Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Az angyal a részletekben - Külföldi gyerekirodalom a karácsonyfa alá!

2016.12.12. 18:37 jimbor

Múlt heti posztunkban hazai szerzőktől ajánlottunk csodás köteteket ajándéknak a fa alá, és már akkor ígértük, hogy jönni fog a második kör, a külföldi szerzőkkel. Közben pedig ismét pár nappal közelebb kerültünk a karácsonyhoz, úgyhogy nagyon aktuális lassan mindenkinél, hogy ha nem is az összes ajándék, de legalább a végleges haditerv ott legyen a fejekben.

De csapjunk is bele a közepébe, jöjjenek a gyerekkönyvek! 

Marianne Dubuc: Spuri Gyuri, a postás egér, Babilon

A francia illusztrátor az egyik legelismertebb kortárs, és én is nagy rajongója vagyok. Magyarul csak egy könyve volt eddig, ezért is örültem, hogy a Spuri Gyuri megjelent, mert németül már ismertem. Szerintem ez azoknak a gyerekeknek, akik szeretik Tatu és Patut meg a Hihetetlen történet egy óriás körtéről-t, nagyon be fog jönni, mert ugyanúgy mindenféle vicces ötlettel van telezsúfolva az egész könyv. A téma: kinek milyen a háza belülről. Például a nyuszik óriás emeletes ágyban alszanak, a borzok a padláson párolják le a bűz-folyadékot... meg ilyesmik. Kicsit halvány a borító, de ne riadjunk vissza, nagyon jó nézegetni! 2-6 éveseknek ajánljuk.

spurigyuri.jpg

Jan Ormerod: Tesómese, illusztrálta Andrew Joyner, Ecovit

Igazán szuper tesós mese, amiben a kis krokodillány legszívesebben egy kanál vízben megfojtaná a kisöccsét, akit ráadásul a mama folyton ajnároz (értsd: mond rá három jó szót). Így amíg mama bemegy a boltba, hősünk elszalad a gyerekboltba, és becseréli az öccsét egy cuki pandára. Kár, hogy az se jobb, sőt... És így tovább, míg a harmadik csere után rájön, hogy nem is járt olyan rosszul az öcsikével, és a mama is megdicséri, hogy milyen ügyes és szép! Az egész könyv úgy jó, ahogy van: az picit fura nekem, hogy a Gévai Csilla rajzolta borítódizájnba egy másik illusztrátor van csomagolva - értem, hogy így a nagy sikerű Hisztimesék és Meseleves után könnyebb eladni, nyilván a fordítást is ezért hirdetik a borítón is Berg Judit nevével, csak egy utalás a magyar rajzolóra hiányzott a könyvből. Ezt is 2-6 évesek fogják igazán szeretni.

tesomese.jpg

Axel Scheffler: Pipp és Polli - Az új barát, Pagony

Nem tudunk betelni Schefflerrel: most a tengerpartra viszi el a nyuszikislányt meg az egérsrácot. Van szokásos kis konfliktus, kibékülés, cukiság, és sok-sok gyönyörű részlet a képeken. Icipici ecsettel festi, szépen papírra, ahogy kell. Minden vonásában benne van a szeretet, a figyelem, meg a zsenialitás. 0-3 éves korig szenzációs szórakozást jelent majd! 

pipp.jpg

Benji Davies: Nagypapa szigete, Móra

Ha Pipp és Polli az icipici, hát a Nagypapa szigete az óriási fajta angol képeskönyv, hatalmas festményekkel, profin kedves figurával, és nagyon szép szimbolikus sztorival a nagypapáról, aki örökre egy távoli szigeten marad. Ezt sokat lehet lapozgatni, remek ajándék lesz 2-6 éves közötti gyerekeknek! 

nagypapa.jpg

Aleksandra Mizielinska-Daniel Mizielinski: Föld alatt - Víz alatt, Manó Könyvek

A Világlátó folytatása, én felnőttként nem bírok ellenállni neki, de a nyolcévesem is újra és újra előveszi. Egyszerűen hihetetlen munka van ebben az ismeretterjesztő könyvben, csupa részlet, kis vonás. Kevés, visszafogott szín, erős kontúrok, pontosság jellemzi, de cseppet sem realista, inkább olyan, mint egy régi metszett. Nekem talán a régi búvárruhák a kedvenc oldalpárom, de egyszerűen mindegyik oldala egy csoda, és rengeteget lehet belőle tanulni. Ez tényleg kisiskolától felnőtt korig, de legalábbis érettségiig hasznos könyv! Így aztán 5-99 év között ott a helye minden könyvespolcon.

foldalatt.jpg

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet, Babilon

Na most, majdnem ugyanezt elmondhatom erről is, bár ez a rendszertant és élőhelyeket bemutató könyv inkább a gimnáziumi biológia tananyagot egészítheti ki, biológia iránt komolyabban érdeklődő gyerekeknek én 12 éves kortól ajánlanám. Rajzilag egészen más, kontúr nélküli, papírkivágásra hajazó, de nagyon részletes, nagyon szép, meleg színű számítógépes grafikákkal van tele. Az oldalakon nem a rajz dominál, a szöveggel egyenrangú, inkább klasszikus képes ismeretterjesztő. Egy bioszos gyereknek - akár felnőttnek is! - a legjobb ajándék. Ajánlott korosztály: 12-99

varazslatos.jpg

Yuval Zommer: Nagy Bogárkönyv, Centrál Kiadó

Nem bírok elszakadni az ismeretterjesztőktől, mert ez a bogaras könyv is eszméletlen jól néz ki. Szerintem egy csomó gyerek imádja a bogarakat megfigyelni, és ez tényleg kevés, érthető szöveggel, hatalmas, finom, részletes képekkel mutatja meg a rovarvilágot. Egy hibája van: a csigák. Kéremszépen, a csiga nem rovar. Ráadásul vannak benne böngészős feladatok is minden oldalon! 5-99 éves bogárfanatikusoknak kötelező!

nagybogar.jpg

Jönnek még ajándékötletek, meg egyébként is érdemes szemezgetni a blogon!

Szólj hozzá!

Címkék: könyv gyerek ünnep karácsony ajándék könyvespolc hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr312032725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása