Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Ismét sk karácsonyi díszek

2009.12.07. 09:56 felhasznalo

Tavalyi nagysikerű posztunk után idén is összeállítottunk Nektek egy igencsak méretes gyűjteményt saját kézzel elkészíthető karácsonyfadíszekből, hogy a munka-gyerek-házimunka-karácsonyi készülődés körből fennmaradó unalmas - és biztos számolatlanul sok - perceitekben is legyen mivel elfoglalni magatokat! Mondjuk, éjszaka, alvás helyett.

Bár én inkább javasolnám, hogy próbáljátok meg a gyerekeket is bevonni a lenti szépségek elkészítésébe, egyfelől remek elfoglaltság nekik - és addig is nyugi van -, másrészt fantasztikus lehetőség az együttlétre, a nagy beszélgetésekre. Utána meg milyen jó lesz körbevenni a közösen csodaszéppé tett fát a nagy ünnepen. Csapjunk is a rénszarvasok közé!

Kezdjük a papírdíszekkel, mert ezek között számtalan olyan darab van, amit igazán egyszerű elkészíteni, mégis remekül mutatnak. Meg persze van olyan is, amihez már komoly kézügyesség is kell.

De ez a szép zöld papírból készített dísz csak közepes keménységű karton, némi ragasztót kíván, meg egy icipici türelmet. Persze, ha akarjuk, többféle színből is összeállíthatjuk. A csíkok székessége egyforma, csak a hosszúságuk más, így alakul ki ez a hagymahéjszerű alakzat.

Akár egy-két családi fotóból is készülhet ez az ismételten egyszerű dísz. Itt is papírcsíkokkal dolgozunk, csak nem ragasztó az összetartó erő, hanem két szárnyas kapocs. Amire aztán lehet kötni a szalagot-madzagot is.

A következő papírvirág sem igényel különösen sok tapasztalatot. Mondhatnánk, hogy ideális kezdet mindenkinek, hiszen gyorsan elkészíthető, biztos sikerélményt ad, és még szép is. Akár egy óvodás gyerekkel együtt is elkészíthetjük, és hogy biztos minden rendben menjen, itt találtok részletesebb leírást

 

Ez a papírgömb már kicsit több precizitást és kézügyességet igényel, de azért még így is belevághatunk akár a középsős gyerekkel is. Csak a hajtásokat kell pontosan elkészíteni, a ragasztást pedig rábízhatjuk a gyerekre - még akkor is, ha olykor egy cseppet csálé lesz a végeredmény. Leírást itt találtok

A következő két dísz pillanatok alatt belopta magát a szívembe. Bármilyen jól is nézzenek ki, elképesztően egyszerűek. Én a száruk helyére akasztót tennék, és úgy pakolnám fel a fára. Régi magazinok felhasználására tökéletes és mutatós megoldás, és szerencsére ehhez is van leírás

Íme, egy csodaszép, retrós beütésű, vágott és ragasztott, négyoldalas ornamentika. Ez sem olyan bonyolult, és szerintem még a kamaszoknak is tetszeni fog. Sanda gyanú, de erős.

 

Vagy nézzétek meg ezeket a már-már UFO-nak látszó díszeket. No, ebben aztán kiélheti magát még egy kamaszfiú is, hiszen ennél már szükség lesz némi ügyességre, netán mérnöki gondolkodásra. 

 

És azért ne hagyjuk ki a hajtogatós díszeket se! Az origami rengeteg lehetőséget rejt magában, a végeredmény meg szinte mindig csodaszép. Példának álljanak itt ezek az origami csillagok, amelyekről bővebben itt olvashattok

 

Hajtogatással készültek ezek a nemesen egyszerű, elegáns papírcsillagok is. Bár az IKEA is kínál ilyen díszeket, azért olcsóbban is felkerülhetnek a fára, ha rászánjuk magunkat a próbálkozásra. 

Nekem ez a Sakura labda is nagyon tetszik. Itt nemcsak hajtogatni kell, de ragasztani is, viszont az eredmény valami egészen elképesztően gyönyörűséges. És elegáns. 

 

Íme egy másik origami dísz, én kartonból készíteném vagy scrapbookhoz használt papírokból. Hogy mindenki könnyedén megbírkózzon vele, nézzétek meg az elkészítéséről szóló filmet

Ezek a hópelyhek viszont nem origamival készülnek, elég hozzájuk egy kis türelem. Meg pár szabad óra. Ehhez is találtam leírást, használjátok!

Most áttérünk a textildíszekre, ezeknél is szinte végtelen a lehetőségek tárháza. Dolgozhatunk pamuttal, tüllel, vagy az örökzöld és könnyen kezelhető filcanyagokkal. Amelyeket még szegni sem kell, nem foszlanak, és évekig ugyanolyan szépségesek maradnak, mint születésük napján.

Díszíthetjük őket rátétekkel - ezeket ragasztással, vagy díszöltésssel is ráerősíthetjük a díszekre.

A gyöngyöket és a gombokat is kapjuk elő: varrjunk a díszre valami finom mintát. Ezen a darabon, ha jól látom, a fekete vonalak festékkel készültek. Csillag - hát, melyik karácsonyfa lehetne meg nélküle? Kartonból is el tudom képzelni...

Persze, nemcsak a hagyományos módon használhatjuk a gyöngyöket. Ha a varrás mentén öltjük rá őket, egészen különleges, egyedi díszeket készíthetünk.

A filcet hímezni is könnyű. És nem kellenek bonyolult minták, elég pár stilizált, finom vonalacska, máris kész a hópehely. És persze, hogy a varrás is díszít - ezeknél a díszeknél például abszolút meghatározó.

Mint már említettem, elő a gombokkal! Itt vastagabb filcből, vágással készültek el a díszek - így kitömni sem kell, micsoda könnyebbség -, majd mindenféle tüneményes kis gombokat öltöttek rájuk.

Következő képünkön már tobzódnak a dísz díszei: gombok, gyöngyök, flitterek, kivágás, a legjobb viszont az akasztónak használt szalagok színe és a végüket lezáró gyöngy.

Ha pedig flitter, nézzétek meg ezeket a folkos beütésű csodákat. Első látásra szerelem, mondhatnám, bizony, ez úgy néz ki, mint a matyóhímzés. Pedig persze nem az.

A varrás díszít magában is, mint már említettem. Ez szépen bizonyítható ennek a Mikulásnak a szakállával. És persze van itt ragasztás is, mégiscsak gyorsabb, mint a tűvel odavarrni valamit.

A filcek ezerféleképpen felhasználhatók, ezerféle hangulatot elérhetünk vele. Például modernet, ha ügyesen választunk színt és formát. Nekem nagyon tetszenek ezek a robotos kis díszek is, biztos vagyok benne, hogy egy kisfiú egészen kiesne a száján tőle.

Következik egy roppant egyszerű filcdísz. Kinézetre is egyszerű - árnyjátékszerű -, meg az elkészítése sem bonyolult. Csak egy olló kell hozzá - én még a felfüggesztést szolgáló fémgyűrűtől is eltekintenék adott esetben. 

Egy másik hihetetlenül egyszerű ötlet. A kép minőségéért elnézést, ennél jobbat nem találtam, ellenben annyira zseniális, hogy még ilyen körülmények között is itt a helye. Egy vékony filccsík van itt, kérem, felcsavarva és fércöltéssel összevarrva. És már kész is a karácsonyfa!

Ha valakinél odavan a gyerek a keleti rajzfilmekért vagy képregényekért, készítsetek a képen láthatókhoz hasonlító díszeket. Természetesen más figurákkal is lehet - elég csak belelesni a gyerek filmjeibe vagy újságaiba. Leírás is van hozzá, mégpedig emitt.

Pamutból cikkcakk ollóval igazán könnyedén elkészíhetők az alábbi, karácsonyi hangulatú díszek. Úgy szép, ha nem egyforma átmérőjűek az anyagkörök, és a legkisebbtől haladunk a legnagyobb felé.

 Ez a textilangyalka bizony már a bonyolultabb kategórába tartozik, de ne csak a kezdő díszkészítőknek adjunk már tippeket. Ha úgy tudnék varrni, ahogy nem, én bizony belevágnék, és kis méretben legyártanék belőlük egy karácsonyfára valót.

Tavaly is mutattunk már szívecske díszeket. De ezeknek idén is itt a helyük, mégiscsak a szeretetről szól ez az ünnep, persze egyeseknek másról is, de a szeretet iránti igény mindannyiunkban ott munkál. Nos, mutassátok meg, milyen színes a szívetek, milyen ragyogó a szeretetetek. Segítségképpen ímhol a díszekhez tartozó leírás.

A flitterek azért is remek alapanyagok, mert szépen megszórják a rájuk eső fényt. A karácsonyfán pedig ott lobognak a gyertyák, szikráznak a csillagszórók, világítanak az égősorok. Ezt a flitteres gömbdíszt igazán egyszerűen előállíthatjuk, ebben segít a leírás is.

Kötni és horgolni tudó Olvasóink is izzíthatják különféle tűiket - az idén a díszítésben is divatba jött kedvenc hobbijuk. Nézzétek csak meg, mennyire tündériek ezek a horgolt árpacukrok! Sajnos, én csak sima pálcát tudok horgolni egyetlen egyenes sorban, de ha képes lennék ilyesmire, bizony teleaggatnám velük a fát. Tavaly csak a valódi testvéreik lógicsáltak itt-ott szaloncukor helyett - azt már évek óta nem vettünk. Nem férnek a díszektől. 

