Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy LEGO

2010.05.31. 14:32 zaphodbb

A LEGO a mi korosztályunknak alap. Ez nem kérdés. Mindenki tudja, mi az, mindenkinek volt is jó eséllyel kiskorában, és most a gyerekeink is ezzel játszanak. Olyan érzésünk lehet, hogy öröktől fogva volt nekünk LEGO, pedig nem. 1932-ben találta ki a dán, fajátékokat gyártó Ole Kirk Christiansem, bár a LEGO nevet csak 1934-től használták rá. 1949-től az Automatic Bindig Brick név alatt futott egészen 1953-ig, amikor visszanevezték Lego Bricksre.

Maga a név két dán szóból lett összerakva: "leg godt", azaz "játssz jól". A konstrukció pedig nem volt új találmány - mármint az, hogy egymásba tehető elemekből építkezzünk -, hiszen már a 19. században létezett hasonló fa változat, majd ezt követte az 1930-as években egy gumiból készült fajta. Az angol, 1930-as évekbeli, Hiary Page által tervezett Kiddicraft's Interlocking építőkockái pedig alapjában véve a fő ihletői voltak a LEGO kockáknak.

Három fő oka volt, hogy a Lego átvette a hatalmat az építőkockák világában. Az első, hogy mint a Kiddicraft Angliában, úgy a LEGO is meglátta a lehetőséget a műanyag jól kihasználhatóságának a játékok világában. A második, hogy a LEGO 1958-ban előállt  saját, egyedi kocka-kapcsolódási rendszerével, amit a kis pöckök a lukakba való beillesztése jelent és amitől sokkal stabilabban lehetett építkezni vele. A harmadik ok pedig az, hogy a LEGO kitalált egy olyan átfogó játékszisztémát, amiben bármelyik LEGO darab összeilleszthető bármelyik másik LEGO darabbal.

A DUPLO-t - ami a LEGO nagyban, kisebbeknek - 1969-ben mutatták be, ovisoknak szánva, majd 1977-ben megérkezett a LEGO Technic is a bütykölős gyerekeknek. Az 1960-as évektől a LEGO előállt egy modellezős szériával is, rajzos használati útmutatóval, amivel ugyan a saját eredeti fiolzófiájuktól látszottak eltávolodni - miszerint soha véget nem érő, egymásba fonódó építőkockás játék ők -, azért mégis új kihívást és fejlesztést jelentett a technikai beállítottságú gyerekeknek. A LEGO állandó fejlődésben van, követi a játék és üzlet világában a trendeket. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb építőjátékká vált a világon.

A LEGO "Az év játéka"-díjat háromszor kapta meg, 2000-ben pedig a Brit Játékkereskedők Társasága a "Század játéka" címet adta neki. 2004-ben a Childhood Museum felmérése szerint a LEGO az elmúlt száz év legnépszerűbb játéka.

Forrás: V&A Museum of Childhood

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: design játék gyerek lego építő egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr312035522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Valaki magára ismer? 2010.06.02. 12:00:04

Úgy látszik ez a hetem a vintage/retro reklámok körül forog. Kezdődött egy hétfői poszttal, majd tegnap egy kedves olvasótól olyan infókat kaptam, ami talán közelebb visz az általam ismert legjobb lego-film megszerzéséhez, ma pedig egy magyar készítésű...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása