Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Könyvet a gyereknek Karácsonyra!

2008.12.04. 12:54 hanna

Karácsony előtt, akárcsak minden gyerekcuccból, gyerekkönyvből is hatalmas halmokat tolnak az arcunkba, illetve a kezünk ügyébe a boltok. Ha nem sikerül a rémisztő Alexandrás lapozók és a kötelező hercegnők/verdák kupacok közül kihalászni valami normális darabot, akkor itt egy kis válogatás azokból az újdonságokból, amelyekben gyönyörködtet a rajz, szórakoztat a szöveg.

A szép/dizájnos gyerekkönyveket alapvetően a Pagony, a Naphegy, a General Press, a Csimota kiadásában kell keresni, de pár kisebb kiadó, például a Vivandra is tartogat jó darabokat. Nem rég beszállt a versenybe a Magvető is, bár ők azért inkább a felnőtt olvasókat célozzák meg egy-egy meséskönyvvel. A hagyományosan gyerekkönyvet kiadó Mórának még mindig nem sikerült semmi innovatívat felmutatni, legnagyobb erényük a Réber által illusztrált Janikovszkyk folyamatos újrakiadása.

Akkor csapjunk bele! Jó hosszú listám van, minden garantáltan szép könyvről csak pár szót! Csak mesék, az ismeretterjesztőket most kihagytam.

A Naphegy karácsonyra nem rukkol ki különösebb újdonsággal (a vakondos sorozatuk nálam túl van a giccshatáron és untat is), a Művészi Mesekönyvek sorozat most áll egy kicsit. Aki viszont még nem vette meg a Nádori Lídia - Kun Fruzsina alkotópáros Sárkány a lépcsőházban című mesekönyvét, az most megteheti: nagy, négyzetes alakú, kellemes fogású kiadvány, gyönyörű, meleg, sötét színek, egyszerre bájos és kicsit szürreális rajzok, azaz festmények. Apróságok kinagyítva: egy sapka, egy kisautó, egy piros bicikli. A történetek egyszerűek, három éves kortól már biztosan mesélhetők, egy óvodás mindennapjairól szólnak hétköznapi nyelven, de egy-egy ötlettel feldobva: ilyen a pofon- és puszibolt, az örök jókívánság, ahogy a nagymama elrepül a sárkánnyal, Jancsi útravaló szilvái. Sokak szerint (én is köztük vagyok) hosszú ideje a legjobb új hétköznapi-mesekönyv.

Másodiknak jöjjön A telhetetlen hernyócska testvére, a ronda lapozók tengeréből kilógó A kelekótya kaméleon. Carle ugyanazzal a technikával dolgozik: fehér alapon gyönyörű színű és textúrájú papírcafatokból összerakott montázs. A sztori ismerős, legkésőbb valahonnan Szutyejev környékéről: a kaméleonnak az állatkertben mindenki megtetszik, mindenkitől kölcsön vesz valamit, amitől persze teljesen használhatatlan lesz, végül boldogan visszaváltozhat kaméleonná (a nevelő célzatú megszégyenítés itt elmarad). A kötet gyönyörű, a kis állatos jelzetek oldalt külön feldobják. Kicsit nagyobbaknak való, mint a hernyócska.

Szintén ősszel és szintén a Pagonynál jelent meg az Imbusz mester autót épít. Két eddig ismeretlen magyar alkotó munkája, mely enyhén retrós, visszafogott színvilágával, a nyomott minták, a szerelős részletek, a minimál, a groteszk összjátékával igazán mutatós, de gyerekbarát darab. A mese egy öreg ezermester és egy féllábú, de annál magabiztosabb kiskutya barátsága némi olajszaggal és motoros üldözéssel - beginning of a beautiful friendship. Óvodás kortól.

Nem a legújabb, de még idei a "klasszikusok újramesélve" sorozat eddig legszebb darabja, a Piroska és a farkas. Akinek megvan Molnár Jacqueline előző kötete, a Kövér Lajos, az ezt sem fogja kihagyni. Gyönyörű színek, kicsit picassos figurák, egy igazi szemtelen, csitris Piroskával. Mindez kivagdosós-felragasztós montázzsal előállítva és apró kis fekete-fehér kikacsintós rajzokkal (a nagymama mogorva macskájától a farkas szájából repkedő pillangókig) megszórva. Igazi mestermunka, és a szöveg is kellemes, bár a beépített irónia inkább a szülőnek és a nagyobb gyerekeknek szórakoztató - én inkább fejből mesélek hozzá az enyémnek.

A tavaszi eresztésből van a Kerge ABC is, melyet közösen jegyez a Magvető és a Csimota. Mai magyar illusztrátorok krémje rajzolt egy-egy állatot Varró, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina humoros állatos rímsziporkái mellé. Igazi dizájnerdarab, mint a Csimotánál minden, de a vicces szöveg miatt ez a gyerekeknek is fogyasztható.

Hogy ne csak magyarok legyenek, bevettem egy számomra kedves külföldi kötetet is, Timo Paarvela Mérleghintáját. Téma a magány és a barátság, a rajzok elbűvölőek és nagyon magányosak. Nagyobbaknak és felnőtteknek, akik szeretik a felnőtt-gyerekek tömör világértelmezéseit.

Ugyan szintén külföldi, de az illusztrátor miatt nekem mégis magyar a General Pressnél Szegedi Katalin új Óz, a nagy varázslója. Ha máshonnan nem, a metróban reklámozott európás Szabó Magda-sorozatból ismerhetjük Szegedi Katalin finom, részletgazdag rajzait, bájos arcocskáit, csodálatos anyagokból megkomponált montázsait. Az Ózban minden benne van, ami jó Szegedi Katalinban: a repkedő ruhájú kislány, az érdekes anyagok, a mély színek, az empatikus szövegértelmezés. A szöveg pedig ugye klasszikus. Ezzel a könyvvel nem nagyon lehet mellé lőni.

Két tipikus értelmiségi ajándékkönyv következzék végül: a Parti Nagy - Banga Ferenc mesekönyv, a Pecsenyehattyú és más mesék. Banga rajzai a barokk farce-okhoz készült fametszeteket idézik: bumfordi, enyhén groteszk figurák osztott táblákon. A Parti Nagy-szöveg meg olyan, amilyen a mester: tele nyelvi leleménnyel, modern kikacsintással, nyelvhússal, de nem nyúl a népmesei cselekményhez és bölcsességhez. Ha valaki nem akarja a fejét az efféle szóteremtés-facsarás funkcióján törni, akkor nagyon szórakoztató és színvonalas olvasmány.

Kicsit másféle felnőtteknek, de szintén nekik szól Tim Burton Rímbörtön címmel megjelent verseskötete a szerző saját pálcikarajzaival. Annyiban gyerek, hogy gyerekekkel történnek benne az abszurd szörnyűségek. Az angol nonsense és a nálunk a limerickek formájában elterjedt rímjáték együttese, a Monthy Pythonra fogékony felnőtt ismerőseinknek vegyük.

Már így is rengeteg kötet került be ebbe a röp-összefoglalóba, pedig még a mesés ismeretterjesztők, mint a Takács Mari illusztrálta A csodafa, a festőket bemutató Leonardo és Gaugin szóba sem kerültek.

No és ott vannak a kevésbé különleges, de nagyon is jó darabok a sorozat-fanatikusoknak, a Kippkopp és a Cipelő cicák új részei. És amiket a kedves olvasók szeretnek legjobban az idei termésből.

16 komment

Címkék: design könyv gyerek ünnep anya apa ajándék baba hellókarácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr88802540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ööööö 2008.12.04. 15:10:01

Biztos, hogy Dorothy-nak jó negyvenes, kiélt, depressziós feje kell, hogy legyen?

kv.moly 2008.12.04. 15:20:21

Bár ez nem a reklám helye, de azért az első tételt mégis meg kell cáfoljam, hogy "alapvetően" kiknél kell keresni szépet és dizájnosat...
És főleg szórakoztatót.
Néhány cím szépből: Elmer és Walter (1. Elmer, 2. Elmer a hóban); Cincin lovag legendája; Fairy Oak – A sötétség bűvölete; Egy ropi naplója; Emily, a sellőlány, stb.
Bár most odáig megyek nagyképűségben, hogy megkérek minden vállakozó szellemű embert, emelje ki a Könyvmolyképző Kiadó kínálatából azokat, amelyek nem szépek. És bízom benne, hogy nem lesz hosszú a post.

Most abba nem érdemes belemélyedni, hogy a cikk írója a kisgyerek kategória után azonnal a felnőtteknek szóló anyagot vizsgálja. (Egy Ózt még megenged azért.)
8-tól a felnőtt korig ne kapjanak a gyerekek könyvet?
Vagy az mindegy, hogy ők milyet vesznek kézbe?

Persze nem akarom előírni, hogy mit tartson szépnek, szórakoztatónak, gyereknek valónak vagy kit tartson egyáltalán gyereknek. (Akár a kicsit más felnőtteket is). Hogy mit javasoljon olvasásra.

A könyvpiacra vonatkozó általános értékítéletet azonban ennél körültekintőbben kellene kialakítani és meggyőzőbben illusztrálni.
Pl. nem megfeledkezni a Könyvmolyképző Kiadóról, amely innovációban és dizájnban is bőven letesz az asztalra. Szórakozásban pedig még bővebben.

Ha ez a cikk arról szólna, hogy képeskönyvet a kisgyereknek, akkor több volna benne az igazság. De hát nem arról szól, kérem...

hanna 2008.12.04. 17:41:26

De arról szól, ezek elsősorban képeskönyvek a kisgyerekeknek.

A Fairy Oak szerintem rémes giccs és a szövege miatt pláne nem ajánlanám. Az Elmer szép színes, de számomra hamar unalmassá válik, és a szövegeit kifejezetten nem szeretem egyébként szintén (a legújabbat nem olvastam, csak az előző kettőt). A Cincin lovag jól néz ki, tényleg ideférne. Ha belevettem volna a kisgyereken kívül mást is, akkor ezermillió kilométer hosszú lenne a poszt ifjúságiból dunát lehet rekeszteni tényleg.

Egyébként nyilván szubjektív egy ilyen poszt, és ezért nem valamilyen kiadók és ízlések fölötti igazságot kell keresni. Szemléztem az ez évi köteteket és spec a Könvymolynál nem volt olyan, a Ropis nem volt a kezemben, ami az én ízlésemmel talált volna. Egyébként a nagyobbaknak, ifjúsági és gyerekregényben tényleg rengeteg új dolgot hoznak be, ami nagyon jó.

öööööööö: szerintem menj be egy boltba, csapd fel a könyvet és nézz bele! Hátha megváltozik a véleményed:)

hanna 2008.12.04. 18:02:10

Az abszolút kedvencvem a még Minerva Novás, de az végülis ugyanaz, a Foltos. Nagyon jó, nem is tudom, lehet-e még kapni, mert elég régi.
Szeretem még az Álomfalót, tényleg nagyon szép, a Hana bőröndjét, de az nem illik ide, de nagyon-nagyon jó darab, tanítani kéne mindenhol.
A Torta az égen is nagyon szép és a meséket is szeretem .

Egyszóval valóban sok nagyon szép van a Könyvmolynál is, mégha épp most nem is került bele, és épp amiket te mondasz, azok nem a kedvenceim.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.04. 20:15:04

Kv.moly! Nyilván a jövőbeni könyves posztokban lesz rá lehetőség, hogy a Könyvmolyképző kiadványaira is kitérjünk.

