Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Sk dekor és csomagolás Karácsonyra

2009.12.11. 17:33 Cyr

Nincs mese, szinte repül a máskor csak ólomlábon cammogó idő, az adventi koszorún vasárnap óta már két gyertya lángja imbolyog, lassacskán pedig visszafelé számoljuk a napokat Karácsonyig. Persze addig van még dolgunk épp elég, szinte percenkénti kihívást jelent helyet és időt teremteni magunknak a háztartás-gyerek-munka bermudában, hogy ünneplőbe öltöztessük a lakást és kissé mi magunk is lecsendesedjünk.

Előszedjük a pincéből, padlásról, esetleg a szekrény felső polcáról a karácsonyi-adventi díszeket, nézegetjük őket, terveket szövünk, álmodozunk – ki arról, hogy a lakás újból ugyanúgy ragyog majd idén is, ahogy az elmúlt évek során, ki pedig arról, hogy valami egészen újat alkot, másféle színekkel, formákkal teremt - természetesen a kölökkel karöltve - idén ünnepi hangulatot.

Mindkét tábornak szól következő összeállításunk: a tettrekész változtatóknak teljes skáláját kínáljuk a saját kezűleg, délutánonként előállítható ünnepi dekorációknak, a megszokott fényekről álmodóknak pedig választásuk szerint néhány darabot: ezzel téve még csillogóbbá a tavalyi varázst.

Bemelegítő ötletünk, ez a pici papír-fenyőfa még kezdők számára is könnyedén megugorható. Vág-tart-ragaszt és már kész is. Oviskorú csemeténk némi szülői rásegítéssel, önállóan is le tud gyártani belőle jónéhány darabot. Egyszerűségében, így natúran is szép, ám kedvünk szerint - vagy a gyerkőc kedve szerint - ragaszthatunk rá még apró, csillogó díszítést. Elkészítéséhez útmutatást itt találhattok.

Ki szeret horgolni? Nos, aki a horgolás alapjaival tisztában van, legalább nagy vonalakban, az pillanatok alatt összedobhatja ezeknek az almáknak az alapját. Nagyobbacska, iskoláskorú gyermek, akinek esetleg már van egy-két poháralátét a háta mögött, szintén be tud segíteni, hogy szaporán haladjon a munka. Az almákra rávarrt levélkék és szárak pedig szempillantás alatt készülnek el - figyeljünk, mert ha elbambulunk közben, a szárból könnyen inda lesz. Apró, masnis csengettyű teszi ünnepivé az alkotást. A tetszés szerinti színekben megalkotható ünnepi gyümölcsök leírását ehelyt találjátok.

Még mindig a gyümölcsöknél maradva: a színes, mintás vászoncsíkokból készült körték sem mutatnak rosszul hosszú, tömött sorokban a polcon vagy asztalon - részemről a konyhát dekorálnám velük. Szabásmintával ugyan nem tudunk szolgálni hozzájuk, de gyakorlottabbak csuklóból megoldják a dolgot. A levelek hímzését nyugodtan hagyhatjuk iskolás nagylányunkra, meg fogja oldani.

Havat mostanában még mutatóba sem látjuk - bár már jósolják, de hinni csak a szemünknek - a szitáló hóesést, tehát addig is, míg a valódi megérkezik, állítsuk elő mi magunk, papírból. Papírterítőben már a minimanók se kezdők, nekünk csupán a mintákat kell előrajzolni, hadd legyen sűrű hófüggöny az ablakok előtt. Érdemes minél többféle mintával és mérettel dolgoznunk, ettől lesz igazán pazar a látvány.

Függöny helyett, –ként vagy –gyanánt használjunk csak bátran fémes csillogást az ablaknál. Mintha csak Gombóc Artúrt kérdeznénk csokiügyi nézeteiről: fűzzünk az ablak elé kisebbet, vagy nagyobbat, aranyszínűt, mélybordót, lyukasat vagy gombosat, díszeset vagy egyszerűt, a lényeg a szimmetria és csillogás, egységet az ablak kerete teremt.

 

Hófehér papírból készült, kivágott ablakdíszek után egy kis piros, ámde hajtogatott papír következik. Mintha kaleidoszkópba néznénk, olyanok ezek az origami csillagok. Ha ezek mögül nézünk ki a fázós szürkeségbe, reggeli kávénkat kortyolva, máris vidámabbnak látjuk az előttünk álló napot.

