Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Milyen a jó kiságy?

2008.01.22. 19:03 felhasznalo

Gyermekünk életének első pár hónapja, tekintve mozgásbeli korlátozottságát is, egy helyhez van kötve - konkrétan a kiságyhoz.

Eleink ugyan még inkább bölcsőben vagy hintaágyban altatták csemetéiket, manapság valahogy nem túl elterjedtek ezek a bútordarabok. Bár ismét kezdenek visszaszivárogni a gyerekszobákba, szülői hálókba, egyelőre még nem igazán élik reneszánszukat.

Tehát egyelőre marad a számunkra már jól ismert kis rácsos darab. No, de ebben is bő ám a választék. Van ugye több matracmagasságú, van pelenkázós, van leengedhető rácsú és van átalakítható. Mivel a kicsi jó másfél-kétéves koráig biztos, hogy ezt az ágyat fogja használni (jó-jó, tudom, úgyis legtöbbször a szülői ágyban köt ki az a gyerek, de mégis), érdemes olyan darabot választani, amelyikben változtatható a matrac magassága. Így amíg kicsi, nem kell túl mélyen, derékletörő módszerekkel behajolni hozzá, viszont később nem kell attól félni, hogy míg mi magunkhoz térve odakóválygunk, a kicsi esetleg csúnya fejsérülést szerez egy merész és meggondolatlan ugrás miatt.

A leengedhető rács praktikus, de nem elengedhetetlen, tulajdonképpen anya-derékkímélő funkciója van, ellenben mindig kétszeresen oda kell figyelni rá, hogy nehogy leengedve hagyjuk a rácsot, míg ellépünk egy pillanatra az ágy mellől. A későbbiekben még olyan szempontból is praktikus, hogy a gyerek egyedül közlekedhet ágyból ki- és be, bár nem biztos, hogy ezt hosszútávon minden szülő díjazza.

A pelenkázós ágyak helytakarékosak, ellenben általában rondák. Hátulütőjük még, hogy az ágyrész gyakran rövidebb, így a gyerek kevesebb ideig tudja használni. Kislakásba azonban kifejezetten ajánlott.

Az átalakítható darabokat azoknak ajánljuk, akik évekre előre gondolkoznak. Ezek az ágyak többnyire jóval többe kerülnek, mint a szimpla kiságyak, ám ahogy nő a gyerek, szétszedhetőek ágyra, komódra, polcra, kisasztalra - a kombináció gyártótól függően változik.

Amire érdemes még odafigyelni: a rácsok ne legyenek túlságosan távol egymástól, mert a gyerek feje könnyedén közéjük szorulhat. Ne tömör legyen az ágydeszka, hanem lyukacsos vagy ágyrácsos, így tud a matrac megfelelően szellőzni. A kiságy lehetőség szerint fából vagy természetes anyagból készüljön, és olyan festékkel, anyagokkal kezeljék csak, amelyek a gyerek egészségére nem károsak.

A matracok és az ágyneműk megérnek egy külön litániát, így azokkal egy másik posztban fogunk foglalkozni. 

5 komment

Címkék: anya alvás baba ágy gyerekszoba kiságy

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr32307638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.04. 00:15:52

Faktura!

Gyönyörű darab! Köszönöm a linket.

wombat_1 2008.02.15. 13:57:14

Szia, meg lehet tudni, hogy ez a gyönyörű rácsos kiságy hol kapható, kinek a gyártmánya? Mert álomszép ám!
köszönöm előre is

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.15. 14:42:32

Wombat_1, ez egy Leander nevű dán cég kiságya. Sajna, magyarországon nem lehet kapni, de Ausztriában és más egyéb közeli országokban igen. Itt gyártó weboldala, a Leander Bed menüpont alatt kattints a Distributors menüpontra, és nézd meg:

www.leanderform.dk/

erzsi2 2008.09.05. 23:18:31

Na ez nagyon super darab!!
süti beállítások módosítása