Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Zöldüljön a Karácsony – és minden egyes nap!

2010.12.07. 16:10 szuperapu

A környezettudatos gondolkodás és életvitel nem csak egy trend, hanem a globális túlélés egyetlen útja. Ezért a mindennapokban is sokat tehetünk, akár egyébként aprónak tűnő tettekkel. Például azzal, hogy a gyerekeinknek olyan játékokat választunk, amelyek gyártásánál odafigyelnek a választott nyersanyagokra és a környezetre, vagy épp olyat, ami a zöld gondolkodás magvait ülteti el a porontyunkban.

Szerencsére egyre több ilyen termék közül válogathatunk, és még szerencsésebb, hogy a Kartonjáték.hu igyekszik összegyűjteni ezekből mind többet, hogy a magyar vásárlóknak is könnyebben elérhetőek legyenek. Ezeknek a zöld termékeknek - azon túl, hogy újrahasznosított és/vagy biológiailag lebomló anyagokból készülnek - a megjelenésük is tetszetős.

Sőt, a Romy Boesveldt és Ilya Yashkin – holland-orosz házaspár – által tervezett, újrahasznosított kartonból készült TOTEM sorozat darabjai ráadásként még fejlesztik a gyerek kreativitását és problémamegoldását is. Ezek az építők kimondottan jó alternatívái lehetnek a merchandisingba fulladt LEGO készleteknek. A TOTEM Aero és a TOTEM Sail a sorozat többi tagjával és egymással is kompatibilis, így nem csak repülő és vitorláshajó építhető belőlük. De az is, és mindkettőhöz jár pluszban egy-egy kartonemberke.

A Popje puha, ökobarát textilbabákat maradék anyagokból varrják, éppen ezért nincs is köztük két egyforma: mindegyik más és más. Kétféle méretben találunk nyuszifülű meg cicafülű babát is, és mindről elmondható, hogy anyaguk finom puha, kézbevaló. A babákat gyönyörű virágos dobozban szállítják, ami a későbbiekben akár a babák ágyául is szolgálhat. Amivel a csomagolás is egyből újrahasznosítható lesz, ugye.

A Kartonjáték.hu babaházai mind újrahasznosított és biológiailag lebomló kartonból készülnek, de az újdonságnak számító Ökobabaház már nevében és megjelenésében is hirdeti zöld mivoltát. Gyönyörűek a színei, a mintája pedig szakmai szemmel is igazi műalkotás. Valamivel nagyobb, mint az egyszínű – a már általunk korábban is bemutatott és idén kedvezményes áron megvásárolható fehér és kék - házikók, kényelmesen elférnek benne akár a gyári bababútorok is.

Megtalálható a kínálatban a lányszobák elmaradhatatlan szerepjáték kiegészítője, a kistűzhely is. A Kukurikúúú fantázianevű szintén kartonból készült tűzhely igazán bájos kis darab a kiskukták számára. A sütő ajtaja lenyitható, belül az illúzió kedvéért piros színű, és nevéhez hűen a központi dekoráció egy nagy kakas, ami így valószínűleg végérvényesen elkerülte végzetét: a fazekat.

És ha már szóba került a dekoráció: enélkül aligha lehet gyerekszobának nevezni bármilyen, a gyerek elhelyezésére használt helyiséget. Ez ügyben is különleges csemegével szolgálnak: az INKE tapétaszettekkel. Ezek bizony nem a megszokott falmatricák, hanem papír designtapétákból készített faldekorációk. Az alapanyagul szolgáló valódi retró tapéták – a 60-as, 70-es évekből származó, maradék tapétákról beszélünk – még hagyományos festési eljárással készültek, ami azt jelenti, a mintákban lehetnek eltérések. Így bátran kijelenthető, hogy ezek között sincs két egyforma darab.

A különféle sziluetteket kézzel vágják ki, így választhatunk, hogy a gyerekszoba falát a brémai muzsikusok, egy száját tátó krokodil, egy virágba borult oroszlán, egy geometrikus orrszarvú, vagy egy kecsesen lépdelő zsiráf díszítse. De ha ez sem felel meg, akkor még mindig választhatunk egy, a szobába a tél közepén is tavaszt-nyarat csempésző fát. A gyártó „csináld magad” készletet is mellékel minden tapétaszetthez, ebben a felhasználási útmutató mellett ecsetet és egészségre nem ártalmas ragasztót is találhatunk.

A környezettudatos nevelés azonban nem korlátozható csupán a gyerekek szűk világára. Ennek jegyében a Kartonjáték.hu elhozta Magyarországra a világhírű és ökobarát táskákat, az Envirosaxot. Ezek a szatyrok lényegesen tartósabbak és nagyobb teherbírásúak, mint a hipermarketekben osztogatott társaik, és persze szebbek is, mint a nejlonszatyrok, ráadásul az Envirosax összetekerve elfér a tenyerünkben – még a gyerekében is.

Így aztán elég, ha a kiválasztott, stílusos és trendi Envirosaxot egyszer betesszük a mindennap cipelt táskába, utána már nem kell többet zacskót kérni a zöldségesnél vagy a közértben. Lehet, hogy nem véletlenül kerül az Envirosax Donna Karan vállára is gyakorta?

A termékpalettán képeslapokat is találunk, és – az ünnepek közeledtével - akár karácsonyit is választhatunk, amit dekorációként is felhasználhat a címzett, hiszen ezek térbe állítható, úgynevezett pop-out lapok. A figurák - pl. szarvas, angyal, karácsonyfa - a lapokból kiemelhetőek, és egy talp segítségével lehet őket felállítani. A lapokat lefóliázva rendelhetjük meg, aztán a csomagolásra ragasztott papírra írhatjuk a címzést és az üzenetet.

Ha pedig üzenet, egy biztos: a Kartonjáték.hu üzenete mindannyiunk számára megfontolandó. Legyünk tudatosak a minket és főképp gyermekeinket körülvevő környezetet illetően, öko- és vizuális kultúra szempontjából is. És persze, ne csak Karácsonykor, hanem az év minden egyes napján.

Forrás: Kartonjáték.hu

Szólj hozzá!

Címkék: design játék táska gyerek ünnep bemutató kreativ idea öko recycle gyerekszoba hellókarácsony dekor csecsebecse építő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr402498686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása