Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Sk karácsonyi díszek a fára 2011

2011.12.16. 14:31 felhasznalo

Ígértem a múlt héten, hogy nemcsak lakásdekorációt mutatok Nektek idén is, hanem karácsonyfára való díszeket is, amiket akár otthon - akár a gyerekkel is - elkészíthettek. És mivel az ígéret szép szó, akkor következzen a díszek kavalkádja, ha most belevágtok, még tele lehet velük a fa a gyertyagyújtáskor!

Elsőként egy ötlet a recycle jegyében: ha olyan lusták vagytok, mint én, hogy nem dobjátok ki a kiégett villanykörtéket, hanem csak besuvasztjátok a szekrény mélyére, akkor most itt az idő, hogy előszedegessétek. Aztán már csak ragasztó kell, de nagy adag, meg csillámpor. De szintén nagy adag. Ezek a csillámos villanykörték semmivel sem törékenyebbek az üvegdíszeknél, sőt.

Kissé már elcsépelt a forma, mondhatnám, mert volt már ilyesmi a blogon régebben, ugye, de nem mondom. Mert az én szememnek olyan kis üdítőek ezek a farmerből varrt karácsonyfácskák, a piros pöttyös szalag-akasztókkal és piros gombokkal, hogy eszembe sem jutott kihagyni a mostani válogatásból.

Persze, nemcsak a varrni tudók lelkesülhetnek be a karácsonyi díszekre, hanem azok is, akik más kézművességben jártasak. Lehet egy karácsonyfadísz például színpompás horgolt tünemény is, ha csupa fehér fonálból készült volna, egytől-egyig úgy néznének ki, mint a csipkés hópihék.

Nem, a karton és a papír sem maradhat ki a felsorolásból. Igazi skandináv minimalizmust csempészhetnek a lakásba ezek a kartonból hajtogatott díszek. Csodásak? Azok. És óvodások is elkészíthetik.

Pár öltéssel készült ez az igazán egyszerű szalagfenyő. Ez mondjuk, mit sem von le az értékéből, én bizony akár egy három-négyéves gyerekkel is simán nekivágnék. Nagyon tűfóbiások pillanatragasztóval is készíthetik, csak tessék vigyázni az ujjakra.

Láthattatok már számtalan hasonló ötletet, most mégis mutatnék még egyet. Ez azt hiszem az eddigi legegyszerűbb, tulajdonképpen az ollókezelési technikán múlik minden. Mert ezt a filcfenyőt tulajdonképpen csak kivágni kell, aztán függőlegesen egy cérnára - vagy damilra - fűzögetni. Kész.

Bevallom, most kifejezetten egyik olvasónkra gondolva következik két dísz. Beja a Facebook közösségünk egyik oszlopos tagja, és azt már tudom róla, hogy odavan a pingvinekért. Úgyhogy ez a cuki pingvindísz most többek között miatta kerül ide.

És még egy pingvines ötlet, amiben kombinálható Beja szenvedélye és az első dísznél tetten érhető ökotudatosság: a hasasabb villanykörtékből készülhetnek ezek a bumfordi pingvindíszek. Itt már egy egész jéghegynyi példány látható.

Ragasztással és festéssel készült ez a tésztadísz is. A karácsonyi csillogást itt is némi csillámpor adta meg. És még mielőtt valaki elkezdi firtatni, a nagy svéd lakberendezési áruházban láttam ilyesmi formájú tésztát.

Van otthon egy rakás csomagolásra már nem használható díszpapír? Készíts belőlük karácsonyfadíszt. Ezekhez a csodás gömbökhöz vékony csíkokra kell vágni a csomagolópapírokat, aztán a végeiket egymáshoz kell rögzíteni.

Ez egy másik ötlet a maradék papírok hasznosítására. A gúlákba tekert papírok végét berojtozzuk, aztán egymás fölé fűzzük őket, így alakulnak ki a színes, vidám karácsonyfák.

Alapvetően nem vagyok oda a fából készült díszekért, de ezek a fehérre festett egyszerű szépségek engem is megérintettek. Szívesen látnám őket otthon is a fán, lehet, hogy a hétvégén elő is kapom a lombfűrészt.

Egyszerűen zseniálisak ezek az ágakból-botokból készült fenyők. Szinte látom magam előtt a velük feldekorált, modern módon natúr karácsonyfát!

Egyik kedvencem következik, a filcgombócakkal díszített tobozok - egyszerre természetes és bohém. Az aprócska filclabdacsokat vékony, de erős dróttal rögzíthetitek hozzá a tobozokhoz.

És ha már toboz, legyen kövér. Meg legyen vele tele a karácsonyfa. Ezt a papírtobozt sem ördöngősség elkészíteni, bár azt nem mondom, hogy nem időigényes. Az alapja egy hungarocell gömb, arra vannak rátűzve a gondosan formára hajtogatott tobozlevelek.

De ha már van időnk egy ilyen dísz elkészítésére, és inkább szeretnénk némi extravaganciát csempészni a karácsonyunkba, akkor csináljunk papír helyett flitteres tobozt. Egyébként simán lehet, hogy gyorsabban elkészül, mint az előbbi példa, mert itt a flitterek ugyebár készen kapható formában érkeznek.

Fagolyóbistól és makksapkából készíthetőek el ezek a makkfejek. Nem bonyolultak, kicsik is segíthetnek benne, és igazán klasszul mutatnak majd a zöld fenyőágak között. Meg a fehérek között is, ha olyan műfenyőnk van.

Rá vagyok indulva a színes filclabdákra, nem tudom, miért, kár is gondolkodnom rajta. Szépek és kész. Ezek a filcmakkok is apró labdacsokból készültek, csak rájuk kell ragasztani a makksatykákat, aztán egy színes szalagakasztóval már mehetnek is rá a fára.

Lámpát is készíthetünk azzal a technikával, amivel ezek a spárgadíszek készültek. Egy felfújt lufira kenjünk egy kis vazelint, aztán a tapétaragasztóba áztatott spárgát tekerjük rá tetszés szerint. Száradás után a lufit engedjük le - vagy durrantsuk ki -, és tegyük a fára a légies spárgagömböket.

Gyerekek kedvencei lehetnek - és persze az elkészítésükben is segíthetnek - ezek a cuki fagyöngy-manók. Engem erősen retrós életérzés fog el, mikor rájuk nézek, ha jól emlékszem, ezek a gyerekkoromban is erősen menőnek számítottak.

Agyagból, sólisztgyurmából és kiégethető gyurmából is el lehet készíteni ezeket az egyszerű madárkákat. Ha a hasukra még nyomdával különféle üzeneteket is nyomtatunk, nekünk lesz a legegyedibb karácsonyfánk. Jut eszembe, ez egyébként ajándéknak sem utolsó, ha szettben készítjük, egy szép dobozban akár a nagyiknak is adható.

Ha már volt madárka, és emlegettük a hasát, ne feledkezzünk meg arról, amivel azt jól meg lehet tölteni. Ez a magos dísz nemcsak a szobában mutatna jól a karácsonyfán, de a kerti fákon, fenyőkön is. És akkor rögtön két legyet egy csapásra, egyúttal meg van oldva velük egy időre a madarak téli élelmezése is. Készítése ugyanaz, mint a sima madáretető gömbbé, csak itt nyilván formába nyomjuk, vagy a formát nyomjuk bele.

Bár ez a gömb nem nevezhető természetesnek, azért védelmembe venném. Mert lehet akár műanyagból vagy üvegből, ha a díszek a természet kincseivel vannak feltöltve, akkor természetesek is. Egész kis terráriumokat is berendezhetünk egy-egy ilyen díszben, csak ne felejtsük el jó alaposan rögzíteni a tetejét.

