Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Játszótérkép - Ökojátszóház a jövőért

2013.07.30. 18:32 szuperapu

A rovat következő színhelyének kiválasztásakor több tényező is közrejátszott abban, hogy ezúttal nem szabadtéren játszótereztünk. Ezek közül az egyik legmarkánsabb a kánikula volt, amit még a legnagyobb fák sem tudtak kellőképpen árnyalni, így adta magát a légkondicionált játszóház ötlete. Egészen pontosan a nyíregyházi Futurobi Ökojátszóház, aminek többször hallott jó hírét egyébként is le akartuk tesztelni.

És ezen a megmérettetésen a Sóstófürdőn található komplexum (merthogy egyben gyermektábor is), az egyébként inger gazdag környezetben is jól vizsgázott. Ráadásul nem csak szórakoztunk, hanem tanultunk is egy kicsit, mert a játszóház Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert támogatás segítségével jött létre, azért, hogy a kiskorúak játékos formában tanuljanak a környezet- és egészségtudatosságról. Amibe természeten beleférnek a modern, interaktív játékok is. (A pedagógiai szál hatékonyságát tovább erősíti, ha végigzongorázzuk a Futurobi képregényeket és rajzfilmeket.)

futu000.jpg

futu000.jpg

A kétszintes 400 négyzetméteres ház fele egy egybe légteres helyiségben hatalmas dzsungelszerű mászóvárral fogadja a betévedő vendéget. Persze miután becsekkoltunk és levettük a lábbeliket. A fonott kasok, a kezeletlen, természetességükben szabálytalan fa oszlopok, a színes faragott madarak, az újrahasznosított hulladékból készült egyéb dekorációs elemek, mind a fő (fentebb említett) tematikát illusztrálják. És nem tolakodó módon...

futu000.jpg

futu000.jpg

futu000.jpg

futu000.jpg

A kiskorúakat hosszan lekötik a különböző mászóelemek és csúszda, de ha kevésbé aktívak több lehetőségük is van a bekuckózásra. A kisebbek esetleg a fősodron kissé kívül eső sarokban játszhatnak a készségfejlesztő- vagy a társasjátékokkal.

futu000.jpg

futu000.jpg

futu000.jpg

A földszinten található még egy labdamedence, ami szerintem kihagyhatatlan kellék a témában, és két interaktív játék a vizes vonalon maradva. Ebből sajnos ott jártunkkor csak az egyik üzemelt, virtuális halakat lehetett ijesztgetni egy virtuális tóban - ami inkább egy margarétákkal teleszórt rétnek tűnt.

futu000.jpg

futu000.jpg

Az emeletre a mászóváron keresztül vagy a sárkánykígyónak álcázott lépcsőn lehet feljutni. Itt a legnagyobb attrakció a labirintus, amiben kis kísérleti egér módjára bolyonghatnak a kölkök, és aminek a vicc kedvéért még az akusztikája is sajátos. Köszönhetően a speciális hangelnyelő felső borításnak és a kipárnázottságnak. Ami persze a biztonságot is szolgálja. Amire egyébként az egész helyen komoly hangsúlyt fordítottak. Itt csak az esik le, és/vagy üti meg magát, aki ebbe komoly munkát és előkészületeket fektet.

futu000.jpg

futu000.jpg

futu000.jpg

futu000.jpg

Az emeleten is találhatóak interaktív játékok, amikben a Földet menthetjük meg a közelgő öko-katasztrófától és a főgonosz Szemétszörnytől. A kevésbé túlmozgásos, vagy a játékra várakozók pedig lapozgathatják az óriási képregényfüzetet. Ja és van egy különterem is, zsúrokra.

futu000.jpg

futu000.jpg

futu000.jpg

Természetesen a mellékhelyiség is a hely szellemében lett kidekorálva, itt is, mint a játszóházban mindenhol remek ötleteket kaphat az arra fogékony látogató a hullaék házi újrahasznosításához. Legyen gyerek, vagy felnőtt.

futu000.jpg

futu000.jpg

Az árak barátságosak, ha nem futunk össze egy tábori csoporttal, akkor a tömeg sem nagy, és jó a hely megközelíthetősége is. Én nagy hibát keresve sem találtam, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki az egyébként csodálatos Nyíregyháza-Sóstófürdőre látogat.

Info: Futurobi

Szólj hozzá!

Címkék: öko játszóház recycle játszótérkép

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr335433982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása