Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Csak a szépet - Hazai gyerekirodalmat a karácsonyfa alá!

2016.12.08. 11:26 jimbor

Karácsonykor minden gyereknek jár egy könyv! Persze, nem mindegy, hogy milyen, hiszen a boltok polcain elképesztő mennyiség és változatos minőség fogadja az ajándékot keresőket. Hogy biztosan minőségi kötet legyen az ajándék, ahhoz nyújt segítséget az alábbi válogatásunk. Kizárólag magyar szerzőktől szemezgettünk ez alkalommal.

Győri Bori-Szamarasz Vera: Nézd, ez én vagyok!, illusztrálta: Dániel András, Csimota

Biztosan sokakhoz eljutott a Facebookon keresztül az a kiváló kutatás, ami kimutatja, hogy mi, magyarok, különösen félünk a tőlünk különböző, vagy annak vélt emberektől, bezárkózunk. És igen, ha az ember megy a metrón ilyenkor novemberben, rengeteg a morcos arc, a konfliktus, a türelmetlenség. Szóval ha valami ránk fér, akkor az

  1. a vidámság,
  2. figyelem egymás felé
  3. kíváncsiság.

Na most, a Nézd, ez én vagyok! pontosan ezt a három dolgot közvetíti a gyerekeknek hol indirekt, hol direkt tanító formában. Előnyei még, hogy:

  1. a gyermek órákig, heteken keresztül el fog vele bíbelődni, mert érdekes, izgalmas, vonzó, és baromi jók a feladatok, mert a szerzők értenek ahhoz, amiről írnak.
  2. Irtó jól néz ki Dániel Andrásnak köszönhetően.
  3. Okos. Felnőttek is nyugodtan kitölthetnék, fejlődjenek kicsit.

Csináljuk meg, nézegessük, és ha jófej a tanárunk, vigyük be a suliba! Ez az igazi értékközvetítés ugyanis, ami mindenkire ráfér. 5-10 éveseknek ajánljuk.

nezdezenvagyok.png

Nagy Dia: Babageometria - Vonalak és Babageometria - Formák, Két egér-Móra

Tudjuk, hogy a babák előnyben részesítik a kontrasztokat, már rögtön születésük után. Így aztán örömmel nézegetnek mindent, ami fekete és fehér. A lapozgatós könyvek pedig később is nagy kedvencek a gyerekeknél. Nagy Dia két kis babakönyve pontosan ezekre a jellemzőkre épít. A vonalak mellé itt vannak végre a fekete-fehér formák is, lapozgatós könyvként. Aki szereti az egyszerű, átlátható absztraktot  – a babák egész biztosan –, annak a legjobb választás az egyik legkülönlegesebb magyar illusztrátortól! 0-3 éves korig remek ajándék.

babageovonalak.jpg

babageoformak.jpg

Kőszeghy Csilla: Karácsonyi böngésző, Kossuth-Naphegy

A Kossuth Kiadó böngészője a Rotraut Berner böngészőkre megszólalásig hasonló koncepció és dizájn mentén tálalja a karácsonyt. A jól bevált recept működik a gyerekeknél: oldalról-oldalra követhetjük a hátoldalon is kiemelt szereplők sorsát, a sok minisztori mindig új alapanyagot kínál a lapozgatáshoz. Az otthon, az óvodai Mikulás, a szabadtéri havas játékok, a karácsonyi áruház, a karácsonyi vásár és a betlehem mind ismerős és kedves helyszín, amelyeket Kőszeghy Csilla élénk, helyes figurái népesítenek be: nyüzsögnek a lapok, lapozgassuk! Mindenki örülni fog neki, aki 2-6 éves kor között van.

karacsonyibongeszo.jpg

Lackfi János – Horváth Ildi: Élni hogy kell? – Kisjuli versek, Pagony

Lackfi János hatodik gyerekéhez szóló baba versei egy igazi, harmonikusan összenőtt baba-papa viszony lenyomatai. A közös játék, a békés együttlét versei. Ha az ember költő, vagy legalábbis gondolkodó ember, akkor hatalmas élvezettel fedezheti fel újra az alapjaitól a világ működését egy kisbabával. Ez a felfedező öröm árad a verssorokból. Horváth Ildi sűrű, meleg színvilágú képei pedig megteremtik az univerzumot, amit felfedezni érdemes. 2-5 éves kor között ajánljuk, de akkor nagyon!

