Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Karácsonyváró Betlehemek

2009.11.24. 18:15 Cyr

Már csak néhány nap, és megkezdődik az Advent. Ilyenkor jó, ha kicsit elcsendesedik körülöttünk a nyüzsgés, a hosszúra nyúlt téli estéket lassacskán betölti a várakozás, a készülődés, a gyerekekkel való közös díszítgetés öröme, a frissen sült mézeskalács illata. Éppen egy hónap múlva, naplemente után, "angyalszárnyon" érkezik majd hozzánk az Ünnep, aminek legismertebb szimbólumát, a betlehemi jászolt sok karácsonyfa mellett felállítják.

A jászolállítással való emlékezés története - talán kevesen tudják - még Assisi Szent Ferenctől ered, aki 1223 karácsonyán egy szalmával kibélelt barlangban prédikálva, élő állatokkal idézte fel Jézus születését. A később felállított kisebb és nagyobb, kézzel készített vagy élőképes Betlehemekben már nem csupán a Szent Család és a pásztorok, hanem a három napkeleti bölcs - Gáspár, Menyhért, Boldizsár -, valamint az angyalok is jelen voltak.

Nekünk is van egy, régi, kopott Betlehemünk. Kicsit szedett-vedett, javarészt fából faragott, ám az idők során egy-két papírmasé figurával lett kiegészítve, nem adnám mégsem semmiért - hosszú évek óta egy felhő széléről figyeli karácsonyainkat az, akitől megörököltük. Szenteste délutánján majd megint együtt rakosgatjuk a figurákat a gyerekekkel, és amikor az utolsó bárány és a bölcső is a helyére került, meggyulladhatnak a gyertyák.

A mi Betlehemünket magunknak őrzöm, évről évre gondosan, minden darabját szalvétába csomagolva, de mutatok Nektek néhány szemet és szívet gyönyörködtető, vagy épp különleges, meghökkentő darabot nézegetésre, esetleg ötletként, ha másra nem, hát beleszeretésre.

Az első darab, az Alexander Girard nevével fémjelzett, a retró jegyében készült, természetesen Felhasznalo kollegina kedvence lett egy pillanat alatt.

De van itt pihepuha kedves, kisebbek kezébe is adható darab.

Színes, vidám, gyerekszobában is elfér a polcon az ünnepek alatt.

Vagy hogy tetszik ez a fából és csupa mosolyból készült darab, ahol a betlehemi csillagot színes angyal őrzi?

Esetleg legyen minden arcon ünnephez illő, néma áhítat, üdvözült mosoly...

Mégis inkább ezek a pasztellszín, naiv, gömbölyded figurák, hiszen annyira belesimulnak az apró kezekbe.

No, ugye a legkisebbek is kitalálják, ki kicsoda? Egyedi, kézzel készült Betlehem az Etsy-ről, amúgy, kugli-módra.

Jó, jó, bevallom, a Golden Cockerel Matrjoskájában számomra a téma egy kissé meredek.

A Lilliputiens kissé - pardon - szirupos Betleheme pedig kifejezetten gyerekszobai játéknak való. Annak azonban nagyon.

Hihetetlen, de Lego-éknál ezt a témát is képesek Star Warsban előadni. Bizarr kategóriában nálam toronymagasan vezet.

A hűtőnkre is varázsolhatunk karácsonyi hangulatot, többféleképpen, bármikor át is rendezhető. A halászlé és a töltött káposzta között remekül elbíbelődhetünk vele.

Ennél egyszerűbben azt hiszem, már lehetetlen. Oliver Fabel követte el ezt a Betlehemet, lázadó kamaszoknak bejöhet, részemről ilyesmivel nem próbálkozom.

Ám tetszik ez az Etsy-n lelt, különleges, egyedi hangulatú gyapjú készlet.

Végül legyen itt egy igazán kedves, szívet melengető, kukoricacsuhéból készült karácsonyváró Betlehem a Meskáról, Csutkababa alkotása. Csodaszép.

5 komment · 1 trackback

Címkék: gyerek ünnep lego kreativ kamasz gyerekszoba hellókarácsony csecsebecse etsy

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr471544546

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: wordpress web hosting reviews 2018.05.24. 18:36:09

Can i take buspar and claritin - seuxiqg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilda 2009.11.24. 20:56:55

Szia, igazán szép összeállítás! Kár hogy ár nincs mellette, mert én nagyon szívesen beszereznék egyet a fiacskámnak, és belepakolnám az adventi az adventijébe. Nem is tudom eldönteni melyik tetszik legjobban:D köszi szépen!

Anke 2009.11.24. 21:51:13

Bár közvetlenül nem ide illik a hozzászólásom, és semmilyen hátsó és bántó szándékom nincs a témát illetően, - de nem szeretem magyarázkodással kezdeni, sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy szükséges ebben a témában -, tehát közvetetten mégis ide illik, ha másért nem, mert eszembe juttatott egy kérdést. :) Vagyis kíváncsi lennék, hogy belefutottatok-e már olyan díszítő, ünnepi motívumba világszerte, ami az otthoni téli napforduló megünneplését segíti? Előre is köszönöm, ha írtok nekem róla.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.11.24. 21:54:24

@szilda: Ár azért nincs mellette, mert igazából csak érdekességként állítottuk össze, plusz egy kis történeti visszatekintést akartunk adni róla. De ha megmondod, melyik tetszik, megkeresem a linkjét és elküldöm.

@Anke: Én személy szerint még sosem futottam bele ilyesmibe. Annyira katolicizálttá vált ez az ünnep, hogy szerintem nem is nagyon találnánk ilyesmit, még ha keresnénk, akkor sem. De biztos jönnek majd a többiek, és mondják a saját tapasztalatukat... Hátha...

boruska 2010.10.31. 11:30:05

Én sütősgyurmából csináltam egyet tavaly a kisfiamnak, akkor még hasban volt.
picasaweb.google.com/boruska79/Kreativ#5534155441373780530

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.11.02. 07:17:21

Jól sikerült, gratulálok! A gyurmabetlehem is és az idén első karácsonyát ünneplő is :)
süti beállítások módosítása