Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Nagy hadronütköztető: naná, hogy LEGO-ból is!

2016.06.22. 09:22 Bohusek

A gyereket érdekli a részecskegyorsítás? Még nem? Na majd most.

A Nagy Hadronütköztető (népszerű nevén az LHC, vagyis Large Hadron Collider) lényege, hogy egy kör alakú pályán gyorsítja fel a részecskéket a fénysebesség közelébe.

cern3.jpg

Az okos koponyák ezen részecskék megfigyelésével az alábbi, minden családot foglalkoztató kérdésekre keresik a választ: 

  • Sérül-e a népszerű Higgs-bozon elmélet, amely magyarázattal szolgálhat az elemi részecskék tömegére? Ha nem, hányféle Higgs-bozon van, és mekkorák a tömegeik?
  • Továbbra is összhangban lesz a barionok még pontosabban mért tömege a részecskefizika standard modelljével?
  • Léteznek-e a jelenleg ismert részecskéknek szuperszimmetrikus („SUSY”) partnerei?
  • Miért van több anyag, mint antianyag?
  • Léteznek-e extra dimenziók, ahogy a húrelmélet ihlette modellek jósolják, és „látjuk”-e őket?
  • Milyen természetű az az anyag, amely a világegyetem tömegének 96%‑át alkotja, és a jelenlegi csillagászati megfigyelések számára elérhetetlenek (sötét anyag, sötét energia)?
  • A gravitáció miért gyengébb nagyságrendekkel, mint a másik három alapvető kölcsönhatás?

Ha az utódnak alvásproblémái vannak, mert őt is pont ezek a kérdések gyötrik, mindenképp olvasson tovább! Ha nem, akkor csak élvezze a geek játék látványát.

Szóval nyilván akadt egy őrült liverpooli PhD hallgató, név szerint Nathan Readioff, akinek fixa ideájává vált a nagy hadronütköztető kicsinyített másának elkészítése. Az összesen 371 LEGO elemből összeállított szépség állítólag 10 perc alatt összerakható és még fizikus végzettség sem kell hozzá. Reméljük, Nathan agymenése egyszer a boltokban is elérhető lesz.

cern.png

cern1.jpg

cern1.png

cern2.png

cern3.jpg

Addig is a srác szívesen osztja meg velünk az egyes részek LEGO összetevőit és összeszerelési úrmutatóját. Úgyhogy hajrá! 

Forrás: LHC micro models

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás tanulás építő LEGO

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr968798142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása