Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy játszótér

2009.11.04. 09:30 felhasznalo

Tudtátok, hogy kishazánkban az első játszóterek - természetesen Budapesten - még az első világháború előtt épültek? Bár eredetileg 13 játszóteret szerettek volna felhúzni, végül csak három került átadásra: a Marczibányi téri, a Simor utcai és a Soroksári úti játszóterek. Aztán jött a háború, és játszózásról egy ideig szó sem lehetett.

1926-ban egy politikai lap, az Újság karolta fel az ügyet, mivel a hivatalok még mindig csak tétlenkedtek, és folyamatosan tudósított arról, hogy áll a játszóterek ügye. Ennek köszönhetően a vöröskeresztes nővérek Budapest tizenhat terén délutánonként társasjátékokat rendeztek, ha már rendes játszóterek még nem álltak rendelkezésre. Végül 1927-ben az orvostársadalom is a játszóterek létesítésének ügye mellé állt, ők természetesen egészségügyi indokokból érezték szükségesnek ezek létrehozását.

Egy évvel később be is indultak az építkezések: a Gellért téren, a Tisza Kálmán téren, a Bécsi úton, az Almássy téren, a Városligetben és a Klauzál téren is megnyíltak az első modern, csúszdákkal, hintákkal és egyéb játékokkal ellátott játszóterek. Ekkor alakították át a Marczibányi téri és a Simor utcai teret is, ettől kezdve már sportcentrumokként működtek tovább, vízvezetékkel és világítással felszerelve.

Utána egyre több hasonló tér jött létre - a második világháború után, 1949-ben ismét nagy játszótérépítési hullám vette kezdetét. Volt olyan időszak, mikor csak Zuglóban 15 játszótér várta a csemetéket.

Bezzeg ma számos teret felszámolnak, mert az önkormányzatoknak nincs pénze arra, hogy az európai uniós szabványoknak megfelelően felújítsák. Milyen kár, hiszen közben folyamatos problémát jelent, hogy a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabadban és egyre kevesebbet mozognak. Úgy egy évtizede ugyan szintén volt egy hullám, mikor a Máltai Szeretetszolgálat létesített a lakótelepeken remek játszókat a kulcsos gyerekek problémájának felszámolására, ám ez is mostanság mintha lecsengett volna, már nem hallani arról, hogy új teret avatnának.

Közben a szerencsésebb kerületekben azért megújulnak, megszépülnek a terek, külön öröm, hogy ma már minden téren olyan burkolat van, amin aztán lehet zakózni nagyobb balesetektől való félelem nélkül. Emlékszem, én anno dobtam egy kellemes fejest a félkör formájú hídmászókáról lógva, természetesen egyenest a betonra. Azt azért sajnálom, hogy a saját gyerekkoromból ismert játékok eltűntek, különösen az a világoskék mászóka hiányzik a mi terünkről, aminek ház formája volt, és a tetején ülve órákat lehetett csacsogni a nagyon fontos dolgokról.

És bár gyerekkorom magyar játszótereiről nem nagyon találtam fotót, illetve a Játszótér.com oldalán - ahol még többet megtudhattok a játszóterek történetéről - van néhány fotó szüleink és nagyszüleink játszótereiről, azért találtam egy olyan oldalt, ahol a hetvenes évekbeli, amerikai játszótereket nézhetitek meg - és majd észlelhetitek, mennyire űrutazás fanatikusok lehettek akkoriban.

Nektek mi volt a kedvenc játékotok a játszótéren? És milyen lenne az ideális játszótér?

4 komment · 1 trackback

Címkék: játék sport gyerek szülő anya apa baba játszótér úton egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr571492429

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kamu Máltai Szeretetszolgálat Nagycenken 2009.12.04. 11:37:02

Vigyázat hamisítják! Tanmese, amelyről azonban mondhatnánk: nem „nagy” ügy, hiszen nem egy nagyvárosi történet, hanem kicsiben egy apró település életének visszásságaiba enged bepillantást. A tanulság azért mindenképpen ugyanaz: mi történik...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ragdoll 2009.11.04. 11:25:58

Kedvenc játékom a hinta és a mászóka volt, ezeken órákat bírtunk lógni. :))
Ideális játszótér?? Mindenképpen biztonságos. Bár a mi időnkben nem épp azok voltak, mégis felnőttünk. De anyaként a biztonságra szavazok.

Orsóborsó 2009.11.04. 14:53:04

A Máltai játszóterek nagyon jók. Csak kár, hogy csak Budán van. (Ott van sok kulcsos gyerek?) Nagyon ritkán (főleg nyáron) jutunk így csak el oda.

jamesz 2009.11.06. 07:23:32

A mi kisvárosunk 18000 fős, de most korszerűsítették az egyik játszóteret. Igazán modern EU szabványoknak megfelelő fa játékok...mit játékok:komplexumok! kerültek a térre. Mindez magyar forrásból, pályázati pénzből.

A város minden szegletéből járnak ide. Kellemes időjárás esetén olyan mintha egy oviba/iskolába tért volna be az ember. A mi kétéves kislányunk is szívesen játszik itt. Minden gyerek kedvence az un. fészekhinta. Ebben többen is be tudnak ülni.

Ami érdekes jelenség, hogy kb. 5 éves kortól kezdve a gyerekek ...hogyismondjam....szinte őrjöngenek a játékokon. Ez nem játék. Jó persze 30 évvel ezelőtt mi sem mindig funkcionálisan használtuk a játékokat, azonban amit ezek produkálnak az megdöbbentő.A picik is tátott szájjal nézik. Aztán persze pár megmondósabb szülő rájuk szól, de később ugyanúgy folytatják (Vekerdy szerint ez a környezetük ingereire adott reakció....de szerintem csak neveletlenek).

Aztán vannak még várak, amihez kapcsolódik csúszda is, mászófal, szóval szuper, nem is gondoltam volna, hogy ilyen is van.

jamesz 2009.11.06. 07:29:09

Jah gabinak:zolo voltam;-))
süti beállítások módosítása