Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Házimunka és a gyerek 1. - Konyhatündér

2008.02.15. 16:29 felhasznalo

Sok szülő panaszkodik amiatt, hogy a gyerek semmit sem hajlandó otthon segíteni, részt venni a házi munkában. Pedig úgy 2-3 év körül minden kölök örömmel, játéknak tekintve veti bele magát a mosogatásba, porszívózásba, takarításba. Csak ugye sokszor még béna, lassú, és esetleg nem is kifogástalan, amit csinál, bár azt nagyon lelkesen teszi. Ilyenkor szokott az lenni, hogy anya-apa kiveszi a kicsi kezéből a porszívót, a seprűt, a rongyot, a szivacsot, hogy „Hagyd, majd én ezt megcsinálom”.

Persze, hogy ettől leforrázva érzi magát a szerencsétlen poronty, és egyre kevésbé lesz kedve ezzel játszani, főleg akkor, ha a szülők felszólítására kell ezt tennie, nem önszántából. És máris kialakult egy elég ördögi kör, mert ilyenkor tegye fel az a kezét, aki nem érez enyhe, de annál kitartóbb indíttatást arra, hogy leszármazottját habzó szájjal zavarja el rendet csinálni.

Pedig biztos, hogy lehet ezt másképpen is. Pl. azzal, ha hagyjuk, hogy a játék játék maradjon. Ha nem vesszük ki a kezéből a rongyot, a szivacsot, csak azért, mert lassúbb és bénább, mint mi. Ha nem javítjuk ki állandóan azt, amit megcsinált, csak azért, mert nem olyan, mintha mi magunk takarítottuk volna le. És ha nagyon megdicsérjük azért, mert mondjuk, tudatosan odajön és segít nekünk.

No meg, egy-két játékos takarítószerszám is a segítségünkre lehet. Például ez a mosogatókefe, amivel nemcsak az edényekre odatapadt zsírt lehet igen nagy hatékonysággal letakarítani, de még a páörgélek melléktermékét, a buborékokat is remekül lehet fújdolgálni. És máris nemcsak pancsjáték a mosogatás, de még szappanbuborékfújás is, ami csak úgy, magáért szóló gyönyörűség.

Forrás: WorldWideFred.com

2 komment

Címkék: design kiegészítő gyerek konyha anya apa idea takarítás házimunka házimunka es gyerek

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr40340594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2008.02.15. 20:00:36

Nagylányoknak, nagyfiúknak már árammal működő játékszereket kell inkább venni, úgy is mint mosogatógép, mosógép, szárító, stb.:)
De azért én is elfogadnám, nálunk nem fér el az elektromos ketyere.
süti beállítások módosítása