Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Nagyszüleink is velünk játszanának

2009.12.07. 14:15 Cyr

Manapság, amikor gyerekeinket körbeveszik a gombnyomásra működő kütyük, a csillogó, önjáró csodamasinák, amikor természetes számukra, hogy egy baba beszél, eszik vagy mászik, esetleg énekel – a szülő pedig már csak kapkodja a fejét! -, amikor műanyagból készülnek még az álmok is, jólesik kicsit megállni, visszatérni a természetes, régi játékokhoz. Azokhoz, amik nem az apró, világot felfedezni vágyó kezek helyett játszanak el mindent. Olyan játékokhoz, amelyek teret engednek a gyermeki fantáziának, a kreativitásnak, képesek megújulni, átalakulni úgy, ahogy csöpp tulajdonosuk megkívánja tőlük.

Sztárjátékok, interaktív mesehősök jönnek szakadatlan, hogy aztán szélsebesen landoljanak a gyerekszoba sarkában, helyet adva valami újabbnak, csillogóbbnak: egy következő plasztik felejtésnek. A fajátékok nem ilyenek. Vallom: élnek, lelkük van.

Párnás kezecskék melegétől érnek, válnak az évek során meghitté, otthon-színűvé, és ha el- eltűnnek egy kis időre valamelyik játékos doboz mélyén, csak azért teszik, hogy aztán újból és újból előkerüljenek –a kölkök jóleső örömmel fedezik fel őket sokadszorra is. Mert a fajátékok türelmesek. Épp olyanok, mint amilyenek a mi gyerekkorunkban voltak, amilyenek a nagyszüleink, dédszüleink gyerekkorát kísérték. Könnyű szeretni őket, hiszen a fában lévő szépséghez, natúr vagy éppen festett változatainak harmóniájához a gyerek ösztönösen vonzódik – persze gyanítom, ez a vonzalom a szülőktől örökletes.

A Nitt Fajáték csupa régi-új, természetes(en) fából készült játékot kínál, kicsi és nagy gyerekeknek, gyereklelkű felnőtteknek. Ebben még nem lenne semmi különleges, ám egy csavar megtoldja, nem csupán a természethez, hozzánk is közelebbivé teszi őket. Nem csupán eladják ezeket a játékokat, annál nagyobb fába vágták a fejszéjüket: kínálatuk nagy részét saját gyártású, magyar termék adja, kizárólag náluk fellelhető darabok, gyerekbútoroktól az apró figurákig.

A srácok nagy kedvence lehet például ez a teherautó – nem akarok elvetemült ötleteket adni, de ahogy én a nagyfiamat ismerem, lazán belepakolná a Mikulás-hozta édességeket, a rakománnyal teli járművek értelemszerűen könnyebben gurulnak körbe a nappali szőnyegén.

Egész autóflotta szállhatna be a versenybe, színes, szétszedhető mentő, tűzoltó, rendőrautó és kamion indítaná a futamot.

Mívesen megmunkált, retró autókból is akad épp elég, játszásiból, és persze nagyfiúk gyűjteményébe is – nekem is nehéz választani közülük, szerintem ők sem tudnának.

És ha már a földön nincs hely a járműveknek, jöhet egy légibemutató a gyönyörű erezetű, tenyérbe simuló, duplaszárnyú repülővel – szerintem ez az apákat is megragadná, a hozzáadott berregést persze érdemes a gyerekkel együtt elkövetni, már csak a tekintély megőrzése végett is.

A  csupán néhány napja járni tudó legkisebb ugrifülesem kezébe egy színes bringás bohócot, akarom mondani, leginkább a madzagját adnám, hadd húzza maga után.

A kínálatban fellelhető sokféle csengő már igazi karácsonyi hangulatot idéz, de a natúr xilofonból előcsalt dallamok is órákra a szőnyegre ragaszthatnak sok gyereket.

Az örök klasszikus fajáték persze az építőkocka, akár a hetvenes évek-beli játékokat idéző színes építő, akár gyönyörűen kidolgozott natúr társa lesz a kiválasztott kedvenc. Én az előbbire szavazok, de elfogult vagyok: asztalos nagypapám készített nekem hasonlókat.

A lányok egyszerű babaházakat rendezhetnek be bútorokkal, akár ha igazi lenne – fából épült, emeletes.

A hintalovat pedig egész egyszerűen minden gyereknek ki kellene próbálnia. Remek darab, ha kinőtte a gyerkőc, a padláson várhatja meg – mit sem veszítve értékéből és régimódi bájából-, amíg felnő a következő nemzedék.

Amikor pedig kigyúlnak néhány hét múlva a karácsonyi fények, a feldíszített fa alatt helyet kaphatnak felmenőink kedvenc játékai is, hogy aztán  az év minden napján rájuk pillantva is eszünkbe jussanak a rég elmúlt ünnepek emlékei és az előttünk álló karácsonyok ígéretei.

Update: És ha valakinek megtetszettek a játékok, most 10% kedvezménnyel vásárolhat a Nitt-Fajátéknál, ha a rendeléssel együtt küld egy azonnali üzenetet is, benne ezzel a jelszóval: "Pinokkió"!

Forrás: Nitt Fajáték

Szólj hozzá!

Címkék: játék gyerek ajándék gyerekszoba építő

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr841577723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása