Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Pop-up könyvek

2010.11.09. 12:04 szuperapu

A múltkori, Benjamin Lacombe kihajtogatós könyvét bemutató poszt írása közben futottam bele Robert Sabuda munkáiba, aki kifejezetten a gyerekkönyvek ezen területére specializálódott. A meseirodalom szinte összes klasszikusát áttranszformálta már e háromdimenziós és interaktív formába, és ezek az átdolgozások mindig egy-egy kis műalkotást eredményeztek.

A grafikák színvonala kiemelkedő, a sajátos pop-up megoldások pedig mind nagyon ötletesek, a legritkább esetben sem öncélúak, és illeszkednek a történethez. Ez utóbbit ráadásul igyekeznek szöveg szinten is teljes egészében átadni, az illusztráció nem szorítja ki a verbális tartalmat.

A Kisherceg feldolgozása egészen zseniális, lévén az eredeti illusztrációkat helyezi térbe és mozgatja meg, élővé téve azokat. A szöveg ebben az esetben természetesen betűhűen az eredeti.

A videón megcsodálható és természetesen megvásárolható könyvek mellett, Sabuda a honlapján bevezet pop-up könyvek készítésének fortélyaiba, és különböző nehézségi fokon jó pár tematikus ötletet lépésről lépésre bemutat. Ezek természetesen nemcsak mesekönyv illusztrációként, hanem meghívóként, üdvözlőlapként vagy ajándékkísérő kártyaként is megállják a helyüket.

Ha sikeresen elvégeztétek az online gyorstalpalót, az elkészült munkákat ne habozzatok elküldeni nekünk, vagy feltölteni a Facebook oldalunkra!

Forrás: Robert Sabuda

6 komment

Címkék: design könyv gyerek szülő művészet könyvespolc sk csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr962435446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

o.zs 2010.11.09. 12:58:58

A Kis herceget hol találtad? Én nem találom sehol az oldalán...
Zseniálisak amúgy, kár, hogy a kisgyerekek nem tudnak még annyira vigyázni rá, nagyobbakat meg már nem érdekel, annyira...

Azt hogy érted, hogy a pop-up megoldások nem öncélúak? Milyen lenne, ha az lenne?

Vacskamati4 · http://vacskakucko.blogspot.com/ 2010.11.09. 13:26:23

Zsuska, akkor az lenne, mint a mi popup mesekönyvünknél: van egy mondvacsinált történet, igazán semmi, a gyerekeket alig köti le, de az illusztráció olyan magával ragadó, hogy egymás után többször is végig lapoztatják a könyvet. Persze, (sajna) nem ilyen komoly, a giccs/nemgiccs határán mozog, de azért még így is lebilincselő (Tündérek nyomában a címe, a nagy könyvesboltokban két éve vettem Karácsonyra)- és valóban, sajna, csak felnőtt kíséretében lapozható.
Ezek a könyvek tényleg elképesztőek... és olyan jó tudni, hogy a 3D mozik világában is el tudják varázsolni a gyerekeket.. :D

szuperapu · http://szuperapu.blog.hu/ 2010.11.09. 14:14:40

@ozsusk-Zsuska: a Kisherceg egy limitál Deluxe kiadás, de az Amazon-on meg lehet venni. Én egyébként a YouTube-on találtam... :)

szuperapu · http://szuperapu.blog.hu/ 2010.11.09. 14:19:04

@ozsusk-Zsuska: az öncélú megoldások meg olyanok mint a hazai kiadású könyveknél, hogy kinyithatod az ablakokat, mozgathatod a hóember szemét, meg a manó kezében a fűrészt ahogy a fenyőfát vágja, de a történethez nem kapcsolódik.

o.zs 2010.11.09. 21:07:27

Ja értem, köszönöm.
Egy másik blogon épp most került szóba egy régebbi magyar(német?) kiadású popup könyv, a Csipkerózsika. Már az is nagyon szép volt, és nem öncélú, csak néhol :)

Nzoltan 2010.11.15. 10:01:41

Volt alkalmam ezeket élőben is látni, nagyon meggyőző a mozgásuk. Erről már én is értekeztem egy nagyon rövidet néhány éve a weboldalamon.

www.paperfellow.com/wordpress/?p=608
süti beállítások módosítása