Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Gipsz helyett

2013.07.08. 16:48 felhasznalo

Nem vitás, hogy ritka az a gyerek, aki olykor ne törné-zúzná kezét-lábát. Ilyenkor irány a kórház, ahol szükség esetén egy termetes, legalább kilós gipszet kap a gyerek, amivel aztán felejtős a Balatonban pancsolás, de akár az esti fürdés is. Ellenben van beleizzadás, viszketés-vakarás, nyígés, nehezen mozgás.

Talán már nem sokáig. A 3D-s nyomtatás egyre nagyobb térhódításával ugyanis ma már arra is van lehetőség, hogy a gyerek nyomtatott gipszet kapjon. Ami megfelelő támasztást jelent mindaddig, míg az ebcsont beforr, de alatta levegőzik a bőr, könnyű, tartós, simán elfér a póló-blúz ujjában, olyan vékony - szóval minden szempontból jobb, mint a hagyományos gipsz. A dologhoz természetesen kell egy röntgen, amivel a törött végtag állapotát felmérik, valamint egy 3D-s szkennelés a gipsz megtervezéséhez és nyomtatásához. Hogy pont passzoljon.

Az ötlet zseniális, hála érte Jake Evill-nek, a wellington-i Victoria Egyetem hallgatójának, aki Cortex névre keresztelte ötletét. Remélem, hogy ez a gyógyulás után újrahasznosítható poliamid csoda hamarosan valóban elterjed a gyógyászatban is - és tudom, hogy naiv vagyok, de úgy örülnék, ha egyszer majd a TB is támogatná, hogy a csemeték kezét-lábát egy ilyen nyomtatott háló védje a teljes regenerálódásig.

gipsz1.jpg

gipsz2.jpg

gipsz3.jpg

Forrás: DeZeen

Szólj hozzá!

Címkék: design gyerek kórház egészség csecsebecse

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr715395800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása