Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Természet a gyerekszobában 1.

2012.03.14. 14:22 felhasznalo

Nem vagyok oda továbbra sem a tematikus szobákért, de azért az sem elvárható, hogy egy gyerekszobában ne jelenjen meg semmiféle motívum, ugyebár. Ha már téma, hát a természet adja magát, hiszen a gyerekek szeretik - nemcsak az állatokat, de a növényeket is -, no meg a szülők is. Sőt, utóbbiaknál sokszor pont a gyerekvállalással tör elő a nagy természetszeretet. Ami persze nem baj, jobb későn, mint soha.

Úgyhogy most olyan gyerekszobákat fogunk bemutatni, amelyeknek a témája így vagy úgy a természet. Mert azért nem árt a jó példa, hiszen sokszor látni, hogy a szülők a gyerek szobájába mindenféle habos báránykákat, mosolygó napocskákat és vigyorgó kiscicákat pakolnak fel a falra, textilre, bútorra. Már bocsánat, de ízléstelen módon. Pedig lehet ezt másképp is - és erre példaként első körben főképp olyan szobákat tárunk elétek, amelyek a faunát vagyis az állatvilágot csempészik a gyerekek mindennapi életébe.

Például ezzel a roppant egyszerű módszerrel: természetes alapanyagok, abszolút semleges színek, és egy meghatározó darab, mint ez esetben a szarvasos ágynemű. Tisztaságérzetet keltő, tökéletes harmónia.

Ha kicsi a hely és azon is több gyerek osztozik, a recept akkor is működik: ebben az apró szobában lambériával és állatmaszkokkal idézték meg a természetet. Az emeletes ágy ötletes kivitelezése külön említést érdemel, lévén, hogy egy része a szekrény mögé bújik, a szülők biztosak lehetnek benne, hogy a fent alvó gyerek nem fog lepottyanni a földre.

Ez a szoba is remek példa: bár a falon függő két trófea talán túlzásnak tűnik - bár a vadászatot kedvelő családokban semmiképp sem az -, az érintetlenül hagyott fagerendák, és a csipetnyi extravaganciát képviselő vaddisznó bőr önmagában is megidézi a természet hangulatát.

De ha már az extravagancia szóba került, következzen egy minden ízében ilyen szoba. Van itt minden: bárányok, autók és skótkocka, kicsit sem gondolnánk, hogy összeillenek, és mégis, valahogy otthonosan meleg hangulatot áraszt ezek kombinációja.

Mivel csempészhetnénk be egyszerűbben a gyerekszobába a természetet, a legelők és a háztáji állatok milliőjét, ha nem valamiféle farm-témával? Ezek a régi istálló ajtók igazán remekül mutatnak faldekorként, ismét megjelenik a trófea - ha tetszik, ha nem, mostanában nagyon trendi -, és persze, ott hever a kiságy előtt egy pihepuha báránybőr is.

Akinek nem tetszenek a kikészített vagy porcelánból formázott trófeák, azoknak sem kell teljesen elfelejteniük ezeket: vannak nagyon mókás kinézetű, újrahasznosított kartonból-papírból készült trófeák is forgalomban. Ahogy az ebben a lazacszín falakkal és karton madáretetővel operáló szobában is látható.

Kislányok szobáiban tökéletes központi elem lehet ez a madárkalitka lámpa. Rém egyszerű kivitelű, kialakítása okán pedig az is tuti, hogy az izzó fényerejét sem fogja fel.

Nincs is szebb, mint egy  szarvasmarha a babaágy felett - gondolhatták ez esetben a szülők, és bevallom, nekem tetszik az ötlet. Meghökkentő, merész és váratlan, de hát ennél frappánsabb természet tematikájú szobát ritkán látni.

A trófeák mellett különösen közkedvelt manapság a színárnyalatos festés a bútorokon. Persze, érthető is ez, főleg ennek a színárnyalatos komódnak az esetében, amely a tenger színeit idézi, és persze ott vannak mellette az állatvilág képviselői is: pillangók a faágon, nyuszi formájú lámpa, és az a csodás madaras textil.

Különleges ennek az eklektikus, fekete-sárga-fehér gyerekszobának az atmoszférája. Úgy természet-témájú - lásd a nem elhanyagolható mennyiségű állatot, a zebrabőrt és a kalitkalámpát -, hogy közben nem is ötlik szembe, mi is akar itt lenni a központi téma.

Az is elég, ha csak egy-két meghatározó elemet helyezünk el a szobában, mint ez esetben az állatbőrt a padon és a hatalmas szarvasagancsot, amit a gyerekek biztonsága miatt a pad mögé állítottak. A színvilág miatt elsőre fel sem tűnne.

Csodás ez a fiúszoba sötét fabútorral, amit a világos, csontszínű részletek ellenpontoznak, mint a sarokban látható kalitkák és a szabadon repkedő madarak a kiságy felett. A rusztikus kiságy önmagában is elég erős darab, jó, hogy nem próbálták meg mellette túldíszíteni a szobát.

Íme egy olyan fiúszoba, ami valószínűleg évekig szolgálhatja majd most még pici lakóját. Az egyik falat raklapokkal borították az újrahasznosítás jegyében, a kiságy felett pedig egy szarvasfej is helyet kapott.

Persze, nem muszáj a falakon teret adni a témának. Az is jól mutat, ha csak apró részletekben jelenik meg, mint például itt a madarak az ablakon. Ha a gyerek - vagy a szülő - megunja, pikkpakk leszedhető, addig viszont egész biztos, hogy rigófüttyös jóreggeleket szerez a kis lakónak.

Hasonló a fenti megoldáshoz a következő szoba, ám mégis kicsit más. Ebben a szobában a fával burkolt fal és a drót szarvas modern milliőt alkot a csodás állólámpával, lengőpolcokkal és az egyszerű vonalú kisággyal együtt.

