Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy Teddy mackó

2010.07.26. 11:21 zaphodbb

A Teddy mackó nem annyira régi játék, mint gondolnánk abból, hogy az egyik legnépszerűbb játék - ha nem A legnépszerűbb - és mennyire elterjedt és alap. A 20. század elején Richard Steiff élethűbbé akarta tenni a plüssállatokat azzal, hogy mozgatható végtagokkal látja el őket. Az első ízületekkel rendelkező mackót Németországban, a Leipzig Toy Fairnél mutatták be 1903 márciusában. A nevét Theodore 'Teddy' Rooseveltről kapta, aki akkor volt az Egyesült Államok elnöke.

Gebruder Bing Teddy mackó, 1908

Steiff Teddy mackó, 1906

Tommy Tittlemouse, Németország, 1908

A Teddy mackó tehát német fejlesztés, de az angolok is hamar elkészítették a saját verziójukat. 1906-ban az első angol mackók még szinte megegyeztek a németekkel, de aztán saját karakterük lett: ducibbak lettek, az arcuk bájosabb és a kezük-lábuk rövidebb volt, mint német társaiké.

Rózsaszín-fehér Teddy mackó, Chiltern, 1960

"Hugmee" Teddy mackó, Chiltern, 1973

J. K. Farnell készítette Teddy mackó, 1911

A medvék tömeges gyártása a második világháború után indult el igazán, a már meglévő mackó-piachoz csatlakoztak az olyan cégek mint például a Plummer Wandless, akik kecskebőrben utaztak vagy a Wendy Boston, ami arról vált híressé, hogy ők gyártották az első gépben mosható Teddy mackót.

Annak ellenére, hogy mekkora sikerük volt az angol medvéknek, sok cég nem tudott megélni belőlük és vagy csődbe mentek vagy beolvadtak a nagyobb vállalatokba. Mostanra leginkább két név maradt a piacon, az 1930-ban alapított Merrythoug és a Dean's. Főleg hagyományos medvéket gyártanak, de sok különleges, gyűjtőknek szánt darab is kikerül tőlük.

Dean's Childsplay Toys, 1970

Merrytought Teddy mackó, 1930 

William Terry készítette Teddy mackó, 1905

Chad Valley Teddy mackó, 1955

Chad Valley Teddy mackó, 1977

A Teddy mackók nagyon hamar elterjedtek világszerte, a legnagyobb sikerrel Amerikában, de Franciaország, Japán és Ausztrália is hamar csatlakozott a macik gyártásához. Az első amerikai macigyártó az Ideal volt. Alapítójáról úgy hírlik, hogy Clifford Berryman rajzfilmjéből vette a mackóihoz az iheletet, ami Roosveltről készült, aki lelő benne egy kölyökmedvét. Az Ideal mackókat jellegzetes hármszög alakú fejükről lehet felismerni, ami több évtizeden keresztül védjegyük volt.

Ideal Novelty and Toy Company America Teddy mackó, 1910 

A francia medvékre jellemző, hogy lazán kapcsolódnak a végtagjaik, füleik belseje színes és rövid a szőrük. Bár könnyű felismerni, hogy francia az a medve ezekről a jegyekről, de azt, hogy melyik vállalat készítette őket már nem annyira. A két legnagyobb cég, az M Pintel Fils és a Fadap is 1970-ben hagyott fel a Teddy mackók gyártásával, ausztriai társuk a Berget sikeresebben vitte tovább a macikészítést a mai napig.

Az ausztráliai mackók mi mások is lehetnének, mint a hagyományos teddy macik koala változatban. Arról ismerhetők fel, hogy nincs nyaki ízületük, nem forgatható a fejük. Azért persze, van olyan cég, mint például a Joy Toys, aki igazi koalamentes Teddy macikat is gyárt. Japánban pedig hogy máshogy is lehetne, mint semmi hagyomány, hanem az újítás és a robotmacik felé való tendálás.

Forrás: Museum of Childhood

Szólj hozzá!

Címkék: játék egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr821787675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása