Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Hogyan vegyünk jó babaházat?

2009.01.16. 12:13 hanna

Sehogy. Csináljunk. Node kezdjük az elejéről!

A babaház. Már egy hónappal karácsony előtt babaház-lázban égett kétéves gyermekünk. Valahol látott egy képet egy babaházról, és feltétlenül szeretett volna egyet, most, rögtön, este kilenckor, a babaházboltból. Így adódott, hogy karácsony előtt volt alkalmam a hazai és nemzetközi babaházpiac kutatójává válnom.

A babaházvásárlásnak számos szempontja van, melyek között egyénileg kell sorrendet állítanunk, és ezen preferenciák mentén vannak jobb és rosszabb megoldások. A szempontok:

  • a gyermek életkora,
  • alkalmas legyen sokoldalú szerepjátszásra,
  • hasonlítson a gyermek környzetére (szintén a szerepjátszás, saját élet eljátszása miatt),
  • a szülők ideje/kézügyessége
  • és pénze,
  • a gyermekszoba mérete.

Apróbb, de lényeges szempont:

  • meglévő kedvenc bábuk számára veszünk-e lakhelyet (bútorok, szobák mérete)
  • akarunk-e gyűjtögetni vagy egy komplett dolog kéne,
  • kisfiúknak is jó legyen.

Ezek alapján három nagy csoportot lehet felállítani babaház-ügyben: saját készítésű, faházak fabábukkal, minden más. Vannak még marginális kategóriák, mint antik darabok, meg a miniatűrök, ez előbbi dísznek jó csak általában, utóbbi egyszemélyes, hordozható játéknak nagyon is jó, de egész más játszani vele, mint egy rendesen ki-be pakolható valódi házzal. A kisebbek közül ezeket ajánlom jó szívvel: a Múminházat, bár nem tudom, hogyan lehet hozzájutni, valamint ezt az aranyos kisebb cipőházat. A Múmin értelemszerűen leginkább a sorozat rajongóinak jó, bár én is elfogadnám, és persze lehet ez is az első lépés a legnagyszerűbb skandináv felnőttmeseíró megismerése felé.

A faházak piacán a legolcsóbb, de legpraktikusabb darabnak ezt találtuk, melyet magunk festhetünk a megfelelő színűre, és ha útban van, könnyen szétszerelve elrakhatunk. Ennek ikertestvére, csak színezett verzióban a kisebbik Fakopáncsos babaház, mely kifutó termék, valamint a most Fakopáncsnál kapható hasonló, nekem kicsit túl otromba Eichhorn babaház. Mindkettőt bútorral és lakókkal kapjuk, ami fontos, mert hatalmas többletkiadás a szobákat beszerezni. Faházban a legjobb, amit láttunk a Plantoys kétségkívül dizájnosabb és szebb színű-matériájú darabja, sajnos ez már 30 ezer forint. Ez az a pár típus, amit könnyen be tudunk szerezni, ezenkívül a meglehetősen hasonló házak garmadáját találjuk ezen az oldalon összeszedve.

Nálunk fontos szempont volt, hogy a meglévő Sylvanian families figurák és DUPLO-LEGO családunk lakhassa a házat. A faházak többségének bútorai nem elég kidolgozottak és túl szűkek, keskenyek számukra (bár a fakopáncsosba valószínűleg elférnének). Számukra az ideális megoldás és a mi körképünk nyertes háza: a Sylvanian Families Willow Hall nevű viktoriánus vityilló – nyilván anglomán és scarry-fan nosztalgiák játszanak ebben közre, na de ha végignézzük a kiegészítők garmadáját, az ízléses kialakítást, a magas cukiságfaktort, akkor csak arra jutunk – illetve jutottam, hogy kislányként oda lettem volna a gyönyörűségtől. Sajnos maga a ház üresen is drága, és akkor még ide kéne szállítani, bebútorozni, szobánként és extrább darabonként súlyos összegekért. Noha az ebayen időről időre el lehet csípni berendezett használt darabokat, nem olcsón, de olcsóbban.

Az utolsó bekezdés a saját készítésű babaházé. Arra jutottunk, hogy az igazi, legeslegjobb és személyre szabottabb babaházat mindenféle tömegtermelést megkerülve áldozatos és fantáziadús, a lombfűrésszel, ragasztópisztollyal és a háztartási hulladékkal mesterbűvészként bánó apukák és anyukák készítik éjszakánként. Nem tudom, hogy ha tényleg jó alapanyagokat keresünk hozzá, és beszámítjuk a munkaidőt is, akkor mennyivel olcsóbb, de vannak azért egyszerűbb, de kiváló megoldások és bonyolultabbak is. Probléma lehet, hogy nehéz szép és praktikus bababútort kapni a kész házhoz, főleg nálunk: szintén csak a Fakopáncs és a Plantoys cuccai között turkálhatunk, és bár a Plantoys minimalista, szép, de nem praktikus, túl jelzésszerűek a tárgyai. Vagy magunk készítjük a bútorokat is, ami szerintem nagyon jó móka lehet, de baromi pepecselős, vagy szerzünk – például darabonként, Sylvanian-készleteket, vagy ha meglátunk egy-egy szebbet, akkor azt gyorsan megvesszük. A legeslegjobb homemade babaházat a kedvelt író, Bartos Erika és férje készítették. Fantasztikus, én is ilyet szeretnék! A miénk, amit nem a rohanó szülők, hanem az ügyes kezű rokonság (nagyapa+nagynéni) készítettek, ilyen lett.

Lehet persze modernistát csinálni kartonból és színes újságokból, a harmadik dimenziót hozzáteszi a fantázia, és az együttvagdosás-ragasztás jó dolog.

Ehhez a házi darabhoz már kell némi kellék, sok-sok idő és türelem. De ötleteket meríthetünk.

U.i.: Ezt a Hello Kittys házat még muszáj belinkelnem. Biztos vagyok benne, hogy kislányok tömege visítana a gyönyörűségtől, ha ilyene lenne, és anyukák tömege meg kevésbé. Persze Amerikából lehet beszerezni.

5 komment

Címkék: játék gyerek anya apa idea gyerekszoba sk babaház ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr81880814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2009.01.16. 13:33:55

Kedves Posztoló!

Szeréntem érdemes lenne a gyerekszoba tapétájának is szentelni egy postot. Saját szomorú tapasztalataim miatt mondom ezt. Nővérem ugyanis képes volt állatfigurás tapétával elcsúfítani kisfia szobáját, penig jómagam már korábban felajánlottam neki középiskolás matematikajegyzeteimet tapéta céljából. (A kérdezősködést elkerülendő célom a gyermek tudóssá nevelése lett volna ezzel, mint ahogy Szofja Kovalevszkaja matematikusnő esetében is imígyen történt a dolog.)

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának IV. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

levendul 2009.01.17. 13:33:50

szerintem a jó babaházat körbe lehet járni, mert így lehet a történetek szereplőit legkönnyebben mozgatni, a dekorációk talán a felnőtteket izgatják jobban, szerintem jobb ha a helyiségek funkcióit változtatni is lehet

régebben lehetett bababútort kapni az ikeában is, ez ugyan nem fából, hanem műanyagból készült, és nagyobb házba fér bele

Barbamama 2009.01.18. 17:55:43

Az elmúlt években több babaházat is csináltam, így komoly tapasztalatokkal rendelkezem én is. :-) Két fontos dolog van, amit célszerű szem előtt tartani, először is pontosan megfogalmazni, hogy milyen korosztálynak, milyen céllal készüljön (másképp játszik egy kétéves, mint egy hatéves, vagy urambocsá' iskolás), illetve érdemes nem "Kutyafutta úrral" nekilátni, hanem bőven hagyni időt az elkészítésre, gyűjtésre. Az első babaházamhoz (saját gyerekeimnek) kb. 2-3 évig gyűjtögettem a "belevalókat". Így gazdaságosabb is, mint egyszerre levadászni hozzá mindent. A vázat asztalos csinálja minden esetben, lehet apró mintás, babaház léptékű tapétákat kapni (öntapadós pl. a padlóhoz), de "burkoltam" már valódi 2*2 cm-es mozaikkal is (hálón van, könnyű vágni), így olyan lett, mintha igazi kő lenne. Szépen lehet keretezni az ablakokat-ajtókat polystyrol díszlécekkel, ebben is léteznek 2 cm-es, keskeny profilok, nagyon könnyű vele bánni. A kész bútorokat be lehet szerezni a Játékszerek Anno boltjában (webshopjuk is van, úgy tudom), néha lehet jópofa küyüket találni a kézműves boltokban (Fakéz, Művészellátók, kirakodó vásárok), Bécsben pedig a Müller játékosztályán lehet vásárolni különböző stílusú berendezési tárgyakat. Ha fokozatosan gyűjtjük össze, nem olyan horrorisztikus (az ember marhaságokra is elkölti a pénzt és ennek tényleg van értelme), egyébként pedig már a gyűjtőmunka is nagyon szórakoztató. Egyébként Németországban hihetetlen hagyománya és kultúrája van ennek a speciális "modellezésnek", Münchenben a Karlsplatzon lévő játékboltban egész részleg működik babaház-témakörben. (Ezek természetesen nem csak gyűjtőknek valók, kimondottan jól lehet velük játszani.) Az én gyermekeim egyébként lassan 10 éve játszanak a házikójukkal (nem vicc, pedig ma már tinédzserek), szóval tényleg megérte az invesztet!

hanna 2009.01.19. 12:48:21

Tényleg angyon szépek a játékok anno bútorai, kösz a tippet. kicsit drágák ugyan,d e mondjuk valóban lehet fokozatosan, talán az én kétévesemnek felesleges, de fejlesztünk majd, ahogy nő. Üveget én nem tennék babaházba, de lehet, hogy túlparázom a dolgot, meg más egy ötéves tényleg.
süti beállítások módosítása