Ha Karácsony, akkor hó, ha karácsonyfa, akkor hópelyhek. A legegyszerűbb talán, ha van sablonunk, a gipszből öntött hópelyhek készítése. Ha jó minőségű a gipsz, alapból hófehérek lesznek a díszek, ha nem, lehet, hogy nem árt nekik egy kis festés.

De zseníliadrótból is készíthetünk a gyerekekkel hópelyheket. Nem tűnik túl bonyolultnak, igazából elég a méretre vágott drótokat csak finoman egymásra tekerni.

Hópehely vagy csillag? Tök mindegy. Mindenképp csodaszép ez a gyöngyből fűzött dísz. És ha még a gyertyákat is meggyújtjuk, egész biztos káprázatos ragyogással töltik meg majd a szobát. Kicsikkel is elkezdhető.

Jó, hogy nálunk már járt a Mikulás, de úgyis annyira összefűződött a fejekben itthon is a Karácsonnyal, hogy nyugodtan felkerülhet a fára is. Ez a Mikulás-fej egyszerűen elkészíthető, a filccel-fagolyóval az óvodáskorúak is elbánnak.

Csakis haladóknak és gyermekeiknek ajánlanám a következő papírdíszt. Meg azoknak, akik szeretnek hosszan pepecselni, és nem sajnálják ilyesmire az időt, mert az eredmény garantáltan megéri egyébként. Ez a  papírból készült csillag fantasztikusan mutat, csak vigyázzunk majd, mikor leszedjük a fát, mert könnyen tönkremegy.

Tudom én, hogy a lampionok elsősorban nálunk a farsangi időszakhoz köthetők, de a Karácsony sem lenne olyan varázslatos fények nélkül. A papírlampion díszekkel nemcsak az ünnep, de a karácsonyfa fényét is megemelhetjük.

Egyik kedvenc technikám az üvegmaratás. Gyerekek kezébe nem való, csak nagyobbacskább esetén, de frenetikus dolgokat lehet művelni egy üvegcse üvegmarató géllel. Ezek az  üvegmaratott gömbök is jól példázzák a dolgot, komolyan mondom, olyan minőségben lehet velük dolgozni, mintha a díszeket a boltból szereztük volna be. Vigyázat, gumikesztyűre feltétlen szükség lesz!

Ez így gömbölyű: a Karácsony családdal körbevéve az igazi. És még szebb, ha a fán olyan díszek lógnak, amelyek gömbjein az egész család megjelenik. Ez esetben kontúrozó üvegfestékkel történt a gömb díszítése, de biztosan lehet más technikákkal is hasonlót készíteni.

Gyöngyből gömb? Határozottan igen! Persze, hungarocell alapra dolgozva, de nézzétek, milyen kis buci hógolyó kerekedett belőle! A színes gyöngyökkel díszítve különösen vidám.

Na, ez az ötlet is a szívembe lopta magát, amint megláttam. Apró fémdobozkákból egész csendéleteket lophatunk vele a fára. Hozzávalókat csenhetünk a gyerekszobából, szerintem a legtöbb kölök észre se venné, ha hiányozna néhány mütyüre.

Kicsit ez is pepecs, de nem vészesen, ráadásul a végeredmény megéri a küzdést. Ehhez a filcgömbhöz kell egy hungarocell alap, filckarikák, ragasztópisztoly és némi türelem. Gyerekkel is készíthető, mondjuk egy nagyobb óvodás vagy kisiskolás már megbirkózik vele.

Csoda, csoda, csoda. Gömbbe zárva. Hasonlóképpen a kölöktől csenjünk néhány mütyürt, kevés ragasztóval rögzítsük a gömb belsejébe, aztán szórjuk meg. Ez speciel egy  cukorral töltött gömb, de cukor helyett használhatunk sót, fürdősót, műhót is.

Festékes gömb, de kicsit másképp. Merthogy ez esetben a gömb belsejébe kell tölteni egy kevés festéket, aztán szépen eloszlatni benne, a felesleget eltávolítani, aztán száradás után a külső felére sablonnal és ragasztóval csillámbetűket ragasztani - vagy scrapbookhoz való betűmatricákkal ékesíteni. Így a festék mellett megmarad az üveg ragyogása is, szerintem igazán különleges és egyszerű.

Ahogy ez a gömb is. Mert nem díszíti más ezt a bolti díszt, mint egy festett gyöngysor, amit valljunk be, akár egy kiskölök is rá tud festeni. És hogy jól néz ki, az nem vitás, de érdemes ilyen szimpla színkombinációban gondolkodni, nem szabad túlcsicsázni.

Megint egy töltött üveggömb. De ezúttal nem a gyerektől csóürt mütyür, hanem sk betlehemes díszlet rejtőzik benne. A linken nagyon részletesen el van magyarázva - képekkel - a készítése, ha van otthon egy normális nyomtató és némi fólia, akkor rövid idő alatt elkészíthető.

Hungarocell gömb és egy papírsablon vágó kell ehhez a  hópelyhes díszhez csupán, meg persze flitter és gombostű. Annyira gyönyörű, hogy simán belevágnék még én is, ha nem lenne dugig a lakás egyébként karácsonyi díszekkel. Na, ez az, amiben egyébként már egy bölcsis is segíteni tud!

És végül egy szépséges papírból készült csillag, amit szintén már a kisebbek is bátran kipróbálhatnak: két kartonból készül - igény szerint dekupázsolható mintás papírral -, majd a két felet összecsúsztatva kapjuk meg a háromdimenziós csillagot. Nyilván ugyanezzel a technikával hópehely és karácsonyfa is készíthető, a variációknak csak a képzelet szab határt. Vagy az se.

Remélem, mindenki talál majd az összeállításban olyan díszt, amit szívesen elkészít idén vagy a következő karácsonyok előtt a gyerekkel közösen. Mert készülődni úgy a legjobb. Ha együtt.

10 komment

Címkék: kiegészítő gyerek ünnep szülő anya apa kreativ idea recycle hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr393438904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.12.17. 22:15:07

A nemez-makkok nálam viszik a prímet:)! Egész egyszerűen marhajól néznek ki, mindjárt nekiülök gyártani párat:)! A spárgagömb azért tetszik, mert nekünk a gyerekszobánkban:) évekig ilyen lámpabura volt: szüleim csinálták, hatalmas lufira erős napsárga fonalat tekertek, a végén a gömb alját levágták, Mama szalaggal körbevarrta az alját.
Aztán még annyi, hogy én egy zárt gömbből nem csinálnék terráriumot, mert abban hivatalosan kisállat is van :D. Ez maximum florárium lehetne, de abba is élő növény kell... Egyébként tök jól néz ki az is:).

Miigeii 2011.12.18. 19:21:45

Nagyon helyesek, köszi!
Tipp: A kis kocsikerék-tésztát pl Ósanban (Colavita) akciósan olyan 219 ft/ 500g áron be lehet szerezni. :)

2011.12.19. 21:44:41

Megcsináltam a makkokat:D! Sajnos csak pár darab lett, mert nem volt több random alapanyag otthon, de majd jövőre... :D

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.12.19. 22:12:44

@groni: Óóóó, mutasd meg!!! Küldj képet mélen, vagy töltsd fel a facebookra, lécci!

@Miigeii: Köszi a tippet!

2011.12.19. 22:59:24

@felhasznalo: oké:D, csak még gyorsan levizsgázom szerdán!

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.12.20. 08:07:05

@groni: Arra nagy kalappal! Pont jó lesz karácsonyi ajándéknak.:)

mercem 2011.12.20. 14:02:30

évek óta tárolok itthon egy rakás fültisztító pálcát, nos ebből készült karácsonyi dísz többek között nálunk, némi straszokkal vagy mikkel díszítve.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.12.21. 12:43:40

@groni: Csodásak.:) Még a végén én is nekivágok.:)
süti beállítások módosítása