Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Sk karácsonyi dekorációk 2011

2011.12.07. 13:44 felhasznalo

Ismét eltelt egy év (jajderohanazidő), és már megint itt a nyakunkon a Karácsony! Nem maradhat hát idén sem el a dekorációkat gyűjtő, ihletadó posztunk, szemezgessetek, hátha találtok közte olyan ötletet, amivel még meghittebbé, még szebbé varázsolhatjátok a gyertyagyújtásra várakozást! Szerintem az ötletek nagy része gyerekkel együttműködve is megvalósítható, úgyhogy amibe lehet, vonjátok csak be a csemetéket!

Ebben a posztban csupa olyan ötletet találtok, amivel nem a fát, hanem a lakást díszíthetitek fel. Ilyen például ez a filclabda-girlandból készült falravaló karácsonyfa, ami annyira egyszerű, hogy az már fáj, mégis hihetetlenül jól mutat. Valaki nem tudja, hol lehet filclabdacsokat vásárolni készen?

Amíg a gyerek kicsi volt, nálunk mindig volt otthon postai csomagolópapír, erre lehetett rajzolni, festeni, ráadásul hatalmas, így az egész padlót beteríthette vele a gyerek. Ez esetben viszont a postai csomagolópapírból faldekor készült, mégpedig pompázatos.

Fali dekorációt olyan anyagokból is készíthetünk, amit egyébként maximum a lomtalanításnál vennénk elő, akkor is csak azért, hogy kivágjuk a ház előtt tornyosuló kupac tetejére. Ilyen például ez a faldekoráció, ami egy régi ablakból készült, a használaton kívüli karácsonyfadíszek felhasználásával, és lássuk be, igencsak hangulatos darab lett belőle.

Hasonlóképpen szépséges darabokat kreálhatunk, ha van otthon elfekvőben egy képkeretünk - vagy tükörrámánk. Ez a képkeretből készült karácsonyfa fantasztikusan légies, kecses, egyszerű és modern.

Nem bírom megunni a filcgolyókat, ha élénk színűeket választunk, annyira egyszerű, de elbűvölő girlandok lehetnek belőle. Ezt a filcgirlandot például szívesen végigfuttatnám az előszobában, már a lakásba belépve is jobb kedvre derítene a decemberi rohanásban.

Az egyik kedvencem következik, pedig kicsit sem hagyományos alapanyagokból készült. De olyan elegáns, annyira gyönyörű, hogy a szavam is eláll. Íme a pávatoll koszorú. És bármennyire is szokatlan, szerintem tökéletesen illik az ünnepek hangulatához.

Szintén meglepő alapanyagból készült a következő roppant elegáns, modern koszorú. Szerintem szinte minden háztartásban találni hozzávalót, és lám, milyen jól is mutat a falon ez a műanyag vagy papírpohárból készült koszorú.

Íme egy olyan projekt, amit akár 2-3 éves gyerekkel is legyűrhetünk. Piros papírból-kartonból vágjunk ki korongokat, aztán a papírkorongokból ragasszunk koszorút. Gyors meló, biztos sikerélmény.

Haladóknak itt egy nehezebb változat: termésekből-bogyókból készült ez az egyszerű koszorú, nulla körítéssel, csak a maga nyers, természetes szépségében.

Ha a Karácsony a szeretet ünnepe (is), akkor jöhetnek még szívek, nem? Mondjuk, egy koszorú: ez a szívecskés koszorú egyszerűen elkészíthető, viszont annyira jól mutat, hogy valószínűleg én kint hagynám az ünnepek után is.

Mostanában rákattantam a festékszínmintákra, de az őrület nemcsak engem fertőzött meg, hanem a gyereket is, aki a barkácsáruházakból mindig marékszámra hozza haza ezeket a kis papírcsíkokat. Ezúttal az ünnephez illő szívecskés girlandot készíthetünk belőle.

A Karácsonyhoz szervesen kapcsolódnak a fények, ha már kint sötét van délután négykor - de utálom -, legalább a lakásban pislákoljanak a meleg lángok. Ezeket az áttört csipkemécsestartókat konzervdobozból vagy kartonból is elkészíthetjük, utóbbi alapanyag esetében azért nem árt némi óvatosság.

Ha a szekrényben használatlanul fekszenek a nagyi csipketerítői, és más nem is vár rájuk, mint a lassú sárgulás, kapjuk elő őket, és alakítsuk át őket ilyen csodás csipkés mécsestartókká. Egész biztosan jelentősen megemelik a hangulatot.

Tele a kamra üres befőttesüvegekkel? Nálunk igen. Nem is nagyon tudom, mi a frászt kezdjek velük. Úgyhogy lehet, hogy a hétvégén nálunk a befőttes üvegekből mécsestartók készülnek majd. Lehetnek csillagosak vagy csíkosak, mindegy, jól néznek ki.

Az étkezésekkel is készülhetünk az ünnepre, ráadásul a konyhának sem árt, ha egy kis karácsonyi jelleget kap. A hűtőben található alapanyagokból készíthetünk mondjuk egy brokkoli-karácsonyfát, hátha a gyerekek is szívesebben megeszik utána. Ha meg nem, hát legalább vicces.

Ha a kölkök a zöldségekre nem is vevők, a következő karácsonyfát nyilván kb. öt perc alatt falnák fel, mindenféle könyörgés nélkül. Mert ez a karácsonyfa gyümölcsökből és trüffelből készült.

Persze, a meghökkentő alapanyagok mellett érdemes a jól bevált hozzávalókat sem elfelejteni. Például a papírokat. Év közben nálunk rengeteg csomagolópapír maradék gyűlik fel, ehhez a papír-karácsonyfához tökéletesen megfelelnek.

Ugyanígy a maradék papírokból készülhetnek csillagok is. Ez alkalommal egy origami csillagfüzért mutatok, fantasztikusan jól mutat bármelyik ablakban.

A díszek nemcsak a karácsonyfán mutatnak jól, hanem a lakás bármely pontján! Ha finom selyemszalagokra fűzzük őket, akkor minimális kézügyességgel és időbefektetéssel is hangulatos dekorációt teremthetünk velük.

 Mi az árpacukrot is a fára szoktuk pakolni, szaloncukor helyett, de idén simán lehet, hogy inkább ilyen csíkos-kampós ablakdísz készül majd belőlük. Aztán előfordulhat, hogy a gyereket majd a függönyről kell leszednem állandóan...

Az egyszerű mindig nagyszerű. Ha a kertben vagy az utcán találnánk egy letört vagy levágott faágat, akkor vigyük csak szépen haza. A faágból ilyen szépséges asztaldísz készíthető, kb. nulla befektetéssel. Én még lehet, hogy lefújnám valami akrilfestékkel is, csak úgy a hecc kedvéért.

Sokféle filcdekort mutattunk már Nektek, de emellett az egyszerű filcfenyő mellett nem mehettem el szó nélkül. Még az olyan kézügyesség-hajlammal nem rendelkezők is el tudják készíteni szerintem, mint én.

Bár alapvetően nem szeretem a nyalókákat, és nem is igazán tudnám megmagyarázni, miképp kapcsolódnának a Karácsonyhoz, azért ezek az ünnepi nyalókák nagyon tetszenek. Ha mással nem is, színvilágukkal tökéletesen megidézik az ünnepet.

Ha egy kicsit dokumentálni is szeretnénk az idő múlását az ünneppel összekapcsolva, kenjük be a gyerek(ek) ujjait festékkel, és kérjük meg őket, nyomják rá egy papírra. Így lehet az ujjlenyomatokból égősor-festmény, színes-vidám karácsonyi dekorációként.

Nemcsak a maradék csomagolópapírokból készíthetünk karácsonyfa-dekorációt. Martha Stewart például ilyen papírfenyőfákkal díszítené fel a kandallókat - már ha lenne az átlag magyar háztartásban, ugye -, de lássuk be, ezek a fák a polcokon is tökéletesen mutatnának.

A legegyszerűbb papír-projekt a papírgyűrű készítés, ezt már egy kétéves gyerek is képes megcsinálni. Anya-apa segítségével pedig nemcsak hosszú papírlánc lehet belőle, mert a papírgyűrűkből fenyőfát is kialakíthatunk.

Ha netán valaki elfelejtette volna elkészíteni, még mindig nincs késő nekiállni az adventi naptárnak. A gyerek legalább az első pár ajándékot egyben bezsebelheti. Nyilván ehhez valami olyan ötlet kell, ami kevéske idő alatt elkészíthető, de mi sem egyszerűbb annál, mint ha az adventi naptárat vödrökből készítjük el.

Még egy gyors adventi naptár ötlet a PatóPáloknak és nejeiknek. Csipeszekből ilyen helyre kis adventi naptárt rittyenthetünk pikkpakk.

Elegáns dekorációhoz eddig sok mindent használtunk, szalagot még nem. Pedig szalagokból fenyőfát is készíthetünk, ha képesek vagyunk legalább pár öltés erejéig a kezünkbe venni egy tűt és egy szál cérnát.

Az ördög mindig a részletekben rejlik. De nem kell hihetetlenül kidolgozott részletekre gondolni, elég egy egyszerű kilincsdísz is ahhoz, hogy az ünnep hangulatát a lakásba csempésszük. Csak egy masni és egy kis magyal, semmi más.

Ha már majd az ajándékokat csomagoljuk - és érdemes, nehogy kikutassa a gyerek -, jobb, ha fel is címkézzük őket, kié lesz. Máskülönben lesz keveredés rendesen. Ezek a madárkás-textiles ajándékkísérők elbűvölőek, feldobják a legegyszerűbb csomagolást is.

Ha maradt még a koszorúkészítés után pár papírpoharunk, akkor csenjünk még egy kis időt a dekorálásra. A poharakból karácsonyi égősor is készíthető, igen egyszerűen. És utána milyen hangulatos lehet tőlük a gyerekszoba...

Természetesen a karácsonyfáról sem feledkeztünk meg, de azokat majd egy másik posztban láthatjátok hamarosan. Jó készülődést!

3 komment

Címkék: gyerek ünnep szülő anya apa alvás kreativ idea gyerekszoba hellókarácsony sk dekor

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr323304057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Menyuska777 2011.12.20. 15:00:39

A filc labdacsokat a VIII.kerületben tudod megvenni. A Corvin-negyednél,felmész a Mária utca felé, a Kreatív hobby mellett van egy Kristály és gyöngybolt: Kreatív ékszer,Üllői út 32. alatt!
süti beállítások módosítása