Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Minden napra egy játék

2009.10.13. 17:36 SEszter

Fogadjátok sok szeretettel vendégbloggerünk, SEszter posztját néhány, az vacak időjárás miatt gyerekekkel lakásba zárt szülőknek szánt túlélésért bevethető játékötletről. SEszter blogján, a Minden Napra Egy Játék blogon további remek ötleteket találhattok még.

Beköszöntött az ősz! Hűvös van, sokszor esik, korán sötétedik, és a gyerekek is gyakrabban köhögnek, taknyosak. Nyáron könnyű volt! Ha úgy éreztük, nem tudunk már mit kezdeni a gyerkőcökkel, a fölös energiáikkal, csak kezükbe nyomtunk egy lapátot és egy vödröt, aztán mehettünk a kertbe vagy a közeli játszótérre.

Most, hogy elmúlt a nyár, jó lesz felkészülni néhány játékötlettel, amivel otthon is leköthetjük a lurkók figyelmét!

Elérkezett az otthoni festegetés, ragasztgatás ideje. Ha a mi gyerekünk nincs nagy barátságban az ecsettel, lehet, hogy a festés maszatosabb módját élvezni fogja. A tenyér és a talp befestésével és papírra nyomásával sok jópofa képet készíthetünk: talpnyomból például csibét vagy pálmafát, tenyérnyomból epret, zsiráfot, sünit, oroszlánt, és még sok minden mást.

De festhetünk szivaccsal, spárgával, parafa dugóval, de még akár lufival is. Fújjunk föl egy lufit Nyomjunk ki papírra 3-4 féle színt. Kedvünk szerint mártogassuk a festékbe a lufit, majd egymás mellett szép sorjában nyomogassuk a papírunkra a festékes lufit. Csodálatosan fognak keveredni a színek. Ha megszárad, már csak szemet, csápot, no meg sok-sok lábat kell ráfesteni és kész is van egy kedves százlábú.


Ha nem akarjuk előpakolni a festékeket, csak egyszerűen töltsünk búzadarát egy nagy tepsibe, adjuk oda a gyereknek, hadd rajzolgassanak bele az ujjaikkal.


Hogy az olló is előkerüljön, készíthetünk papírból babát hatalmas hajzuhataggal, majd megkérhetjük kicsi fodrászainkat, hogy nyirbáljanak csinos frizurát a pacienseknek.

Mozogni persze akkor is kell, ha be vagyunk zárva a lakásba. Például két széket helyezzünk egymástól jó messzire. Az egyikre tegyünk egy üres kosarat, a másikra egy olyan kosarat, amiben van 5-6 szem dió. A gyerekeknek egy kiskanálban kell egyenként átszállítani a diókat az üres kosárba. Nehezíthetjük a feladatot úgy, hogy akadályokat (valamin át kell lépni, ki kell kerülni, leguggolni stb.) teszünk az útjukba. Ha több gyerek van, indulhat a verseny!

Egy kicsit szaladgálhatunk is, ha az egérke-gyerekeknek szalagot tűrünk a nadrágjukba hátulra, mintha farkincájuk volna, és mi, a macskák jól megkergetjük őket és ellopjuk a farkincájukat. Néhány célbadobálós, célbagurítós labdajátékot is játszhatunk, remélve, hogy semmi nem látja kárát a lakásban.

Készüljünk olyan unaloműző játékokkal is, amiket akkor játszhatunk, mikor az orvosi rendelő várótermében vagyunk kénytelenek eltölteni a fél napot. Remek szórakozás például különböző hangszínekben, hangulatban mondani a családtagok nevét - vidáman, szomorúan, csodálkozva, ijedten, megfázva, dideregve, kacagva. Lehet állathangokat utánozva is, például mintha cica, medve, kisegér, tehén, kecske lennél.

De játszhatunk igaz-hamis játékot is, mikor a felnőtt mond állításokat és a gyermek eldönti, hogy igaz-e az, vagy hamis. Pl. A kacsának négy lába van. A levelek tavasszal lehullnak a fáról. A tehén az mondja, hogy nyi-ha-ha. A piros lámpánál meg kell állni. stb. A kérdések nehézségét persze igazítani kell a gyerekek életkorához.

Remélem, találtok kedvetekre való játékötleteket, amelyek segítségével a lakásba zárva is jókedvűen, vidáman, és kreatívan telnek majd az őszi és téli napjaitok. A részletes leírásokért és még sok-sok játékötletért látogassátok meg a Minden Napra Egy Játék blog oldalát!

1 komment

Címkék: játék gyerek szülő anya apa kreativ idea sk

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr851445225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valinagyi 2009.10.24. 17:45:18

gratulálok! negyon jók a játékok. egy-két ötlet. csend játék. ki tudja tovább megállni szó nélkül.
bizalomjáték: csukd be a szemed és a társad irányít a válladat fogva hátúlról, és csere.
további sok sikert a játékötletekben. puszi Valinagyi
süti beállítások módosítása