Ebben a szobában igazán eklektikus a hangulat. Van itt minden: fa bútorok, grafikák és rengeteg állatos dekoráció, a fehér falak viszont megadják az egyensúlyt. Nincs olyan érzése az embernek, hogy ez így túl sok, csak az, hogy milyen vidám.

Lehet az állatvilág egyetlen nagy felületen is megjelenítve, nincsen azzal sem baj, ha a gyerek kedvenc mesehőse kap helyet a gyerekszobában. Csak nem mindegy, hogyan. Cukika bordűrök, tapéták és textíliák helyett keressünk valami más megoldást. Bambi "csempézve" például kifejezetten jól néz ki, még nekem is tetszik, annak ellenére, hogy a Disney-gyár által elferdítve jelenik meg az ixxi papírcsempéin - akikről már mi is írtunk, egyébként.

Akármelyik állatos szobában jól mutatna ez a  rókás lámpa. A legjobb benne az, hogy bár pont úgy néz ki, mintha a bolt polcáról került volna a komód tetejére, a linkre kattintva bárki maga is nekivághat az elkészítésének. Éjjeli fénynek tökéletes.

Az Animal Print Shop egyik sorozatáról már mi is tettünk említést, de nem is hiába! Nézzétek, milyen jól mutatnak ezek az állatkölykök a kiságy felett! A világos színek mellett gyönyörűen mutat a kék különféle árnyalataiban pompázó origami daru-mobil is.

Az egyszerűség is lehet csodaszép. Ez a puritán babaszoba az ágy fölé függesztett halacskás mobillal például minden maszlagtól mentes, teljesen természetes és gyönyörű.

Persze, akinek a fenti képen kevés lenne a dekorelem, az akár tobzódhat is benne. Ebben az egyébként kifinomultan elegáns gyerekszobában rengeteg  fa és (mű)szőrme idézi a természetet, a gegként padlóra dobott maciért pedig plusz pont jár. Részemről.

Jöjjön egy skandináv stílusú gyerekszoba, ezekben úgyis általában mindig megjelenik valahogy a természet. A szoba egyik részén végigvonuló faburkolat mellett a tapétázott tárolók és matricázott szekrény is bevisz egy kis természetességet a szobába. Hogy a szívemnek oly kedves almás grafikáról már említést se tegyek.

Ilyen az, mikor már rezeg a léc erősen, de azért még senki sem zúg le a giccs és túl sok oldalán. A szoba egyik falát uraló fa-polc és a zebraszőnyeg mellett jól mutatnak a semleges színű falak és a letisztult formájú modern bútorok.

Ebben a szobában keveredik a flóra és a fauna:  növénymintás tapéta és madárkás kalitkalámpa vonja magára a tekintetet. Tökéletesen eltalált harmónia, a Vitra kultikus elefántja már igazán csak hab a tortán.

Az is sokat lendít egy egyébként tömeggyártásban készült bútorokkal berendezett térben, ha a kiegészítőket egyedivé varázsoljuk. Mint például ez esetben ezeket a stilizált vonalakkal megjelenített állatos dobozokat. Amitől ráadásul még a gyerek ezer holmija is rendezettebbnek tűnik - pedig sosem lesz az.

És ha már a stilizált megjelenítésű állatokról volt szó, akkor bemutatom az egyik kedvencemet - egy remekbe szabott, hatalmas méretű sematizált állatokat megjelenítő tapétát, ami igazán karakteres darab, ezért mellé már csak nagyon egyszerű bútorokat és dekorációt tudok elképzelni. És nem is ajánlom az egész szobát beborítani vele, elég lesz egyetlen falfelület a tökéletes hatásért.

És végül még egy csodás és kedvencelt gyerekszoba a témában: itt egy fantasztikus kép uralja a teret tapéta formájában. Elefántok még az életnagyságnál is nagyobb formában, egész csordával őrzik a gyerek álmát, fejlődését, játékát. Ügyesen egészítették ki a zöld, és fehér, egyszínű falakkal, az egyszerű, modern kisággyal és a narancsos, afrikai hangulatot erősítő - de egyáltalán nem túlburjánzó módon - ülőbútorokkal.

Nálatok hogyan és milyen állatok jelennek meg a gyerekszobában? És a fentiek közül melyik tetszik a legjobban?

3 komment

Címkék: gyerek idea gyerekszoba dekor ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr883533843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.15. 12:54:07

Jó ötlet a természet-tematika, de az én természet-képem valahogy egészen másmilyen... Ezek közül egyik sem hozza azt vissza. Természetből én biztosan azt a világot jeleníteném meg, amit a gyermek maga is tapasztalhat belőle. A natúr (fa) alapanyag például abszolút játszik, de a sok-sok zöld nekem baromira hiányzik ezekből az enteriőrökből.
Ötleteket viszont tudnék lopni: a madarak az ablakon aranyosak, a fa alakú könyvespolctól meg teljesen oda vagyok :).

AnnaPanni 2012.03.15. 15:39:56

@groni: Nekem pont a sterilitásuk tetszik annyira ezekben az enteriőrökben. Hozzáteszem én antik bútorok, és tök nyers fa gyerekszobában nőttem fel. Lehet pont emiatt elég már belőle.

Judit Lingon · http://www.panno.se/ 2012.03.21. 11:23:08

Lehet, csak én vagyok ilyen retardált, de azok az állatmaszkok a fogason nekem, ha még gyerek lennék, elég félelmeteseknek néznének is...Ezt láttátok? Ajánlom a Gyerekszoba kedves bloggereinek és olvasóinak: www.imdb.com/title/tt1002567/
süti beállítások módosítása