Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Interjú - Üdítő színfolt egyszerű vonalakkal

2011.08.10. 16:04 felhasznalo

A BiMBA üdítő színfoltot jelent a magyar piacon: kifejezetten kisgyerekeknek kínálnak színvonalas, minőségi, életkoruknak megfelelő, designer játékokat. A marokállatkák és textilkönyvek szülőanyja nem más, mint Barcsi Dia textiltervező – persze, hogy kifaggattuk.

  • Hogyan született meg az a gondolat benned, hogy textiltervező szeretnél lenni?
     
  • Már kisgyerekként lehetett sejteni, hogy a textil meghatározó szerepet fog betölteni az életemben. Eleinte inkább csak formailag hatottak rám az anyagok, mindent át akartam alakítani. Innen egyenes út vezetett a Ruhaipari Technikumba, de az ott töltött évek alatt egyre világosabb lett, hogy nem ez az, ami legbelül megmozgat. A tervezés volt az, ami igazán érdekelt.

    Aztán ez is szépen lassan változott. Egyre többet volt hangsúlyos a ruhák mellett a matéria. Másfajta lendület hozott lázba, mikor a színekkel, formákkal a sík keretein belül játszottam. Nagyobb szabadságot adott, és az új lehetőségek, technikák megismerésének lehetősége nagyon kíváncsivá tett. Így végül 2001-ben a MOME nyomottanyag-tervező szakán kötöttem ki.

  • Kik azok, akik különösen inspiráló hatással vannak vagy voltak rád?
     
  • Konkrét személy nincs, próbálom a termékeim egyedi, karakteres jellegét megtartani. Sokszor csak egy másik tárgyból áradó hangulat inspirál, de van, hogy egy-egy színösszeállítás, vagy anyagpárosítás az, ami továbbgondolkodásra késztet. Alapvetően azonban a skandináv design mindig egy mélyebb réteget mozgat meg bennem, legyen szó mintákról, bútorokról, vagy játékokról. Szeretem én is, ha egy tárgy egyszerű, de emellett esztétikus és funkcionális.

    A marokállatkák is ilyenek, hiszen amellett, hogy játék funkciójukat betöltik, erősen dominál a készségfejlesztő hatásuk, egyszerre három szálon is, hiszen az íves és egyenes vonalak váltakozása és a kontrasztos színek alkalmazása a látást, a dallamos versikék szerepeltetése a beszéd kialakulását, míg a váltakozó anyagminőségek és a különböző szalagok, gombok alkalmazása a tapintás és a finommotoros készségek fejlődését szolgálják.

    Vannak páran, akiknek valamely tulajdonsága megragadott, és ezeket több-kevesebb sikerrel próbálom követni. A férjemtől magabiztosságot, határozottságot tanultam. Anyukámnak a kitartását, empatikus készségét becsülöm, és azt, hogy a gyerekei mindig az első helyen állnak! Apukámnak a változtatásra való hajlamát, nyitottságát és higgadtságát próbálom beépíteni az életembe, míg a gyerekeimtől a naivságukat lesem el, a szó pozitív értelmében. A Húgom a lazaságra inspirál, egyik barátnőm a fejlődésre…

  • Miért pont a gyerekjátékok – és általában a gyerekek világa – felé fordultál? Nem nagyon szokás ez a hazai tervezők körében.
     
  • Nem tudatos döntés volt ez. Amikor a felvettek az Egyetemre, már gyakorló anyuka voltam, így akarva-akaratlanul megjelent ennek lenyomata a munkáimban.

    Az egyetemi évek alatt gyerekruha kollekciót készítettünk három osztálytársammal. Nagyjából akkor kezdett kialakulni bennem, hogy milyen nagy szükség van a minőségi, egyedi gyerekholmikra kis hazánkban. Ami a piacon jelen van, az vagy silány minőség, vagy egy-két kivételtől eltekintve tömegtermék, ami nem éri meg az árát.

    Egyelőre még én sem tudom, hogy jó választás volt-e, mert még nagyon gyerekcipőben jár a BIMBA indulása, de az tény, hogy kevesen vagyunk a piacon, akik gyerektémában alkotnak. Remélhetőleg ez szép lassan megváltozik majd, mert az igény megvan, csak még a szemlélet más kicsit, mint pl. külföldön.

  • Marokállatkák és textilkönyvek találhatók a termékeid között. Nagyon letisztultak, szinte már stilizáltak.
     
  • Egy vizsgafeladatnak köszönhetik a marokállatkák a jelenlegi karakterüket. Kiadványszerkesztő vizsga alkalmával piktogram családot kellett terveznem, és mivel a gyerektéma adott volt, már csak össze kellett kötnöm valamivel a formavilágot, ami illeszkedik a témához. Így jöttek az állatok, mert azt a legtöbb gyerek szereti, mindegyiknek van egy-egy kedvence, amelyikkel azonosulni tud.

    Ezek már alapból behatárolták a tervezési folyamatot, hiszen a piktogramok egyik jellemzője az egyszerű, közérthető formavilág, kevés szín, ismétlődések. Az alap mindegyik állatkánál a lekerekített, kocka alakú fej. A pofijuknak a kitöltés adja meg a karaktert az ívelt és egyenes vonalak váltakozásával.

    Ezek az állatkák elsősorban 0-2 éves korig ajánlottak. Ezért is nincs nekik kezük, lábuk; ebben az életkorban még a készségfejlesztés funkciója van előtérben a játékoknak, a kezek, lábak megjelenése csak később, kétéves kor felett válik fontossá, amikor már a játék során a szerepjátékok kerülnek előtérbe.

  • A textilkönyvekben olvasható dallamos versikék kinek a művei?
     
  • A versek is tőlem származnak, bár nem tagadom, besegített a 12 éves fiam is...

  • Tervezed, hogy a nagyobb gyerekek számára is előrukkolsz majd valamivel?
     
  • Igen, tervbe vannak véve” kézzel és lábbal bíró” babák, pontosabban egy babapár, amelyek a kicsit nagyobb korosztályt célozzák meg, bár a felnőttek körében is népszerűek lehetnek. Igyekszem majd itt is megtartani a marokállatokra jellemző letisztult formavilágot, de ezek már színesednek és igazi hungarikumok lesznek!

    A közeljövőben tervezem egy párnakollekció elkészítését, és ehhez kapcsolódóan szeretnék kiságyba való babatakarót és multifunkciós játszószőnyeget készíteni. A játszószőnyeg szabadban is használható, alja vízhatlan, pelenkázó alátétként is tökéletesen funkcionál. Táskává alakítható.

    Hosszú távú terveim között szerepel egy gyerekruha kollekció tervezése is, és a termékpalettát mindenképpen szeretném gyerektáskákkal és ehhez kapcsolódóan mamitáskákkal is kibővíteni, de ez persze majd alakul még a kereslet függvényében is.

  • Honnan jött a BiMBA név?
     
  • Eredetileg a pampi betűinek összekeveréséből, illetve bizonyos betűk, jelen esetben a „p” betűk elforgatásából jött létre a BiMBA. Fiamnak volt pici korában egy kispárnája, melyet pampinak hívott. Mindenhová magával hurcolta, morzsolgatta, vele aludt. Olaszul pedig „bimba” azt jelenti, kislány, így mindkét szálról a gyerekekhez kapcsolódik!
     
  • Szinte minden alkotónak van olyan alkotása, amihez különleges történet is társul.
     
  • Annyira nem is különleges, inkább csak nekem bír egyfajta jelentőséggel; mindig szerettem volna Hollandiába eljutni és az első eladott marokállatkám Hollandiában landolt… Remélem, egyszer összefutok vele Hollandiában!

  • Régebbi munkáid között található egy játékbútor kollekció. Mesélnél erről?
     
  • Ez volt a diplomamunkám: egy variálható játék-bútor kollekció, amely egyszerre funkcionál játékként, illetve bútorként is, ugyanakkor dekorációs szerepet is betölt.

    Így olyan lakásdekorációs elemeket terveztem , amelyek idővel átalakíthatóak, és a gyermek változó életkori sajátosságaihoz alkalmazkodnak. Így születtek meg a kockák, vagy más néven a kirakós, amely csecsemőkortól felnőtt korig minden korosztály számára használható. Lehet kirakós, építőkocka, ülőke, polc, de a variációk számának csak a gyermeki kreativitás szab határt.

A kockák mellett kiegészítő elemek is készültek a kollekcióhoz; a huzatok pl. azon túl, hogy megvédik a kockákat a használatból eredő igénybevételtől, egymással összekapcsolhatók tépőzárak és szalagok segítségével. Így lehet őket játszószőnyegként, tárolóegységként, díszpárnaként, ágytakaróként, fotelvédőként használni.

A másik kiegészítő pedig egy 9 db-os memóriakártya készlet textilből, amik nem mellesleg kompatibilisek az előbb említett „huzatokkal” oly módon, hogy ha pl. a huzatból tárolóegységet alakítunk ki az oldalak összekötözésével, akkor a memóriakártya a tároló teteje lehet.

Még egy érdekessége a kollekciónak, hogy a magyar népi motívumkincsek felhasználásával és modern köntösbe bújtatásával kerültek kialakításra a rajta szereplő minták. Kifejezetten alkalmas óvodák, fejlesztő intézetek, ill. különböző közösségi terek belső terében való alkalmazásra.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete által kiírt” Gyermek-Játék 2011” Nemzedékek a gyermekekért elnevezésű, pár hete lezajlott pályázaton 2. helyezést értem el ezzel a kollekcióval. Jelenleg csak a prototípus létezik belőle, de terveim között szerepel, hogy egy gyártó bevonásával a boltok piacára kerüljön.

  • Mindenki őriz emlékeket a nagy, gyerekkori kedvenceiről. Neked mi volt a kedvenc játékod, tárgyad kislányként?
     
  • Egyik kedvenc egy nagy türkiz cica, amivel együtt aludtunk sokáig, a másik egy citromsárga babakocsi, az első babakocsim, amiben még a húgomat is tologattam, és természetesen az első játék varrógépem!

  • Hogyan képzeled el magad és a BiMBÁt úgy tíz év múlva?
     
  • Húúh! Ami engem illet, 10 év múlva 44 éves leszek, és a sok üléstől, amit a varrógép és a tervezőasztal mellett töltök - mivel a rengeteg megrendelést teljesíteni kell - már eléggé narancsbőrös lesz a fenekem… De ekkor elhatározom, hogy elég jól megy a vállalkozásom ahhoz, hogy alkalmazottjaim legyenek, így lesz majd időm a sportra is!

    Anyukája leszek egy 22 éves, szemtelenül jóképű, de annál nagyobb szájú ifjú embernek, aki remélhetőleg a diplomájára készül és egy 13 éves, bimbódzó szépségnek, aki épp nem tud majd dönteni, hogy a Kisképzőre vagy egy kéttannyelvű gimibe menjen, és felesége a remélhetőleg higgadtabb és kb. 15 kilóval könnyebb férjemnek, aki épp azért nyaggat, hogy legyen még egy kisbabánk!

    Azért egy szép ház mindenképp belefér ebbe az idilli képbe! Na de mindig azt mondom, hogy „Ember tervez, Isten végez”! Egyelőre még azt sem tudom, hogy egy év múlva mi lesz, de csak remélni merem, hogy a BiMBA meghatározó pillére lesz az életemnek, a többit meg a Sorsra bízom!

A következő linkeken találod meg a BiMBA weboldalát és Meska boltját.

2 komment

Címkék: design játék interjú gyerek baba textil csecsebecse kisbútor ágynemű

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr273139361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*petra* 2011.08.11. 12:50:15

kedvenc hazai gyerekdesign cuccaim!

reprep 2011.08.11. 16:48:35

A pampi betűinek összekeveréséből, illetve bizonyos betűk, jelen esetben a „p” betűk elforgatásából jött létre a BiMBA.
süti beállítások módosítása