elnihogykell.JPG

Harcos Bálint: Szofi és a Mikulás, ill. Christina Quiles, Pagony

A hazai könyvkiadásban ritka, hogy egy magyar szerzőnek külföldi illusztrátora legyen. Pedig mennyire más tud lenni egy ilyen spanyol rajzoló! A karikatúrába hajlóan karakteres, szó szerint és átvitt értelemben is nagyszájú, szélvész kis Szofi mindig rendet akar rakni a világban, de valahogy mindig a rendetlenség nő körülötte. A felnőttek - itt most nem a mama, hanem a Mikulás – meg szeretettel válaszolnak a szertelenségre, és így általában egy nagy ölelésben végződnek a történetei. Christina Quiles mélykék-lila-piros Mikulása izgalmas és gyönyörű éjszakai utazás, érdemes Szofiékkal tartani. Aki 2-5 évesnek keres ajándékot, az most megtalálta.

szofiesamikulas.JPG

Lanczkor Gábor: Gúfó a fák ünnepén, illusztrálta: Takács Mari, Csimota

Takács Mari gömböc figuráit imádjuk, nem lehet félreismerni. Ilyen cuki, művészi rókát és baglyot csak ő tud festeni, miközben újságpapír felületeket épít be a szinte tapintható textúrájú képekbe. A színei mélyek, részletek helyett a kompozíciók beszélnek. A kis Gufót most a fája elviszi a fák éjszakai találkozójára, bár oda csak fák mehetnének. Persze lebuknak, de jó vége lesz a mini-mesének, ami meglepően hasonlít Nemes Nagy Ágnes Felicián, avagy a tölgyfák tánca című meséjére – ugyanaz, miniknek. Hogy mennyire miniknek? 3-6 éveseknek.

gufo.jpg

Dániel András: Kuflik a hóban, Pagony

Ugyan ez már az ötödik a Kufli-sorozatban, de ez a mese megunhatatlan. Az elhagyatott rétre mindig jó visszatérni, különösen mert ebben a kötetben van a kedvenc kuflimesém, a Brumi óriás lesz. Akinek siránkoztak már a gyerekei, hogy házi állatot akarnak, annak melegen ajánlom. Mert házi medvegyíkot tartani elég kemény... Na, ezt nem lehet elmesélni, el kell olvasni. Az olvasóknak kiszólós, böngészhető rajzok és maguk a kuflik pedig, mint mindig, zseniálisak. 3-6 éveseknek nagyon ajánlott.

kuflik.JPG

Toppantós, ill, Kismarty-Lechner Zita, Cerkabella

Ez a vaskos mondókás és verseskönyv a bölcsitől a kisiskoláig elkísérheti a gyerekeket. Az a jó benne, hogy a népi mondókától a klasszikus Weöres Sándorokon keresztül - A kutya-tár és társai -, a teljesen mai kedvencekig - Lackfi és Varró és egyéb költősztárok - minden benne van, sőt! Köszönhetően a kiadó erdélyi kötődésének, az amúgy elhanyagolt határon túli irodalom - Szilágyi Domonkos, Balázs Imre József - is. És hát a rajzok! Nincs benne sok, de nem is kell: szépek a színes tagoló oldalak, a színes betűk, a versek szétdobálása az oldalakon, és az a pár nagy, buci állatfej, a direkt színek, nagy szemek, bátor lendülettel kivágott formák. Mintha csak úgy kirázta volna valaki a kisujjából - de ismerve a rajzolót, itt minden görbület mögött tervezés zajlott. Zseniális! Az előzékből pólót, kitűzőt, csomagolópapírt, ágyneműt és bögrét szeretnék otthonra. Meg füzetet és iskolatáskát és szemüvegtokot. 0-5 éves korig bármelyik gyerek könyvespolcán ott a helye!

toppantos.jpg

Hamarosan jövünk a külföldi szerzőkből készült válogatásunkkal is!

Szólj hozzá!

Címkék: design könyv gyerek ünnep karácsony könyvespolc hellókarácsony csecsebecse

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr2112032709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása