Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Csomagolópapír házilag

2010.12.20. 12:15 felhasznalo

Ha igazán rá szeretnénk hangolódni a Karácsonyra, akkor a csomagolást is készítsük saját két kezünkkel. És most nem arra gondoltam, hogy a bolti csomagolópapírt otthon mi magunk használjuk fel. Hanem arra, hogy a csomagolópapírt is csináljuk házilag.

A dolog nem bonyolult, ha nem tesszük azzá: ehhez a szép pettyes és vidám csomagolópapírhoz nem kell más, mint selyempapír, zsírkréta, vasaló és konyhai papírtörlő. Ja, meg egy hámozókés vagy hegyező. A feladat ennyi: készíts forgácsot a zsírkrétából, rakd a selyempapírra a forgácsokat, menj át rajta a vasalóval, aztán a felesleget itasd fel a papírról és a vasalóról  is. Aztán egy szép masni kell csak rá, alá az ajándék, és kész.

A csúnyácska, barna papírszatyrokban sok a fantázia. Hogy mást ne mondjunk, varrhatunk rá színes díszeket. Például úgy, mint ezen az alábbi képen, amelynek elkészítéséről itt tudhattok meg többet.

Legóval is készíthetünk egyedi csomagolópapírt: elég csak előkapni az építőkockákat, egy kis festékbe mártani a tetejét, majd rányomni az alapra. Száradás után már csomagolhatjuk is bele a gyerek karácsonyi meglepetés LEGO-ját.

Eddie Ross ötlete is díjnyertes nálam: fehér papírra csipkemintát fektet, majd színes sprayvel szépen átmegy rajta. Az eredmény pont olyan szép lesz, mint az eredeti csipkecsoda.

A zöldségesnél is meríthetünk ötletet: ezt a fantasztikus rózsamintás csomagolópapírt például nem rózsákkal festették. A papír díszítésére használt akrilfestékbe zellerszárat mártottak, az adja ezt a szép mintát. Egy zellerrel számtalan rózsát festhetünk, sőt a gyerek is prímán boldogul majd vele.

A tipográfia sokak kedvence és nem véletlenül: egy szép betű pont olyan pompás díszítőelem lehet, mint a legszebb ornamentika. Az újságpapírból kivágott betűk nemcsak dekorálnak, de az ajándékok átadását is megkönnyítik a fa alatt.

Ha már újságpapír, akkor nyilván bármilyen mintát készíthetünk belőle. Hópelyhet is. Ráadásul ezzel a feladattal már egy óvodás is megbirkózik simán.

Az sk-iskola professzora, Martha Stewart persze nem maradhat ki a posztból. Két egyszínű papírból ilyen szép, elegáns és nemesen egyszerű csomagolást készíthetünk egy olló segítségével. Ha a gyerek kezébe adjuk az ollót, a végeredmény talán nem lesz annyira nagyon elegáns, de annál egyedibb.

Szintén Stewart nagyasszony ötletládájából származik a kép - az ötletet viszont nem mondanám csakis az övének: gombokkal is nyomdázhatunk egyszínű papírra. Mással is, de a gombokból ilyen jópofaságok lesznek.

Szoktatok készíteni saját papírt, vagy inkább megveszitek készen?

1 komment

Címkék: gyerek ünnep szülő kreativ idea hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr182526822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

énszilvikém 2011.10.29. 17:11:14

A mi saját papírunk leginkább augusztusban készül, iskolakezdés előtt, aztán ezt használjuk egész évben, mindenfélére, sokszor tovább is díszítjük, ahogy az alkalom kívánja:
Textilfestéket veszünk a cipőkellékesnél (sztem már vár minket...), élénk, erősebb, sötétebb színeket választunk, mindenki többfélét is , ami tetszik. (Colombus a neve, és kb. 70 Ft. egy csomag.) Azután háztartási csomagolópapírért átballagunk a szemben lévő papírboltba. Olyan kell, ami fehér, nem barnás, és nem a legelázósabb fajta, nem is túl vastag. Jó sok.
Ezután otthon kezdődik a koszítás, na ehhez tényleg kell játszóruha, viszont nagyon-nagyon élvezetes:
Elkészítjük a festőléket a porokból, langyosra, nem forróra, hurkákba gyűrjük a papírt, mint a batikolásnál a textilt, és belenyomkodjuk a festékbe. A gyűrésnél érdemes ügyesen úgy dolgozni, hogy könnyen kisimítható legyen a vizes papírunk.A kisimítás felnőtt munka, de szerintem nem nehéz, türelmesen kell csinálni. A fehéren maradt foltokat persze kedvünk jön más színnel befesteni, eszünkbe jut, milyen csodás színátmeneteket készíthetünk, ha egyik végét ebbe, másikat abba a színbe dugjuk, végül szenvedélyesen, kíváncsian keverjük a festőléket, izgatottan várva, milyen színű papír jön ki belőle. Ez persze szabadtéri munka, nálunk legalábbis, és a végeredmény, ami mindig lenyűgöző, a kerti szárítókötélen csodáltatja magát, míg meg nem szárad. Azután kivasaljuk, és kész a saját gyártású batikolt csomagolónk, ezerféle színben, ipari mennyiségben, megdöbbentően olcsón...(Ugyanezzel a festékkel festjük a magboltban igen olcsón vett rafiát mindenféle színűre.) Aki nem tud kesztyűben dolgozni, annak egy hétig festékes lesz tőle a keze...:)
süti beállítások módosítása