Sajnos, a blognak amúgy tényleg megvan az a sajátos tulajdonsága, hogy totális mértékben szubjektív. Ez olykor hátrány, sokszor viszont előny!

Ööööö! Szegedi Katalin illusztrációi szerintem igencsak a minőségi kategóriába tartoznak! Személy szerint sokszor csak azért megveszem a könyvet, mert ő készítette a grafikát, rajzokat.
Amúgy Dorothy helyében, miután felkapott egy tornádó, jól megcsócsált, földrevágott házastul, majd kissé betépett tripnek tűnő álmokat látnék beszélő madárijesztőkről, nyikorgó bádogemberekről betoji oroszlánokról, mákmezőkről, boszorkányokról és szárnyas majmokról, bizony az én fejem is jó negyvenes, kiélt és depressziós lenne. De még a lányomé is.:)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.04. 20:31:53

Hanna, Rodari zseniális, nekünk a Halló, itt apu mesél a nagy kedvencünk! Kun Fruzsina képeit is imádom.

kv.moly 2008.12.05. 08:36:34

Úgy látszik, túl sokat írtam, ezért félreérthető.
Semmi gond a válogatással. Abszolút legyen szubjektív.
De ha az a cím, hogy könyvet a gyereknek, akkor a cikk nem szólhat csak arról, hogy képeskönyvet a kisgyereknek. Különösen akkor, ha egy bátor értékelő kijelentéssel kezd, amit a cím miatt az egész gyerekkönyvkínálatra értenek az olvasók.

Tudom, hogy nehéz jó címet adni és ez tényleg jó cím. Felkelti az érdeklődést. De egyben kijelöli a cikk témáját is. Az olvasó azt hiszi, a teljes gyerekkönyvkínálatról kap értékelést.
Hanna, ha rögtön az elején tisztáznád, kinek és miből válogattál, még a tételeddel sem nagyon lehetne vitatkozni.

anyjafia 2008.12.05. 14:57:11

Gondolkodtam, gondolkodtam, miről írhatnék ide vendégposztot, azután oda lyukadtam ki, hogy valami könyves jó lenne. Plána, hogy volt már a héten új utakat kereső építészanyukánk... Na ebből jött Bartos Erika, hogy milyen jó lenne róla mesélni így ismeretlen ismerősként. Mert ismerni nem ismerem személyesen, de a meséin keresztül olyan, mintha szomszédok lennénk. Anna, Peti és Gergő pedig messzire szakadt unokatestvérei a gyermekünknek...
Erre tessék, minden kívánságom így teljesüljön, itt a könyves poszt:-D
De visszatérve Bartos Erika könyveire: sokan mondják, hogy nagyon negédes és unalmas a szövegezése, a rajzai meg szintén túl egyszerűek és egy sémát követnek. Lehet... A mi Csimutánk viszont még 2 éves sincs, így az ismétlődő stílusú rajzok, az állandó szereplők, a hétköznapi történetek biztonságot adnak, segítik a történet megértését, hogy nem kell ezer új infora koncentrálni, és még sikerélményt is jelentenek, hiszen gyorsan megtanulhatók a mesék, a szereplők könnyen felismerhetők. Úgyhogy én nagybabásoknak-picigyerekeseknek jó szívvel ajánlom.
A másik ajánlásom kicsit ellentétes a fent írtakkal, mégis működik. Tesz-Vesz város meséi kedvesek, mozgalmasak, színesek, a szakmai részek alaposak, részletesek, mégis, a mi kicsi Fiunk is élvezettel hallgatja "tettevette" kalandjait. Réz András nem pörgette túl a fordítást, de pont jó így. És még valami: érdemes elolvasni az útépítős részt, sok magyar útépítő szakember tanulhatna belőle, talán "rébandit" érdemes lenne szakmai tanácsadónak alkalmazni, már ő leírta, hogy a jó út egyenes:-)
Az idézetek Fiunktól származnak.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.05. 19:48:26

anyjafia, az az építész egy ifjú apuka.:)

Ne fogd vissza magad, írd meg a magad szubjektív posztját a fentiekről, és küldd el nekem!

anyjafia 2008.12.05. 22:33:53

felhasznalo, Panyi Zsuzsira gondolsz Te is, mint építész apukára? :-) Az interjúban olvastam, hogy építész az eredeti végzettsége, szóval róla jutott eszembe, hogy Bartos Erika is építész.
Hétvégén kitalálok valamit, köszönöm a kedves felhívást!

meseanyu · http://jokonyvek.blog.hu 2008.12.12. 09:52:58

Hatéves lánygyermekemmel most olvassuk Czigány Zoltántól a Csoda és Kószát, könyvtárból vettük ki, mert én idekenkedtem tőle, nem mertem megvenni (hozzám is inkább Szegedi Katalin finom világa áll közel, nagyon jó tőle az Alice csodaországban is, jobb mint az Óz szerintem), de akkorákat mulatunk rajta, hogy csak ajánlani tudom mindenkinek. Sorozatfüggőknek még: Boribon, Bogyó és Babóca, Panka és Csiribí történetek. Ja, és az abszolút kedvencem Bálint Ágnestől a Labdarózsa két része, Reich Károly örök klasszikusaival.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.12. 13:05:07

anyjafia, jaaaaa. Nem, én Lakótársra gondoltam.:)

Meseanyu, na, akkor ideje beszereznem a lovas könyvet is. Már én is szemezgettem vele egy ideje, szerinted kisiskolás gyerek is élvezné?

r. 2008.12.12. 13:29:05

a csoda es kosza sztem remdrama, pedig szamomra megbizhato ismerosok ajanlottak, hogy vicces, de azt kell mondjam, nekem nem vicces, hogy csunyan (is) beszelnek egy 5-6 eveseknek szolo konyvben, nalunk az nem fer bele:(
a bartos erika meg izlesrombolo, sztem legalabbis nem sokkal jobb, mint mas negedeskedok, de el kell ismerni, kitalalta a gyerekkonyv teleregenyt, es tokeletesen mukodik

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.12. 13:49:12

r.

És akkor nálatok mi van a könyvespolcon? Ajánlanál néhány könyvet?

meseanyu · http://jokonyvek.blog.hu 2008.12.13. 09:39:37

Alapvetően finomlelkű kislányom van, ezért is említettem a nemét meg a korát, hogy még neki is tetszett a Csoda és Kósza, hát még egy fiúgyereknek, és kisiskolásnak pláne. Hat év alatt azért nem ajánlanám, nem érti meg a gyerek. De ha én nem vagyok eléggé meggyőző, Marék Veronika is ajánlja a Pagony honlapján (én ekkor mertem kivenni a könyvtárból), érdemes ott is megnézni az írók, illusztrátotok sikerlistáit, jó ötleteket kaphatunk. Csúnya beszéd alatt azt érted, amikor az egyik ló azt mondja a másiknak, hogy:Te állat!? Nálunk se dívik a csúnya beszéd, nem mesélünk agresszív, ijesztő dolgokat, de ez a könyv nem ez a kategória szerintem.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.12.13. 12:53:09

Meseanyu! Ha ilyen kétértelműséggel dolgozik az a könyv, akkor nekem szimpatikus.

Amúgy csúnya beszéd: nem mondom, hogy jó az, ha valaki úgy beszél, mint a kocsis, de a pejoratív mondatoknak, káromkodásoknak akkor is van haszna, ha elítélhetők egyébként: hihetetlen, micsoda stresszlevezető hatásuk bír lenni. Nálunk olykor, ha valami nem sikerül a gyereknek, odanyom egy hangsúlyos "A francba!"-t, ami nekem belefér, ő meg kiadja vele a dühét.

Igen, bevallom, én is élek vele, ha nagyon ideg vagyok.
süti beállítások módosítása