Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Zöld karácsonyra zöld gyerekregényt!

2009.12.19. 09:56 hanna

Egyre divatosabb - szerencsére - Karácsonykor is odafigyelni a környezetünk védelmére: nem kell elhasználni több kilométer csomagolópapírt, egyszer használatos műanyag vackokat adni meg egy huszadik pulóvert. Itt a blogon is volt kartonbútor és -játék, fakirakós és számtalan környezetbarát ajándék.

Nos, akár zöldek vagyunk, akár nem, az Ágrószakadt Tóbiással biztosan örömet szerzünk 8 évnél idősebb gyerekünknek. A könyv ugyanis profi kalandregénybe oltott gyerekregény. A történet egy fán játszódik, a fa emberei ugyanúgy használják a fát, mint mi a bolygót, azon vitáznak, hogy van-e élet a fán kívül, hogy a fára milyen hatással van az ő tevékenységük, üzleti érdekek irányítják őket, természetük gonosz és jó, akár az emberé - egyszóval a mi világunk tükre.

A direkt és naiv politikai mondanivaló - zöld, antirasszista, tudománypárti, enyhén antikapitalista; a koncentrációs táborok másolatai - engem persze zavart, mert túl fekete-fehér, túlmagyarázó, de a gyerekeket talán nem fogja, mert nem ismerik fel, nincs viszonyítási alapjuk. A meglehetősen körülményes mondatszerkesztés akadt meg még néha a fülemben, de a feszes sztori továbblendít a nyelvi bizonytalanságokon.

A Gyűrűk Urához hasonlítják többen, mert saját világot hoz létre: ez megtévesztő, mert sokkal direktebben tükrözi a mi világunkat, sokkal több benne a direkt aktuális utalás és a politika, és sokkal kevesebb a szenvedés és a mitológia, amely bizony nem egyszerűen kibíródik, hanem belevési nyomát a hős jellemébe. Ez a könyv kisebbeknek íródott, könnyebb olvasmány.

A sztori egy nagy, lélekszakadós üldözés, benne hosszas, enyhén nosztalgikus visszatekintések a korábbi életre, bujkálás, segítők és ellenséggé vált jóbarátok, és persze bimbózó gyerekszerelem az egyetlen, csodálatos szövetségessel. Tóbiás bátor kisgyerek, aki meg akarja menteni a szüleit - apja a fa legfőbb kutatója, persze morálisan és intellektuálisan is tökéletes - és balkézről a világot is előbb-utóbb, de közben retteg, ötletel, éhes, álmos és szeretne jobb gyerekkort. A történet fentről halad lefelé, a boldog gyerekkortól a teljes önfeladásig és eltűnésig, és egy gonosz cliffhangerrel van vége.

Tóbiás elindul újra fel... és tessék megvenni a második kötetet is. Ez kicsit rosszul esik, mert a két kötet együtt potom 6500 Ft, de én hajnali háromig olvastam, és sajnos szeretném tudni, hogy a sztori hogyan folytatódik. Természetesen nem árulom el, de azért azt lehet sejteni, hogy Tóbiás és a jók nélkül a fa a gaz kapitalisták fenntarthatóságra fittyet hányó és embertelen uralma alatt rossz állapotba kerül. Még szerencse, hogy pár miliméteres hősünk visszamászik. Szóval vigyázat, addiktív!

Timothée de Fombelle: Ágrólszakadt Tóbiás - A számkivetett, ford. Pacskovszky Zsolt, Móra, 2008. 2990 Ft.

Timothée de Fombelle: Ágrólszakadt Tóbiás - Lilia szeme, ford. Pacskovszky Zsolt, Móra, 2009. 3490 Ft.

A poszt a Két Egér Könyvesbolt támogatásával készült, ahol a Gyerekszoba Olvasói 10% kedvezménnyel juthatnak hozzá az Ágrólszakad Tóbiás kötetekhez is, ha kinyomtatják az alábbi kupont és magukkal viszik 2009. december 31-ig.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyv gyerek könyvespolc hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr631607633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása