Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Interjú - Két Egér kalandjai

2009.11.24. 09:53 felhasznalo

Budapesten, a Duna közvetlen közelében, egy kis utca aprócska üzlethelységébe beköltözött Két Egér. Így, nagybetűvel. Mert a Két Egér nemcsak két kisméretű rágcsálót jelent ez esetben, de egy boltot is. Egy könyvesboltot, hiszen az Egerek, főleg az itt szóban forgó Két Egér, bizony nagyon szeretik a könyveket. Azok közül is kedvenceik a gyerekkönyvek, nagy előszeretettel forgolódnak a mesék világában.

A Két Egér persze segítséget kapott az emberektől, jelesül Mészáros Jánostól és Szatmáry Nórától, ők igazgatják, egyengetik a Két Egér útját. Minket pedig rendkívül izgatott a Két Egér története, ezért kérdéseinkkel megkerestük Jánost.

  • Hogyan jött az ötlet, hogy gyerekkönyvesboltot nyissatok? Miben más ez a bolt, mint a többi gyermekkönyvesbolt?
  • Elég prózaian kezdődött a dolog: egyszerűen el kellett költöznünk a cég korábbi irodájából. Ez adta aztán a lökést a váltáshoz, lépni valami olyat, amit korábban nem mertünk volna. Vonzó dolognak tűnt könyvesboltot csinálni. Egyébként most, hogy már benne vagyunk, még izgalmasabb. Kiadóként már egy-két éve elkezdtünk gyerekkönyvekkel foglalkozni, ez teljesedett most ki. Hogy miben más, mint a többi gyerekkönyvesbolt? Ha el akarnám viccelni, akkor azt mondanám kisebb, újabb, máshol van. A gyerekkönyvek mellett van egy pedagógusoknak szóló válogatásunk, de még annyira kialakulatlan, hogy fellengzősség lenne ezt a bolt különös profiljaként beállítani. 

 

  • Mivel foglalkoztatok azelőtt, hogy belemerültetek a gyerekkönyvek és a mesék világába?
  • Webes tartalomfejlesztéssel, mellette pedig oktatási és társadalomtudományos könyvek, illetve tankönyvek, tananyagok szerkesztésével foglalkoztunk elsősorban. Ez elég jó iskola volt, mert céljukat és célcsoportjukat tekintve nagyon különböző szövegekkel kellett dolgoznunk. Szintén sokat számít, hogy még korábban iskolában tanítottunk.
     
  • És ki ez a két Egérke? Róluk mit lehet tudni?
  • Egérke? A Múzeumi Egér nemzetközileg elismert művészettörténeti szaktekintély! Szóval, a ma Két egér kalandjai címen ismert sorozatról kezdetben csak annyit tudtunk, hogy gyerekeknek fog szólni művészettörténetről, kerestük hozzá a formát. Úgy kilencven százalékban ki volt dolgozva a koncepció, már kezdtünk konkrétan az első köteten dolgozni, amikor jött az ötlet, hogy itt egerek beszélgessenek. Ami elég banális, a gyerekkönyvek tele vannak egerekkel, mégis mindenkinek tetszett – talán azért, mert van az unokatestvér, akiről nem tudni, mi a neve, honnan jön, csak annyit, hogy ő a Múzeumi Egér unokatestvére. Mindenesetre az egerek megjelenése eléggé összezavarta a korábbi elképzeléseket, de szerencsére akkor már villámgyorsan sikerült kitalálni a sorozat alapjaiban máig érvényes koncepcióját. Most, amikor a könyvesboltot nyitottuk, fel sem merült más név, csak a Két Egér.
     
  • Mielőtt a bolt megnyílt, már volt tapasztalatotok a gyerekkönyvek terén. Mesélnél a Két Egér Kiadóról és a könyveitekről?
  • A kiadónak igazából Aula.info a neve, ami kicsit szerencsétlen, tényleg jobb lenne a Két Egér. Összesen négy gyerekkönyvet adtunk ki eddig, mindenki eldöntheti, hogy nevezhetjük-e ezt tapasztalatnak. Én örökké kezdőnek érzem magam, mindig tanulok valami olyasmit, ami nélkül utólag már nehezen érthető, hogyan lehetett egyáltalán könyvet csinálni.


 

  • Tapasztalatunk szerint a mai gyerekkönyvek felhozatala elég vegyes. Vannak jó kiadványok, ám rengeteg a gagyi gyerekkönyv.
  • Engem lelkesít, hogy mennyi igazán jó könyv van ma a piacon. Ezt úgy tudnám pontosítani, hogy ha a boltokban árult összes hitványságot el lehetne tüntetni hirtelen, akkor is maradna annyi színvonalas és esztétikus könyv, hogy a gyerekkönyvpiac teljes maradjon. Ez nagy szó.
     
  • Ki a kedvenc gyerekkönyv-íród a kortársak közül?
  • Ezzel a kedvenc-dologgal mindig is bajban voltam, talán ezért van szükségem egy teljes boltnyi könyvre, hogy ne kelljen választanom.
     
  • A szövegek mellett legalább annyira fontos egy gyereknek a képi világ is. Kik azok a magyar illusztrátorok, akiket nagyra tartasz?
  • Nem véletlen, hogy az egeres könyvekben Rácz Nórával és Rubik Annával dolgozunk, őket mindenképp a kedvencek között említem. Egyébként elég erős az illusztrátorok mezőnye, de itt mégis van egyértelmű kedvencem: Nagy Diána. 
  • Gyermekkorodban nyilván Te is sokat olvastatok. Emlékszel meghatározó könyvélményre?
  • Általános iskolás koromban volt pár év, amikor válogatás nélkül mindent elolvastam, amiben betű volt. Ma nagyon is illusztrációpárti vagyok, akkoriban olyan kis sznob voltam, aki nem tartotta elég komolynak azt a könyvet, amiben illusztrációk vannak, akkor már inkább legyen benne térkép stb. Viszont nagyon szerettem a képregényeket, és akkoriban tudtam a rajzolóik nevét is, ez a tudás azóta nyomtalanul kihullt az agyamból.

    Most eszembe jutott, hogy tízéves korom körül többször elolvastam a Napocskin, a tengerész című könyvet, a szerzője egy bizonyos Korzsikov volt, akiről senki sem nagyon hallott előtte és azóta sem. A Napocskin olyan könyv volt, hogy mindig sajnáltam, hogy vége van. Ráadásul az imént ismertetett elveim ellenére a könyvben Sajdik Ferenc illusztrációit is borzasztó viccesnek találtam.
     
  • Könyvet, pontosabban jó könyvet választani a gyerekenek egyáltalán nem egyszerű. Szerinted mire érdemes figyelni a gyerekkönyv-választásnál, mik az igényes könyv ismérvei?
  • Jó betűk legyenek benne, ez minden könyvnél alap. Persze, mivel gyerekkönyvekről beszélünk, nagyon fontos az esztétikum. Igyekszünk kizárólag szép könyveket tartani a boltban, de még hozzánk is eljutott pár olyan darab, aminél teljesen érthetetlen, hogy milyen intenciók vezérelhették a kiadót. Ezeket igyekszünk gondosan elrejteni, ami persze nem túl élelmes kereskedői hozzáállás. A tartalom kiválasztásában egyszerre érdemes a felnőtt és a gyerek szemével nézni a művet. Nem kell megbotránkozni egy-egy túl egyszerű mondatszerkezeten, amikor valaki hároméveseknek választ könyvet…


 

  • Minden olvasó szülő szeretne olvasni szerető és akaró gyereket nevelni.
  • Nem hiszem, hogy lenne univerzális recept. Az olvasni szerető és akaró szülőknek erről ezerféle elképzelésük van, és ezek nagyrészt mind helyesek. Ha mindenáron ki kell valamit emelni, akkor azt mondom, legyen ideje olvasni a gyereknek. Nemrég egy harmadikos fiútól hallottam, hogy milyen jó, hogy jön az őszi szünet, mert nem kell tanulni, így végre lesz ideje olvasni.

    Szintén fontos lenne, hogy az életkoruknak megfelelő könyveket kapjanak a kezükbe a gyerekek. A szülők tiszteletreméltó önbizalommal gyakran büszkélkednek azzal, hogy az ő gyerekük okosabb az átlagnál. Ez a büszkeség aztán a könyvválasztásokban is érvényesül, pedig kár megfosztani egy nagy irodalmi élménytől a gyerekeket azzal, hogy túl korán olvassák például a Micimackót. Ami ennél rosszabb lehet, hogy az életkor szempontjából túl nehéz könyvek olyan típusú kudarcélményt okozhatnak, ami végül éppen az olvasástól veheti el a kedvet.
     
  • Ha jól tudom, Nálatok nemcsak könyveket lehet vásárolni. Mi minden vár még itt a betérőkre?
  • Természetesen lehet kapni játékokat, azokkal inkább Szatmáry Nóra foglalkozik, én legfeljebb kibicelek. Sok egyéb mellett szintén Nórának köszönhető, hogy rövid idő alatt a Két Egér Könyvesbolt egyik specialitása lett, hogy itt nemezállatokat – Nóra megfogalmazásában gyapjúállatokat – lehet kapni. A legnépszerűbbek a kicsi egérszerű egerek, a nagyobb humanizált egerek és a különféle mackók, de van elefánt, szamár, nyúl, malac, hogy személyes kedvencemről, a hangyászról ne is szóljak. Kisebb-nagyobb zökkenőkkel, de elkezdtük szervezni a bolt állandó gyerekprogramjait is: csütörtök délután Nagy Karina mesél, szombat délelőttönként pedig könyvkészítés van.

 

  • Hogyan képzeled el Magatokat tíz év múlva? Merre jár majd a két Egér?
  • Eddig még nem sikerült nagyon eltalálnom a saját életemmel kapcsolatban, hogy hogyan lesz tíz év múlva; félő, hogy ez már így marad. Az biztos, hogy a Két Egér kalandjai sorozatban még sok lehetőség van. Tavaszra elkészül a Fekete-fehér című kötet, további kettő szintén tervben van, és kidolgozatlan ötletekből sincs hiány. Jövőre az egeres sorozaton kívül más gyerekkönyvekkel is ki szeretnénk jönni. Továbbá két tanároknak szóló könyv megjelentetését is tervezzük, hogy ne szakadjunk el teljesen az előéletünktől. Ez persze csak a jövő év, esetleg megszorozhatjuk tízzel… A bolt most nagyon lelkesítő, ha elég jól csináljuk, ha lesz lehetőség előrelépésre, akkor kitarthat ez a lelkesedés akár tíz évig is.


A Két Egér Könyvesbolt címe: 1097 Budapest, Lónyay utca 42/a.

Nyitvatartás: Hétfő–péntek: 10.00–19.00, Szombat: 10.00–14.00

4 komment

Címkék: interjú üzlet könyv könyvespolc

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr681547097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsésztanár 2009.11.24. 10:24:37

Köszi ezt a beszélgetést, be fogunk nézni, ha arra járunk! Sok sikert a könyvesbolthoz! Nagyon szeretem az olyan boltokat, ahol nem csak vásárolni lehet, hanem olvasni és játszani is.

ragdoll 2009.11.24. 11:19:39

Fantasztikus, nagyon örülök! Végre egy kifejezetten gyerekeknek való könyvesbolt! Szuper :)

Anke 2009.11.24. 21:37:43

Gratulálni szeretnék én is a könyvesbolthoz! Nagyon nagyon bízom benne, hogy természettudományos gyerekkönyvek is helyt kapnak majd a polcokon, mert óriási hiány van belőlük más könyvesboltokban és könyváruházakban. Bár látszólag sokféle állatos könyv van, valójában a legtöbb igénytelen és rossz tematikájú, nem beszélve arról, hogy nagyon sokszor pont a legkisebbeknek szánt könyvekbe, ahol pusztán pár sor van, kimondottan ostobaságokat írnak az állatok viselkedéséről, itt nem a konkrét megszemélyesítésekről, mesékről beszélek, hanem a mese és a valóság közti zagyvaságokról. És akkor még nem is beszéltem a növényekről, a csillagászatról stb. (teli tárgyi tévedésekkel) és az olyan "életvezetési" könyvekről, amiket sohasem lehet egy helyen megtalálni. Gondolok itt a fogmosástól kezdve, a piciknek készült szexuális felvilágosításon keresztül a halál feldolgozásáig mindenre, persze ez utóbbinál nem azokra, amelyek mennyországról beszélnek, mert azokból több polcnyi van a nagy könyváruházakban is és azért nem egy saját boltjuk is van a nézet terjesztőinek. Visszatérve, teljesen elképedtem, amikor az egyik áruházban a felnőtt szexkönyvek közé rejtették a 6-10 éves gyerekeknek szánt svéd felvilágosító könyveket, illetve a fogmosás könyvet is felnőtt higiénia között találtam meg véletlenül. Huhh, tudom kicsit elragadtattam most magam és eltértem a meséktől, elnézést, de kicsit fellelkesültem, hátha tényleg lesz egy igazi elfogulatlan gyerekkönyvesbolt Budapesten. :)

lilabori 2009.11.27. 07:10:20

mindig öröm, ha könyvesbolt nyílik
süti beállítások módosítása