Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

SK karácsonyi díszek

2008.12.11. 11:33 felhasznalo

Sajnálatos módon hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Karácsony nemcsak az ajándékokról szól. Gyakran csak az ajándékokra vadászva tolongunk a tömegben, miközben lélekben semmire sem vágyunk kevésbé, mint az ünnepre. Pedig a Szentestére való felkészülés legalább olyan fontos, mint maga az esemény. December elejétől már fokozatosan öltöztethetjük ünneplőbe a lakást, a házat és a szívünket is. Hogy amikor ott állunk majd a fa alatt, körülöttünk azokkal, akiket szeretünk – legyenek családtagok vagy barátok -, minket is megérintsen majd az egész dolog szelleme.

Az ünnepi hangulat akkor a legkönnyebben megteremthető, ha közvetlen környezetünk is fokozatosan ünnepivé alakul. Nem kell feltétlenül mindenhová aranyozott angyalkákat aggatni, és ha nem tetszik, kíméljük meg magunkat a fenyőgirlandoktól is. De egy-egy koszorú, szegfűszeggel díszített narancs, egy szép asztaldísz, koszorú mindenképp a megfelelő irányba tereli bensőnket is.

Ezeknek a díszeknek pedig az az előnye is megvan, hogy elkészítésükbe már az egészen kicsiket is bevonhatjuk, így ők is könnyebben érzik át majd a készülődés mibenlétét. Vágjanak, tűzzenek, fessenek, varrjanak, tömködjenek, ragasszanak ők is! Mi pedig csodálkozzunk rá a gyerekek kissé bizonytalanra, olykor kifejezetten görbére sikerült vonalaira, merész színhasználatukra, kissé ragacsos műveikre. Ragadjuk meg hát az alkalmat, és találjunk időt arra, hogy a gyerekekkel együtt megalkossuk a családi fa különleges, sehol sem kapható és semmivel sem pótolható ékeit. Amelyekkel öröm lesz a díszítés, amitől egyedi lesz a fánk, és amiket kézbe fogva majd 20 év múlva is eszünkbe jut az idei közös felkészülés.

Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány ötletadó képpel, amelyeket viszonylag egyszerűen és kevés pénzből is el tudunk készíteni, kis fantáziával és ügyességgel pedig átalakíthatjuk, vagy tovább is fejleszthetjük őket. 

Karácsonyi angyalkából sosem elég. Már a legkisebbeket is meg lehet kérni, hogy rajzoljanak egy-egy angyalt egy erősebb kartonra, majd csak egy akasztót kell ragasztani rá, és már kész is.
 
 
A filc fantasztikus anyag, számtalan felhasználási módja van. Míg anya – géppel vagy kézzel – elkészíti a gyerekrajzokra emlékeztető fenyőfákat, a gyerekek megcsinálhatják a filcgyöngyöket, amelyeket majd a végén felfűzve a fák köré tekernek.
 
 
Ezek a csillagok is filcből készültek, majd gombok, flitterek és szalagok kerültek rá. 4-5 éves gyerekek már szívesen vesznek a kezükbe varrótűt és cérnát, már ha hagyjuk, persze. Egy-egy gombot felügyelettel simán rájuk bízhatunk.
 
Kisiskolás gyerekkel ez a két drótdísz is elkészíthető. Csak egy jó erős fogó kell hozzá, amivel a gyerek is nyugodtan dolgozhat. Hagyjuk őt hajlítgatni, nem baj, ha kicsit girbegurba lesz. A belső részekre a gyöngyöket a kisebb tesó is felfűzheti, míg anya vagy apa dolga csak annyi lesz, hogy a drótokat egymásra tekergesse.
 
 
 
 
 
Nem hiszem, hogy lenne gyerek, aki utálná a diót. A karácsonyi sütéshez amúgy is elengedhetetlen alapanyag, úgyhogy inkább a héjas változatát vegyük meg. Az oldalára egy kicsit határozottabban rávágva jó eséllyel tökéletesen szétválik, és miután az értékes belsőt kiszedtük, a héjból már készülhetnek is a dióbabák. Egy ragasztópisztoly, egy icipici anyagdarabka, némi vatta, egy fagolyó, filctoll és egy kevés fonál kell csak hozzá. Az eredmény tüneményes.
 
 
Ennél egyszerűbb díszt még nem találtak ki. Totyogóval is gyűjthetünk már tobozt a napi séták során, de helyettesíthetjük dióval is. Egy jó nagy újságpapír felett fújjuk le ezüst vagy aranyfestékkel, műhóval, kössünk rá szalagot, és már akaszthatjuk is fel. A fenyőfán is remekül mutat.
 
 
Filcből, de más anyagból is készülhet ez a kedves fenyőfa. Nagyobb gyerekre rábízhatjuk a varrást is, a kisebb pedig kitömheti vattával. A gombok kiválasztása is lehet közös feladat.
 
 
Ha előre kivágjuk a formákat, a hasonló csodák elkészítése sem lesz gond a csemetéknek.
 
 
 
Készíthetünk koszorút, ajtódíszt is együtt. Gombokból is csodaszép díszítőelem lehet, és a cérnát is kiválthatjuk egy ragasztópisztollyal. Alapot bármelyik virágosnál vásárolhatunk, de a kreatív üzletekben is kaphatók párszáz forintért. Ha a gombos változat nem nyeri el a tetszéseteket, vegyetek néhány méter szalagot, textilragasztót és vagy kész textildíszeket, vagy némi fonalat és egy horgolótűt, varrótűt és cérnát.
 
 
 
 
Íme egy gyurmadísz. Égethető, levegőn keményedő és só-liszt gyurmából is elkészíthető. Ha szeretnénk szép szabályos formákat kapni, vegyük elő a süteményszaggatókat. Úgy tökéletes lesz a végeredmény. Só-liszt gyurma recept: egy rész liszt, egy rész só (lehetőleg a durvább típus), annyi víz, amennyit felvesz, egy csepp olaj. Sütőben is kiszárítható, utána festhető, lakkozható. Mi raffiát szoktunk belefűzni, attól rusztikusabb.
 
 
Íme néhány varrást igénylő, ötletadó darab. Vattával, vatelinnel, de akár magokkal is kitömhetjük őket. Sőt, akár szárított, illatos növényekkel is, így akár a radiátor/fütőtest fölé is akaszthatók, hogy minél jobban megtöltsék a szoba levegőjét.
 
 
 
Egyszerű filcdísz. Nincs benne tömés, sima pelenkaöltéssel van eldolgozva, ezt a gyerekek is gyorsan megtanulják. A díszítése is lehet más, de kézzel is simán kihímezhető pár perc alatt.
 
 
Az előzőhöz hasonló technikával készíthetők el ezek a cuki madarak. De könnyítésképpen akár színes papírokat is használhatunk hozzájuk.
 
 
 
Szintén egyszerűen elkészíthető dekorelem. Pár makk, mogyoró, egy kis festék és kész. Látványos, nem?
 
 
Ha valaki tud hajtogatni, kezdjen el madarakat gyártani. Akkor is szép, ha egyszínű papírból készülnek, de akkor is, ha tulitarka az alapanyag.
 
 
A világ legegyszerűbb papírdísze, már egy bölcsis is simán elkészíti. Ugye, nem kell elmagyarázni, hogyan?
 
 
Kissé bizarr ötlet ruhákkal díszíteni a fát, de hát mégiscsak itt a pulcsik ideje. Egyszerű szabásmintával, pelenkaöltéssel.
 
 
És ha már a szeretet ünnepe, mi lenne velünk néhány szívecske nélkül? A következő szívecske nem a bonyolultságától különleges. Hulladékpapírból, akár gyümölcsleves dobozból is készülhet. Aztán lehet találgatni a karácsonyfa alatt, melyik milyen dobozból lett kivágva.
 
 
A következő két képen is szívecskés díszek láthatók. Az első kép légies, és a második kép bájosan bumfordi darabjai sem fognak senkinek sem gondot okozni.
 
 
 
A képek a flickr oldaláról és crabmommy blogjáról származnak.

4 komment

Címkék: gyerek ünnep anya apa idea öko recycle hellókarácsony sk dekor csecsebecse

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr51816485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krane 2008.12.13. 18:56:16

Ezek nagyon jó ötletek.
DE! Jól láttam, hogy a drótból készült díszekben halálfejek vannak????? 8/
Megdöbbentő, hogy mi mindent ki nem kiáltanak"trendinek"

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.13. 21:34:21

Krane, jól! Kamaszgyereknek amúgy biztos tetszik, a képek pedig elsősorban ötletadó szándékkal kerültek fel. Nyilván lehet mással is helyettesíteni.

orsianyu 2008.12.17. 14:17:37

Annyira szimpik! Rohanok filcet venni.

pepita ceruza · http://8003713474976809073.slide.com/?public_pr=true 2009.10.12. 18:34:40

véletlegn "szörfözés" közben akadtam a blogodra. Nagyon tetszik, a sok silány (főleg külföldi ) ötlet után, végre valami ízléses, jópofa...
Nekem itt vannak barkács-ötleteim:
eva-koltai.slide.com
meg a pepitaceruza.blog.hu-n ez-az.
süti beállítások módosítása