Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Folt hátán folt - Interjú Kemény Krisztával

2009.06.10. 18:15 felhasznalo

A patchwork az a dolog, amit általában mindenki szeret, már csak azért is, mert olyan ismerős, otthonos érzetet kelt az emberben. Sokan szeretik, de kevesen művelik, mert azért elég komoly kézügyességet, anyagismeretet igényel, arról nem is beszélve, hogy egy-egy darab elkészítése idő és energiaigényes.

Mégis van, aki annyira magas szinten űzi ezt a technikát, és annyira szereti a patchwork-öt, hogy ma már ez a hivatása is. A Folt Bolt tulajdonosával, Kemény Krisztával beszélgettünk.

  • Hogyan indult a FoltBolt? Honnan jött az ötlet?
  • Mindig is bütyköltem valamit: drót fülbevalók, kosárfonás, fazekasság… aztán egy sikertelen egyetemi felvételi után következett 2 év varrás-tanulás. Itt dőlt el a „sorsom”, vagyis a vonzalom textilekhez. Az ezt követő másfél éves külföldi kitérő csak felnyitotta a szemem, megmozgatta a fantáziámat. A ’90-es évek elején külföldi lapokban láttam először a patchwork technikával készült lakástextileket. Ez is úgy indult, mint az összes többi hóbortom: izgatott a dolog, és valahol mélyen motoszkált az „ezt én is meg tudom csinálni” érzése. Nekiültem, varrtam, szétszedtem, és újra és újra, közben utána olvastam, aztán egyszer csak nem kellett bontani. Egy barátnőmmel közösen vágtunk bele az akkor még egyedinek számító vállalkozásba: nyissunk egy boltot, ahol csak patchwork termékek vannak! Ez lett az akkor még fizikai valójában is létező Folt Bolt.

  • Mielőtt megszületett a gyermeked, mivel foglalkoztál?
  • Egyelőre 1 gyerkőcöm van, Barnabás, aki most múlt másfél éves. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az elmúlt 15 évben – kisebb kitérőkkel - azzal foglalkoztam, amit szeretek. 2002-ben, amikor fájó szívvel bezártam a boltot, új lehetőségek találtak meg. Akkoriban kezdtem reklám- és promóció-ajándékokat tervezni és gyártatni. Közben nagyon hiányzott, hiányzik a boltos-élet, az igazi kreativitás, alkotás, amikor tudsz annak örülni, hogy másnak is tetszenek a munkáid, ezért is készítettük el a webshopot.

  • Egy vállalkozás igazgatását, egyengetését nem lehet könnyű anyaként végezni.
  • Barnabás nagy segítség! De tényleg: egyéves kora óta szégyentelenül rendesen alszik - ezt félve mondom, mert sok kisgyerekes barátnőm van -, ezen kívül jól viseli a „munkás” napokat. Ilyenkor jön velem az anyaglelőhelyekre, amit nagyon élvez, mert mindenhol söprögethet, pakolhat egy kicsit. Általában délután dolgozom, ha van egy kis időm, és este 9-től, ameddig bírom.

  • Van segítséged a FoltBolt körül, vagy más teendőidben?
  • Párom sokat segít, főleg a Barnabással kapcsolatos teendőkben. Az újjáéledt Folt Bolt pedig sokat köszönhet egy másik barátnőmnek, aki a marketinges rész szíve-lelke, de remek ötletei vannak az új termékekkel kapcsolatban is!
  • A munkád másoknak szeretett hobbi. Neked milyen tevékenység adja meg ezt az érzést?
  • Hobbim a gyerkőc óta nem nagyon van, örülök, ha a munkára jut időm. De több mint 20 évig röplabdáztam, így a labdasportok bármilyen mennyiségben jöhetnek. Lelkes színház járó voltam, amire a tervek szerint ősztől visszaszokunk.

  • Volt kedvenc darabod a FoltBolt történetében? Kötődik hozzá esetleg egy történet?
  • A Folt Bolt már indulásakor is arra lett kitalálva, hogy egyedi elképzeléseket is megvalósítson. Természetesen örülök, amikor elfogynak a készleten lévő darabok, mert ez is az én munkám dícsérete, de legjobban azt élvezem, amikor olyan megkereséseket kapok, ahol van valamilyen kihívás. Legyen az egy adott hangulatú gyerekszoba hiányzó darabjának a megtervezése, megvarrása, vagy akár indulhatunk a 0-ról is, amikor a frissen beköltözött, még üres lakást kell otthonná álmodni. De legutóbb egy pelenka reklámfilm forgatásához rendeltek tőlem néhány terméket.

  • Egy ilyen termék készítése igazi alkotói folyamat, aminek a csodaszép minták nyilván csak kis szeletét jelentik.
  • Sokat rajzolok, csak úgy - régen a füzetek szélére -, így vannak már a kezemben kialakult figurák. Kedvelem az egyszerű, letisztult vonalakat, színeket. Ráadásul szerintem a gyerekek is jobban értékelik ezeket, főleg, amíg még nincsenek elrontva mindenféle rajzilm csatornákkal. Tehát a figurákat, motívumokat én tervezem, majd megvarrom a mintadarabot. Eldöntöm, mennyi készüljön belőle, aztán kiszabom a figurákat, és a minta alapján a jól bevált varrodai háttér készre varrja az adott terméket. Gyerek mellett nem is győzném máshogy, ráadásul egy webshopot nem lehet az én rapszódikus időbeosztásomhoz igazítani!

  • Kik azok, akik ihletet vagy ötletet adnak Neked? Sokszor a gyerekeink kedvenc figurái adnak a szülőnek ihletetett. Vagy esetleg egy másik szakmabeli...
  • Mi tagadás, nézelődök a neten. A konkurenciát is nyomon követem, és mindig megnyugszom, hogy jól elférünk egymás mellett! Ami nagyon nehézkes itthon, az az igazán jó minőségű és ízléses pamutvásznak beszerzése. Vannak olaszországi textiles kapcsolataim, de most a legújabb szerelem az amerikai és ausztrál tervezők munkája. Volt már, hogy a fiam egyik kedvenc pizsamája inspirált néhány új állatot a falvédők mintái közé. Ezért is találtam ki magamnak a farmer vagy sötétkék hátteret, és rajta a színes figurákat. Ehhez mindig találok anyagot, a többi csak rajtam múlik. Az ötletek jó része egyébként tényleg a fiamhoz köthetőek, mert az Ő növekedése, viselkedése, csínyei egyszerűen kikényszerítik a megoldást. Mi most kezdünk autózni, úgyhogy az jöhet minden mennyiségben – ez a forgalmi dugós hűtőmágnes szetten nyomon követhető - , és Vau kutya nélkül nem lehet sehová sem menni. A most tervezés és minta-gyártás alatt álló party-szettet is a fiam ihlette, ahogy még sok, egyelőre nagy-nagy titokban tartott terméket is, amit idén tervezek bemutatni!

  • Mindenkinek van egy álma, ahogy azt már megénekelték. A tiéd mi lenne?
  • Szeretném, ha az idén nagy munkával elindított foltbolt.hu magabiztosan működne az idők végezetéig. De az igazán nagy álom, hogy újra legyen boltom! Nem tudom hol, nem tudom mikor, csak az állt már össze a fejemben, hogy hogyan is nézne ki. Szóval rendületlenül lottózom!

3 komment

Címkék: design interjú kiegészítő gyerek textil gyerekszoba csecsebecse

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr391176914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toria 2009.06.11. 08:53:27

Személy szerint nagyon örülök, hogy van riport rész is a blogon, csak így tovább.
A foltboltot pedig megyek megnézem :-)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.06.11. 10:06:47

@toria: volt már régebben is, ha rákattintasz az interjú tagre, akkor megtalálod őket.

toria 2009.06.13. 20:36:18

Köszi, tudom, gyorsan átfutottam azon is :-)
süti beállítások módosítása