Szintén egy ügyes horgolótűnek köszönhetik létüket ezek az aprócska karácsonyfák. Gondos készítőjük még díszeket is hímzett illetve varrt rájuk, miután kitömte őket bucira.

A kötéssel én sajnos úgy vagyok, hogy ahhoz képest a horgolásban elképesztő teljesítményekre vagyok képes. Eddig egyetlen általam kötött cucc egy sárga babasál volt úgy 10 éves korom körül. Előtte és azóta is leginkább kardozásra használtam anyám kötőtűit, másra az én kezemben nem is valók. Pedig ezek a norvégmintás, kötött szívecskék bizony nagyon tetszenek. Hogy a rájuk applikált piros horgolt virágokról már ne is beszéljünk!

 És persze, ne feledkezzünk meg a gyurmáról: az égethető fajtáról, a só-lisztről, amit otthon is el lehet készíteni és a sütőben kiszárítani. Itt aztán tényleg csak rajtunk múlik, mit hozunk ki az alapanyagból. Formázhatjuk szabadkézzel, de akár felhasználhatjuk a mézeskalács szaggatókat is a formák elkészítéséhez.

Aztán kiégetés-kiszáradás után lehet festeni-díszíteni. Az alábbi képen pl. fehér pötyökkel és zöld szalagokkal. A gyerekeknek különösen jó projekt, mert gyors, ők is szépet tudnak belőle készíteni, igazi sikerélmény.

Ezeket a festett agyagmanókat már inkább csak a haladóknak ajánljuk. És bár eredetileg agyaból készültek, simán megcsinálhatjuk őket gyurmából is. Igaz, a festéshez nem kevés ügyességre lesz szükség, de maximum nem pont olyan lesz az eredmény, mint a képeken.

Apró mozaikra is festhetünk - illetve apró kockákat is készíthetünk kiégethető gyurmából, amit aztán mintázhatunk festékkel is. Így nemcsak a hatalmas gömbök uralják majd a karácsonyfát.

Ez a dísz megmosolyogtatott, mikor megláttam. Kerámialaapra készült, de gyurmaalap is tökéletes hozzá, pár darab vacak zippzár meg úgyis biztos lapul a fiókban. Már csak pillanatragasztó kell, és kész is. 

A hiányos dominókat is újrahasználhatjuk: akár dekupázzsal is díszíthetjük, de le is festhetjük őket. Igazán egyedi, mutatós kis darabokat kreálhatunk így, minimális anyagi ráfordítással. 

De nézzünk körül a kertben is. Vagy az utcákon. Biztos találunk letört ágakat, gallyakat, amelyekből pillanatok alatt készíthetünk különféle formákat. Ráadásul így a férfiembereket is rá lehet venni némi segítségre - hiszen ez már majdhogynem barkácsolás. 

Magukban bizonytalanoknak ajánljuk a következő két, remekbe szabott díszt. Mindkettő alapja a szétpattintható, átlátszó műanyaggömb, amelyet bármelyik hobbiboltban beszerezhetünk. Tegyünk bele mindenféle színes anyagot, papírt, hihetetlenül látványosak lesznek. Milyen jól mutatnak majd a fán! 

Ha évek óta gyűlnek a fiókban a parafadugók, akkor itt a remek alkalom, hogy új életre keltsük őket. Csak egy kevés drótra vagy erős spárgára lesz szükség, meg esetleg egy sniccerre.

A maradék textilek az utolsó fecniig felhasználhatók. Patchwork karácsonyfadíszt láthattok a képen, amelyet legyen bármennyire is macera elkészíteni, én bizony elfogadnám.

Dekorgumiból könnyedén kivághatók ezek a retró formákat idéző díszek. A snicceren vagy ollón kívül már csak ragasztóra lesz szükség az elkészítésükhöz.

Ha van pár felesleges mézeskalács formátok - több egyformára nincs feltétlenül szükség, no meg idővel akár tönkre is mehetnek -, készíthettek ezekből is díszeket. Csak egy színes kartonlap kell hozzá, utána pedig a fém remekül fogja szórni a fényeket.

Tükördarabkákból készültek az alábbi függődíszek. Ezeket is kapni hobbiboltban, utána pedig némi ragasztóval olyan karácsonyi kellékkel villanhatunk majd a nagy napon, hogy a kamaszlányunk is újra csodálkozó tekintettel lesi majd a fát.

A girlandok talán a legkönnyebben elkészíthető karácsonyfadíszek. Bár természetesen nemcsak a fára kerülhet belőlük, hanem a lakás különféle pontjain is megjelenhetnek. Ez a darab itt szalagokból készült, csodaszép, fényes, színes és évekig elő lehet majd venni. 

Girland készülhet filcből is, igazán nem nagy mutatvány. Varrnitudók kapják elő a gépet vagy a varródobozt, a többiek meg szaladjanak el egy textilragasztóért. Megéri. Gyorsan megvan, és szép lesz tőle a fa. Leírást itt találtok hozzá.

És persze a szép színes papírok is remek girland alapanyagok. Akár a maradék csomagolópapírokat is felvághatjuk hozzá. Ezzel az anyaggal oedig még a bölcsis, kiscsoportos gyerekek is simán elboldogulnak, nekünk meg majd évek múltán is eszünkbe jut, milyen volt a mi kicsikénk, mikor ez a lánc készült.

 

Végére értünk a bemutatásra szánt díszeknek, már csak három darab maradt hátra. Ezek filcből készültek, s bár nem igazán kapcsolódnak szervesen a karácsonyi hagyományokhoz, mégis be kellett kerülniük ebbe az összeállításba. Hogy miért? Ha annyit mondok, hetibagoly, ugye, mindenki érti? 

8 komment

Címkék: gyerek ünnep szülő anya apa kreativ idea öko recycle kamasz hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr791484279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bibécske 2009.12.07. 11:57:58

szuper jók:) kedvem lenne, megcsinálni, mindegy egytől-egyig.

2009.12.07. 17:03:48

Nagyon-nagyon-nagyon jó az összeállítás!!! Majd kiesett a szemem a gyönyörködéstől! Remélem sikerül egyet-kettőt megcsinálnom!
A 3D-s hópehelyhez itt egy videó is:

www.mommo.hu/media/3D_hopehely_papirbol

Nálunk épp ma kerültek fel kisebbek és nagyobbak a nappali ablakba belőlük :)

Puncskocka 2009.12.07. 17:32:21

az alma és a körte alakú akasztóka tetszett, meg a manók!!! nagyon jók!!!
kár, hogy nekem nincs tehetségem ilyenekhez :(

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.12.07. 17:36:45

@Leporelló: Ne légy kishitű, egy próbát megér, és még az is lehet, hogy te leszel a legjobban meglepődve a végén.:)

kitty88 2009.12.12. 14:10:39

Nagyon tetszik az összeállítás. Nagyon szeretném megcsinálni ezt a mikulássapkás kis baglyot csak nem tudom hogy kezdjek neki. eltudnád nekem küldeni az elkészítésének leírását? nagyon megköszönném. kitty.18@freemail.hu

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.12.12. 14:41:39

@kitty88: sajnos, leírás nincs hozzá, de mivel filcből van, nem bonyolult.

Rajzold le az alapot egy papírra, vágdd körbe, tedd rá a filcre, és vágj ki belőle két darabot. Azokat illeszd össze, majd varrd körbe kézzel úgy, hogy egy pici nyílás legyen azért. Ezután fordítsd ki, tömd ki vattával, zárd le a nyílást pár öltéssel.

Egy másik színű filcből vágd ki a szárnyakat és a szív alakú pofiját, majd hímzőfonallal varrd oda őket a kitömött testre.

Már csak a Mikulássapka van hátra, két pici háromszögből is megcsinálhatod, vagy egy gúlának való szabással. Az aljára ölts egy csík fehér anyagot, a tetejére egy összegyúrt vattapamacsot. Én ezt is kitömném, hogy ilyen kackiáson álljon, de ha elég vastag a filc, magától is lesz ilyen tartása. Két-három apró öltéssel a füle helyére varrom.

Aztán két gomb szemnek, egy hímzett kis háromszög csőrnek és kész.

Szerintem max. 20 perc lehet egy darab elkészítése, kezdőknek picit tovább tarthat, olyan fél óra, negyven perc. De annál tuti nem több - hasonlókat gyártanak a kölkök a suliban, egy technika órán megcsinálnak kettőt-hármat... Az meg 45 perc.:)

Aztán ha megvan, fotózd le, és küldd be a nyereményjátékra.:)

alegna21 2010.11.26. 13:05:54

Nagyon szép az oldal! Karácsonyi díszekkel kapcsolatban érdemes megnézni ezt a füzetet is:
Karácsonyi papírcsillagok - Színes ötletek 34.
konyv-konyvek.hu/karacsonyi_papircsillagok_szines_otletek_34

holacsoki 2013.11.01. 15:32:33

Sajnos a kék csillagosat nem lehet megnézni, meghívás kell a bloghoz. :(
süti beállítások módosítása