Mintha cukorsüvegből készült volna ez a filc karácsonyfa, színes gumicukrokkal teleszórva, elsőre töményen szirupos édességnek tűnik. De a gyerekszobai dekorációk közt istenien mutat, azért készüljünk fel rá, hogy édesszájú sarjunk megpróbál majd belekóstolni.

Profiknak ajánljuk elkészítésre ezeket a mókás karácsonyi süvegmanókat. Nem csupán lakásdekorációnak, karácsonyfadísznek, de akár ajándéknak is elkészíthető, csupán a kellő gyakorlaton múlik a dolog. Leírást sajnos nem tudunk mellékelni a figurák elkészítéséhez, de ha valaki vállalkozik rá, és elkészíti, feltétlen várjuk a képes beszámolóját, de izibe, mert nyereményjátékunk nevezési szakasza kedd éjfélkor zárul.

Nem szükséges névre szóló zoknikba pakolászni a karácsonyi ajándékokat, más szokások dívnak nálunk, nem is kell feltétlen a kandalló fölött lógatni őket, jól mutatnak a falon is apróbb, gyerektoppancsra való változataik. Elő hát a kötőtűt, némi maradék piros és fehér fonalat, egy-két díszesebb gombot. Minták tekintetében elsősorban a fantáziánkat, másodsorban pedig az itt lelhető  instrukciókat tudom ajánlani.

Ha valaki mégsem jeleskedik annyira a kötőtűk forgatásában, filcből is csodaszép kis csizmákat vagdoshat, melyekre egyszerű, stilizált, de pont ezért szemrevaló mintákat applikálhat némi textilragasztó - vagy egy-egy öltés segítségével.

Elkezdhetjük lassacskán csomagolni a már beszerzett ajándékokat is. Megfelelő környezettudattal - tudjuk, a csemete is rendelkezik már vele - a magunk részéről újrahasznosított papírt javasolnánk, illetve a gyerek-sapec pompomjait. Egyszerűen elkészíthető, ismét a szekrény mélyén meglelt maradék fonal kategóriája. Az ötlet és az elkészítés leírása pedig innen való.

A maradék pompomból pedig jöhet ismét egy girland az ablak fölé, vagy a falra, használjuk bátran a színeket, a piros különböző árnyalatai az egyszerű, fehér organza fölött mutatnak a legjobban.

És továbbra is csak csomagolunk, nálunk ez éjszakai tevékenység elsősorban: egyedül ilyenkor lehet távol tartani a kotnyeles kíváncsiskodókat az ügytől. Azonban ez a fajta csomagolás velük együtt is elkészíthető, az apróbb ajándékokat, esetleg saját készítésű, barátoknak szánt bonbonokat beletehetik ők is a hóemberes, hópelyhes vagy fenyőfás dobozkákba.

A dobozkákat aztán a karácsonyfa ágai közé is rejthetjük, ha elég sokat gyártunk belőlük, mire mindből kiszedegetik a torkosok az édességet, Vízkereszt lesz. Ezt az ötletet is raktározzuk el jól, elvégre más mintával nem csak karácsonyra lehet ilyen módon apró figyelmességeket készíteni.

Natúr alapon bátran használjunk az ajándékcsomagoláshoz is vidám pasztelleket, vigyázzunk azonban az arányokkal, mert tudjuk: a kevés időnként több. Egy-egy apró kiegészítővel még személyesebbé tehető a meglepetés, a gombos kis filccsizma igazán kedves ötlet.

Valljuk be, nem hétköznapi viselet a csipke egy doboznak, de határozottan jól áll neki. A piros csipkeszalaggal díszített ajándékot szinte kár is kibontani, annyira szép. Igaz, azt is mondják, hogy a szép csomagolás már fél ajándék.

Ha az ablakon már centi szabad hely sincs, ám még mindig fáradhatatlan vagdoshatnékunk van,  elő hát ismét azzal a környezetbarát papírral, hintsük tele azt is hópelyhekkel, ha már a természet olyan fukar velünk idén ez ügyben. Az aranyszín csomagolópapír nagyszerű alap a hófehéren csipkézett csodáknak.

És ha már az aranyszínnél tartunk – amiből az ünnep fényét emelendő, sose lehet elég: arany és ezüst fémdekorral  kombinálva a legegyszerűbb ajándék csomagolása is lehet még izgalmasabb. Fergeteges kézügyességet igazán nem igényel ez a fajta dekoráció.

A pompás csomagolás mellé ajándékkísérő is dukál, nem is akármilyen. A csíptethető, fenyőfás változat nemcsak szép, de praktikus is, a nehezen becsomagolható ajándékoknál például a csipesz kifejezetten előnyös lehet. Félreértések elkerülése végett nem a tejeskancsókra és társaikra gondoltam, sokkal inkább a plüss, eszement alakú játékfigurák azok, amiknek csomagolásában némileg gyengének érzem magam.

Szintén csipesszel készült a pufók karácsonyfás dekoráció. A kitöméshez használjunk némi vattát, ebben a műveletben a gyerek apró ujjacskái főnyereményt jelentenek... Díszként pedig apró flitterek, gyöngyök kerülhetnek rá - ezekkel az egyszem öltésekkel pedig az ovis-iskolás csajok is megbírkóznak.

Bár a Mikulás már jól megérdemelt pihenőjét tölti és lábat lógatva koktélt szürcsöl valami puttonymentes helyen, a gyerekek imádni fogják ezt a stilizált mikulásfejet ábrázoló ragasztott ajándékkísérőt. Ha elegendő mennyiséget hajlandóak vágni-ragasztani, jövő Mikulásra is jut belőle.

Ez a színes-gyöngyös, csillogó, mesebeli karácsonyfa minden kiscsajt elkápráztathat. Elkészítése nem is annyira macerás, mint gondolnánk, csak a csúszómászó, mindent szájbavevő népséget távolítsuk el a guruló gyöngyök útjából. Az elkészítés módját és mikéntjét itt lelitek meg, és nyilván gombokból is elkészíthető, ha van elég a ládafiában.

Filcből is születhet asztali dísz fácska. Hungarocell kúpra ragasztjuk az anyagot, szépen, feszesen, aztán már csak a díszítés van hátra. Gyerekjáték. A gyerekeknek is.

Foltkarikákból készült a következő, fenyőmintás falvédő. Varrógép azért jól jön hozzá, kézzel kissé macerásnak tűnik összevarrni, egymáshoz illeszteni a fehér-zöld-barna és piros mintás textilpöttyöket, de a végeredmény kárpótolja azt aki az elkészítésére vetemedik. A lakás bármely pontján jól mutat ez a falvédő, otthonos melegséget ad az étkező fölött vagy a nappaliban, csakúgy, mint az ágy végén. A mintát vállalkozó szelleműeknek lehet akár nagyobbra is venni, időnk és a lakásban fellelhető anyagmennyiség szabhat csak határokat.

Legkisebbjeink is szorgoskodhatnak ám: a készen kapható, szétpattintható műanyag gömbből nemcsak karácsonyfára való, de asztali dísz is készülhet. Tegyünk bele apró műanyag gyöngyöket, és állítsuk-ragasszuk bele a papírból kivágott formákat.

Az apukák sem maradhatnak ki az ünnepi szöszmötölésből: kérjük meg őket, hogy segítsenek a hurkapálca karácsonyfa alapjának elkészítésében. Egy faágba fúrjon apró likakat, azokba csöppentsen pillanatragasztót, a gyerek meg dugdossa bele a méretre vágott hurkapálcákat. Aztán ismét jöhetnek a díszek.

Foltok, gyöngyök és papír, hurkapálca, filc - mennyi fa kerülhet az asztal közepére!  De nemcsak oda, akár a falra, a párkányra, vagy a polcok közé is. Ez a papírból készült fenyőfás girland például igen mutatós darab, akár a kertben álló fenyőfán is el tudom képzelni, nem csupán ablak fölött, de akkor érdemes nedvességálló alapanyagot használni hozzá.

Függönyként már megcsodálhattuk társaival együtt, de egymagában, árván is díszít a hópehely, nem feltétlen az asztal közepén, a gyertyatartó, esetleg a terítékek alatt, hanem az ablakban is. Ez a csodás darab tortapapírból készült.

Ezt a fajta girlandot jó eséllyel minden gyerek ismeri. Nálunk az oviban perecből és pattogatott kukoricából fűzték tegnap a srácok, színes, bohókás, filcből készült változata  minden bizonnyal osztatlan sikert aratna, bár tény, hogy utóbbi lehulló darabkái emberi fogyasztásra kevésbé alkalmasak.

Fűzhetünk persze filcből készült csillagokat is egymás után, pirosat, fehéret, akár arannyal is körbevarrva. A körbevarrásnál figyeljünk, egyenletes legyen, ami látszik. A pihepuha csillagfüzér díszíthet ajtót-ablakot – én a gyerekszobai emeletes ágyunk korlátját tekerném körbe vele, de ott van a helye a karácsonyfán is.

Skandináv stílusú enteriőrt dobhatunk fel ezzel a natúr kompozícióval. Ha nem lennék meggyőződve róla, hogy ez bizony nem az IKEA háza tájáról származik, első körben simán meggyanúsítanám vele őket. És még az sem biztos, hogy kikérnék maguknak…

Egy kis hófehér romantika, megbolondítva némi játékossággal. A színek összeválogatásánál figyeljünk arra, hogy legyen még a dekorációnk környezetében valami, aminek a színe visszaköszönhet. Esetünkben a piros pipacs és a kék pöttyös párnák adhatták az ihletet.

A szívünket is kitesszük, hogy a lakás karácsonyra tökéletes legyen. Ha kockás vászonmasnikkal tűzdeljük meg a virágos, apró szíveket, jóleső, "békebeli" hatást érhetünk el vele.

Ti fel szoktátok adni idejében a karácsonyi üdvözleteket? Mi valahogy mindig az utolsó pillanatra halasztjuk, volt már rá példa, hogy az ünnepek alatti családlátogatás előtt közvetlenül – tehát a lépcsőházban – dobtuk be az üdvözlőlapot a postaládába. Renitens dolog, tudom, követésre cseppet sem méltó, mentségemre szolgáljon a tény, hogy még soha nem készítettem saját kezűleg üdvözlőlapot. Most itt az alkalom – amíg még ki nem futunk az időből – mutatok Nektek is néhány igen szemrevaló darabot ötletnek és kedvcsinálónak.

Itt van például elsőként ez a varrottnak látszó, de valójában csak ragasztott, csillogó csúcsú karácsonyfa, akárki kapja tőlünk, szerintem díszhelyre fogja tenni a karácsonyi üdvözlőlapok közé.

És ez a kis kékgombos fenyő hogy tetszik? Kedvesen egyszerű, gyerekkéz is könnyedén boldogulhat vele. És nem baj, ha ferdére sikerül, ugye, ez világos?

Csodaszép, bár ez azért már bonyolultabbnak tűnik. Persze egy jó sablonnal én is bármire képes vagyok, de úgy gondolom, az ovis korosztály számára még találhatunk ennél egyszerűbbet is.

De hogy sablon nélkül, egyszerűen is készíthető valami csodaszép, arra álljon itt bizonyítékul ez a pár karácsonyi lap. Itt az anyag mintája jelenti a rafináltságot, a karácsonyfák éppen csak stilizáltak. Háromszögeket a zöld papírból, apró téglalapokat a barnából, és már lehet is ragasztani. Ugye, hogy ebben még az ovisták is jeleskedhetnek?

Ismét gombok a karácsonyfán, de mennyire bájosak! Ehhez a karácsonyi laphoz kotorjuk elő a gombos dobozt – mit nem adnék most a nagymamám dobozáért, abban lehetett csak igazán tobzódni a gyönyörűbbnél gyönyörűbb gombok között! – a gyerekek is szívesen válogatják egymás után a különböző színeket, a lányokra érdemes a rózsaszín gombok keresését és egybegyűjtését bízni, az enyémek legalábbis szakértőnek számítanak ebben.

Dekorgumiból ajándékkisérő csomagocska. Aprónépnek fogható, rágható. Bevallom, én nem is feltétlen ajándékok mellett képzeltem el őket, sokkal inkább fellógatva, díszként.

Már a két-hároméves sarjak is segíthetnek a lenti kis kísérők elkészítésében: anya kifaragja a krumplinyomdát, a kölök meg nyomatja a mintát. Utána akár a lyukasztógéppel a likakat is elkészítheti, és még a szalagok átfűzését is rábízhatjuk.

Egy ötlet az újrahasznosítás-szerelmeseinek. Maradék újságpapír, szétesett és selejtezésre ítélt könyv születhet újjá ezekben a kis cédulákban. Az apró fafigurák ragasztásában ismét munkára fogható a gyerek, örömmel fogja csinálni, az biztos.

Ha a Szentestén a családi vacsorára terített asztal közepére egy szál vastagabb, önállóan is megálló gyertyát teszünk, illesszük azt drótból hajlítgatott, csillogó, gyöngyös gyertyatartó közepére. Az egyszerűnek látszó gyertyatartó elkészítése ugyan sok türelmet igényel eleinte, a végeredmény mindenképpen kárpótol az elrontott darabokért. Arra azért ügyeljünk, hogy a gyertya alá kerüljön még egy tálka, mert ez a tartó a viaszt nem állítja meg maradéktalanul.

A fények szervesen kapcsolódnak a Karácsonyhoz - gyertya- és mécsesláng nélkül mit sem érne az egész. Kiürült befőttes üvegeinket állíthatjuk a fénytechnika szolgálatába, ha kartonból - vagy papírból - hasonló, ünnephez kapcsolódó mintákat vágunk ki. Az üveg külsejére is ragaszthatjuk, hiszen mégiscsak gyullékony, de ha nagyok már a gyerekek a belső felület is megfelel nekik.

Konyhánkat nemcsak gyümölcsökkel tehetjük hangulatossá. Elég ha csak pár karácsonyi hűtőmágnest cuppantunk a hűtőszekrény ajtajára. Ezeket a darabokat mi magunk is képesek leszünk elkészíteni: az üveggyöngyök aljára ragasszunk egy megfelelő méretű csomagolópapír darabot, majd annak a hátára a méretre vágott mágnest. Csomagolópapír helyett használhatjuk a gyerekek ünnepről szóló rajzait is.

Amíg pedig mi a gyertyatartót hajtogatjuk, igazgatjuk, kezdjük elölről, végsőkig kitartva, nem feladva a küzdelmet, a csemete mellettünk angyalkákat hajlíthat a drótból, a sikerélménye biztosan meglesz, feltehetőleg hamarabb elkészül az ő műve, mint a mi drót gyertyatartónk. Ha jó nagyban készíti, akár az ablakba is kerülhet, egymaga is híven hirdeti majd a Karácsony szellemét.

Ha már angyalokról esett szó, hát ezek is gyönyörűek. A piheszárnyú, bájos karácsonyi dekopírangyalkákat  sem ördöngösség elkészíteni, még gyerekeknek sem. Azért tegyünk meg annyit annak a csemetének, ha nagyon szépen kéri, hogy az arcot mi magunk rajzoljuk áhítatosra.

A dekorálásból ne hagyjuk ki a konyhát és az ünnepi étkezéseket sem, egy szép lenvászon konyharuha, ilyen módon feldíszítve egy életre megússza a törölgetést, edényfogdosást és más hasonló galádságokat. Míg póriasabb társai idén is alaposan be lesznek fogva az ünnepi főzcskébe, ez csak illegeti majd magát a főhelyen. Persze, ha sok időnk van és van még nőnemű rokon ajándék nélkül, biztosan nagyobb sikert arat majd ez a darab nála, mint bármilyen, boltban vett testvére.

Ne csak a lakás árasszon ünnepi hangulatot - magunkra is tehetünk belőle. Ez a cukorfalat kis gombokból készült rénszarvas-kitűző a kezdők számára is sikerélményt ígér: csak némi ragasztó kell hozzá és egy készen vásárolt kitűző-tű. Persze, fehér gombokból hóember is készülhet, és naná, hogy ajándékötletnek sem utolsó!

Aki pedig bármelyik fent látható ötletet megvalósítja, netán más ötletei lennének karácsonyi dekoráció témában, nevezzen karácsonyi, fantasztikus nyereménylavinát Rátok zúdító játékunkra. Részleteket itt olvashattok!

8 komment

Címkék: kiegészítő gyerek ünnep szülő anya apa ajándék kreativ fal textil gyerekszoba hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr521575702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lufiii 2009.12.11. 19:54:40

Szuper ötletek,köszönjük... :)

mariskaris 2009.12.11. 21:49:13

Ez a válogatás a kedvenc gyerekszoba blogos bejegyzéseim között igen előkelő helyen végzett. Most 1. - hirtelenjében, megelőzve a tavalyi karácsonyi sk-t.
(Gratulálok az összegyűjtőnek!)

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.12.11. 22:20:55

@mariskaris: Az összegyűjtő Felhasznalo bloggerina volt, a gratula őt illeti.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.12.11. 22:25:07

Óóóó, de a remek szöveg és a kitartó, feladást nem ismerő szerkesztés Cyr bloggerina agyszüleménye.:)

Impish 2009.12.13. 20:21:01

Nagyon jó 5letek:):):)
1 megjegyzés: a "cukorsüveg" karácsonyfa nemezeléssel készült szerintem. (Így varrás nélkül meg lehet csinálni:) )

Impish 2009.12.13. 20:22:26

És aki körtéhez keres leírást, vagy bármi más gyümölcshöz, Zelnicénél gyümölcs "szezon" van:D

sarosmokaszin 2009.12.13. 22:08:34

Valóban remek poszt! Ezek szerint igen gyümölcsözően tudtok eggyüttműködni. Gratula. (És ne aggódjatok, lesz hová küldeni az ajándékokat, holnap átküldöm a mi "pályázati anyagunkat" is!)
süti beállítások módosítása