Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Házimunka és a gyerek 4. – Szakácsok és kiskukták

2009.08.18. 17:24 felhasznalo

Enni – szinte – mindenki szeret, még a gyerekek is, maximum nem éppen azt, amit eléjük teszünk. Mert bizony gyakori probléma, hogy a büdöskölök minden egyes órákon át, nagy gonddal elkészített étel láttán egy undorkodós fintorral közli, hogy „fúj”, „nem szeretem”, „ezt nem eszem meg”, esetleg „jaj, ne már” – a kívánt rész aláhúzandó.

A sok okos praktika – receptkülönlegességek, csábító étkészletek, rohangálva etető anyák, könyörgések és büntetés-jutalmazások - mellett nem rossz megoldás, ha az ilyen megnyilvánulások elkerülése végett bevonjuk a gyereket az ételek készítésébe. Ez amúgy is kívánatos dolog, nemtől függetlenül, mert mégiscsak megnyugtató tudat, hogy a gyerek a vajas kenyéren és teán kívül szélesebb palettáról válogathat, ha majd kirepül. Vagy ha netán lebetegszünk – bár az anyák vasból vannak, mint az köztudott, de azért mégiscsak előfordul -, főzhet nekünk jó kis roboráló levest - haha. Az viszont tuti, hogy ha a gyerek segít a főzésben, szívesebben is eszik vagy kóstol, jobban értékeli az ételt, ha a saját munkája is benne lapul. No meg közös programnak, mókának sem utolsó az együttfőzés élménye.

A legjobb persze az, ha már egész pici korától segít a gyerek a konyhában. Enyém kiscsaj úgy kétévesen kezdte pucolni a krumplit, persze, néha történt egy kis baleset, és azóta csökkent a lelkesedés is, de még ma is segít. Akkortájt a krumpli pucoláson kívül keverte az alapanyagokat, készítette a fasírtokat, panírozni segített – bár inkább a pacsálás uralkodott a tevékenység lefolytatásában, mint az érdemleges meló. Ma már feltöri a tojást, szeletel, sajtot reszel, sőt, a tűzhelyen is elintézi a dolgokat – bár begyújtani még mindig én szoktam a gázt. Tojásrántottából már egészen jót készít egyedül is, és annyira élvezi, hogy hetente 3-4 alkalommal is követeli, hogy az legyen a vacsora.

Pedig neki nem voltak különleges eszközei ehhez: se egy madáralakú hámozókés, sem egy egérreszelő. Mert abban biztos vagyok: ha a konyhai eszközök játékosak, a gyerek is szívesebben veszi őket kézbe, könnyebben kicsábul a konyhába mondjuk egy madárfejű fokhagymaprés kedvéért. Itthon viszont hiába kerestem ilyesmit, nem nagyon találtam hasonlót, mint pl. a Christopher Raia Studio eszközei. Kivéve talán a Pylones-t, akik sajnos azóta kivonultak kishazánkból, de amúgy is túl drágák voltak nekem, meg a még drágább Alessi termékek, amik közül némelyikért pedig puszta kézzel gyilkolnék, annyira tetszenek még nekem is. De nézzük is meg, milyen designos cuccokkal lehet a gyerekeket rávenni, hogy piszkolják be a kezüket.

Nálatok miben segítenek a gyerekek a konyhában?

10 komment

Címkék: gyerek konyha szülő anya apa étkezés házimunka házimunka es gyerek

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr671314890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2009.08.18. 22:05:01

juj kicsiny lelke sérülhet a gyereknek ha gonosz házimunkára kényszeríti a gonosz sátáni szülő

scavengario 2009.08.18. 22:39:51

bimbócsiptető erotikus kellék? :D

kancellar 2009.08.19. 07:48:35

Nálunk két és fél éves mindig jön, hozza a kissámliját ha valaki a konyhában van és ő is kiveszi a részét. Belenyúlkál belekotor, segít adagolni lisztet cukrot stb. Van hogy hozza a saját kis játékláboskáját és abba is kell krumplit rakni, persze csodálkozik, hogy az miért nem lesz ehető benne. A vége meg mindig az, hogy kipakolja oda vissza a fiókokat, ahol az érdekes műanyag meg egyéb kütyük vannak.

MeeCee 2009.08.19. 08:24:38

Az 5 éves már csinált tiramisut. Mondtam mit meg hogyan és ő csinálta. Még ehető is lett és vendégségbe vittük, ahol mindenkinek elmondta h ő csinálta és irtó büszke volt magára :-D

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.08.19. 09:09:42

Unokaöcsi 7évesen elvágta a pulyka nyakát. Az élőét. Előtte a vagdosások, tésztagyúrás, nyújtás, pörköltkotyvasztás (saját edényben!) és hasonlók játszottak.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.08.19. 10:05:05

@eloszto: bálna alakú fagyikanál.

@MeeCee: Na, enyém lány is pont így van a tojásrántottával. Feszíti a büszkeség, hogy ő csinálta, és ezt olyan jó látni.

Hannahmama 2009.08.19. 10:18:34

nagyon jol neznek ki, nekem is kell mindegyi azonnal! Bär a csajom a 16-honapjäval meg nem segit, tän a krumplipucoläsban, de az is kimerül annyiban hogy idegesen värja mikor leszz vegre megpucolva hogy ehesse nyersen :) Na meg pakol ezerrel helyat ide a kruplit oda, es adogatja a meg pucolatlanokat, igen jo lenne ha olyan gyorsan menne a pucoläs ahogy ö adja öket :)

Dortje 2009.08.19. 21:50:32

Nálunk a kétéves fiúcskám is szereti nézni a dolgokat. A gombnyomásos cuccokhoz "elengedhetetlen" a segítsége : turmix, robotgép. Illetve az ő feladata a kemény tojás asztalhoz csapkodása :) (egyszer majdnem sikerült egy nyerset is, de gyorsan rájöttem, hogy mi készül... :))))
süti beállítások módosítása