lenyomata" rajta van.
Temperával, kézlenyomatokból készült ez a fa. Fanni tenyeréből lettek az alsó ágak, Pociéból a felsők, Mátéét szerettem volna legfölülre, de ő nem akarta bezöldíteni az egész tenyerét, annál lelkesebben segédkezett viszont az utána következő ujjfestésnél: a girland, a gyertyák, a törzs ujjal készültek.

Koszorú tobozangyalkákkal
Fannival készítettük az angyalkákat, Poci pedig glitterezte a tobozok pikkelyeit.
Mi kell hozzá?
Toboz, megfelelő méretű fagyöngy, glitteres ragasztó, ragasztópisztoly, toll, alkoholos filc, arany zsenília drót, arany zsinór
Hogyan készül?
Megrajzoljuk a gyöngyre az arcot. A fonálból akasztót vágunk, a toboz csúcsához ragasztjuk, áthúzzuk rajta a gyöngy-fejet, majd a fejet is a tobozhoz ragasztjuk. A zseníliát az ujjunk köré tekerjük, az így készült kis glóriát az angyalka fejére ragasztjuk.
A toboz pikkelyeit glitteres ragasztóval díszítjük. Felragasztjuk a szárnyakat.

Képeslapok
Fannival készítettük a család azon tagjainak, akikkel nem lesz lehetőségünk találkozni az ünnepen.
Mi kell hozzá?
Kék és fehér karton, ragasztó, olló, filctoll, ceruza, színes papírok, glitteres ragasztó
Hogyan készül?
Egy kék és egy fehér A4-es kartont kettévágunk, majd kettéhajtunk, kész a képeslap alapja. A kék lesz kívül, erre megrajzoljuk a hóember negatívját és kivágjuk. Beleragasztjuk a fehér kartont, így láthatóvá válik a hóember. Megrajzoljuk az arcát, amelyiknek van, sálat, sapkát, csillagot ragasztunk. Glitterglue-val díszítjük.

Vimizo színtén három gyerekkel (9, 7,5 és 6 évesek) fut neki az ünnepeknek. Rengeteg szépséget készítettek együtt, én részemről a mézeskalács-házaiktól voltam teljesen lenyűgözve. Az ő leveléből idézünk:

Összeszedtem pár idei alkotásainkat, amiket együtt a gyerekekkel , illetve amit Ők egyedül készítettek.
Az első, amiből rögtön három is van, azok a mézeskalács házikók, amik (nagy)mécsestartóként üzemelnek, díszítenek és illatosítanak a remek fűszereknek köszönhetően. Ezek közös alkotások, elsősorban Viki lányom , aki 9 éves és az én (anya) próbálkozásaim voltak.
Anyag szükséglet: papír, vonalzó, ceruza, éles kés , egy adag begyúrt mézeskalács tészta , tojásfehérje + porcukor , kristálycukor, gumimacik
Papíron megrajzoltuk a "tervrajzot" - ami ekkor tökéleses ismétlésnek bizonyul Viki lányom nemrég tanult ismereteinek környezetből, volt benne egy kis matemetika is, hisz az eredeti méreteket le is kellett kicsinyíteni -
Viki kivágta, majd a kinyújtott tésztán vonalzó segítségével kiszabta. Az ablakok kivágott helyeire egy-egy gumimacit tettünk ami sütés közben szépen beleolvadt. Miután kihűltek összeállítottuk, ezt olvasztott cukorral csináltuk, vagyis én (anya) mivel ez kellően forró, és nem akartunk sérüléseket.
Színezésben, írókázásban segített sokat Ő is.

A kis ház alakú mécsestartó is hasonlóan készült, de az tető nélkül, Mimikém segítségével. Ő 7,5 éves.

A második adventi díszítésünk egy nem hagyományos adventi koszorú - asztaldísz lett. Ebben mindenki részt vett.
Anyag szükséglet:
kartonpapír
ragasztó
oázis
parafa
tojástartó
ragasztó
gyertyák
díszek
termések
szalagok
fenyőágak
Kartonpapírt összehajtottuk a megfelelő méretre, körberagasztottuk parafa lappal, majd egy széles szalaggal. A gyertyák megemelésére, a gyertyák alá tojástartót szabtunk be, erre tettük rá a gyertyákat. A kimaradt helyet oázissal (virágboltokban kapható) töltöttük ki. Fenyőágakat szedtünk, azt szurkálták bele a lányok, majd masnival, díszekkel, termésekkel díszítettük. Hangulatos.

A harmadik alkotás Zorka - 6 éves- télapója
Anyag szükséglet:
piros alma
piros filcanyag
vatta
fogpiszkáló
mogyoró
tű, cérna
dió
ragsztó
Teljesen önnállóan készített több ilyen kis gömböc télapót Zorka. A segítség ebben annyi volt csak a részemről, hogy egy pici kis kézi fúróval (árral) a diót, mogyorókat megfúrtam, majd egy fogpiszkálót ragasztottam a kis lyukba.
Ő ezt a fejet az alma tetejébe szúrta, megvarrta a sapkát, a mogyorókat a két karnak használta fel. Vattát ragasztott szakállnak, sapka-pomponnak. A fejet megrajzolta és kész is lett a műve.

A negyedik munka Mimike - 7,5 éves - ügyességét dicséri. Cserépangyal.
Anyag szükséglet:
kis cserép
két félbevágott pici cserép
hungarocell gömb
aranyfesték
fehérfesték
műhaj
filc
ragasztó
A cserepeket arany festékkel lefestette, majd a fehérrel díszítést tett rá. Itt is a ragasztásban segítettem, mert ragasztópisztolyt használtunk és az forró. Szóval a karoknak szánt félcserepeket felragasztottuk, és a fejet is. a fejre hajat ragasztott , arcát megrajzolta.
A fej tetejére akasztót is lehet tenni, nálunk volt amelyik kapott. Nagyon jól mutatnak a szekrényen.

Q-rious két nagyobbacskával (10 és 12 évesek) készített igazán ötletes karácsonyfát. Remek!

A mellékelt Karácsonyfához a Nagy vágta ki a hozzávaló háromszögeket, a varrást én csináltam, a Kicsi pedig a darabkák kitömködésével járult hozzá az eredményhez. Az elkészítés nagyon egyszerű, egyforma háromszögeket kell kivágni, félbehajtva összevarrni, csak egy kis lyukat hagyni a kitöméshez. A törzse csak sima téglalap. Aztán bevarrjuk a lyukakat, a sarkoknál összeöljük a háromszögeket, alul rávarrjuk a törzset és már kész is. Mi még tettünk csengettyűket a tetejére, és csillag alakú kis flittereket az összeillesztésekhez. A kölyköknél nagy sikere van.

Mirage7 nevű kedves Olvasónk három csemetéjével (12, 10 és 4 évesek) csak úgy ontotta elénk a szebbnél szebb remekműveket. Csak vágyakozva tudok sóhajtani, azt hiszem, azon a környéken valahogy jobban képes tágulni az idő, mint nálunk. Álljon tehát itt az ő levelük:

Régóta lelkes olvasója vagyok a blognak, de csak most, a játék kedvéért regisztráltam. Szeretettel küldöm ezeket az apróságokat, melyeket a gyerekekkel (Áron-12, Hanna-10 és Barnabás-4 éves) együtt barkácsoltunk. Van köztük néhány régebben készült, illetve óvodai mű is (ezekért az Óvónéniké is az érdem), ezeket az egyes leírásoknál jelzem.

Tobozangyal: az oviban készült néhány éve fenyőtoboz és némi karton felhasználásával

Három királyok: szalvétatechnikával készült kép, az előszobánkat díszíti.

Színes kartonból készült egyszerű adventi naptár, matricákkal díszítettük. Középen a hullócsillagot miltonkapoccsal rögzítettük, így a napok múlásával lehet előre forgatni.

Saját készítésű mézeskalácsokkal és masnikkal díszítettük a fenyőgirlandot. Szinte teljes egészében a kis-nagy lányom műve.

A konyhai lámpát díszítő angyalok agyagból készültek (készen vettük egy virágboltban), de só-liszt gyurmából is elkészíthetőek. Pici fiam festette őket fehérre, majd aranyszínű farkasfogat és hópehelydíszt ragasztottunk rá.

Angyalka: egy játszóházban készítettük sablon alapján dekorgumiból, flitterekkel díszítettük.

A faliújságon a hóemberek kartonból, a csillogós fenyők dekorgumiból készültek flitteres díszítéssel, a hópihék pedig IKEÁ-s vasalható gyöngyökből. Ez utóbbiak nagyon jól mutatnak a karácsonyfán is.

A karácsonyfákat só-liszt gyurmából készítették a gyerekek az oviban. Temperával festették és csillogós girlanddal díszítették.

A korábbi évek képeslapjaiból (nem mind saját készítés) füzért készítettünk a konyhai polc alá. Facsipeszekkel rögzítettük őket.

A koszorú alapja szalmakoszorú, melyre fenyőgirlandot rögzítettünk ragasztópisztollyal, ezüstszínű lánccal körvetekertük, ezüstszínűre festett tobozokkal, ezüst csillámmal szórt só-liszt gyurma csillagokkal és mécsesekkel díszítettük. Egyszerű, de szép lett a végeredmény.

Egyik kedvenc mécsestartónk, pici befőttesüvegből szalvétatechnikával készült, a szalvétára ragasztottunk még egy nagyon szép, aranyszállal átszőtt áttetsző papírt is, így még sejtelmesebben ragyognak át rajta a fények.

Saját készítésű mézeskalácsok kis-nagy lányom lelkes segítségével készültek.

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerek ünnep szülő anya apa kreativ idea hellókarácsony sk dekor alkot az olvasó

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr511617119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása