Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Szeretjük a kergemarhakórt!

2010.02.24. 14:37 felhasznalo

Bevallom, nálunk az egész család szereti a kergemarhakórt. Dédelgetjük, simogatjuk, a család legkisebb tagja rendszeresen vele alszik, de van, hogy beviszi az iskolába is. És annak ellenére, hogy egy picit taknyos orrtól már rémüldözés van a suliban, a kergemarhakórunk ott sem okoz pánikot.

Persze, lehet, hogy ha a sertésinfluenzát melengetnénk ennyire a kebelünkön, és vele masírozna a kölök a közösségbe, már kicsit jobban fel lennének háborodva a tanárok, nem tudom. De nekünk kergemarhánk van, ajándék volt, úgy kaptuk, ezért is ilyen fontos nekünk.

Vadjutka volt az a kedves, aki Bécsből cipelte nekünk haza, mondjuk, nem volt nehéz dolga, mert egyfelől könnyen rabja lesz az ember, másfelől befért a zsebébe is. Még csempészhette is volna, ha a nyolcvanas években élnénk, de erre ma már nincs szükség.

Történt ugyanis, hogy Vadjutka betért egy ajándékboltba, és az egyik polcra vetette szemét, amit megtöltöttek régi közös kedvenceink, a Giant Microbes plüssfigurái. A Giant Microbes figurái pedig különlegesek - van köztük mindenféle kórokozó, mint a mi kergemarhánk és a fent emlegetett H1N1, de említhetném még az egzotikus hangzású nyugat-nílusi lázat is.

Vagy a Lyme-kór kórokozóját, amivel mi sem csak plüssformájában találkozhatunk: elég, ha a Margitszigetre vagy a Budai hegyekbe látogatunk a családdal!

Avasd be a csemetéd a történelembe is! Mutasd be neki, milyen nagy járványok alakították a múltat Európa - és világ - szerte, hiszen itt kézzel foghatóvá válik például a Fekete Halál, azaz a bubópestis.

De nevelhetünk is ezekkel az ölelgetnivaló apróságokkal: itt van például az egyébként nemi úton terjedő gonorrhea vagy a nők nagy részét megfertőző HPV. Csak nyomjuk kamaszodó gyermekünk kezébe, és hangsúlyozzuk neki még egyszer a felelős nemi élet és a védekezés fontosságát!

És ha már a nemi életnél meg az ember szaporodásánál tartunk, és ha már nemcsak kórokozókat találhatunk a kínálatban: íme a petesejt és a spermium, avagy ahogy nálunk sokáig futottak: az anyamagocska és az apamagocska. Szerintem úgysem lehet elég korán kezdeni ezt a felvilágosítás dolgot...

 

Mélyedjetek el együtt a biológia egyéb területein is, hiszen nemcsak kórokozók és ivarsejtek találhatók a Giant Microbes oldalán, de mindenféle más, a testünket alkotó sejt is: zsírsejt, idegsejt, vörösvértest, fehérvérsejt, thrombociták, és így tovább. Látni a  szabad szemmel láthatatlant - felejthetetlen élmény!

Na, ki ismeri fel, melyik két sejtünk szerepel az utolsó képeken? És egyébként is: mi a kedvenc betegségetek?

Forrás: Giant Microbes

6 komment

Címkék: design játék gyerek textil gyerekszoba

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr511786493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lunanyuszi (törölt) · http://lunanyuszi.blogspot.com/ 2010.02.24. 21:39:29

Azt hiszem, az utolsó egy neuron. Az előtte levőt vérlemezkének nézném, ha piros lenne (bár nem tudom, valójában piros-e), de csak mert hasonlít az egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer az élet c. rajzfilmben szereplőkre :D
Egyszer már találkoztam ezekkel a plüssökkel, halálra röhögtem magam rajtuk, főleg, mert akkor volt a bréking, hogy vééééégre kapható a sertésinfluenza, azóta is szeretnék egy ilyet. Nem is tudom, melyiket, plüssből olyan édesek és viccesek. Ezek közül talán leginkább a pestis az ölelgetni való.

kovka · http://eladoatelek.blogspot.com/ 2010.02.25. 00:47:55

Azért azt el tudom képzelni, ahogy a négyéves kislány bájosan mosolyogva közli az óvó nénivel: "gonorrheám van!"
Esetleg: "És mit kaptál a szülinapodra a nagypapitól?" "Humán Papillómát!"
Íííííííííííííí!

Impish 2010.02.25. 01:30:48

Már régóta kaphatóak itt:
www.bigyoshop.hu/?q=products/list/orias-mikrobak1
Egyébként elfogadnám őket. Én egy élesztőgombát, vagy egy penicillint szívesen vennék a gyereknek:) De az alga és bárányhimlő sem rossz:)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.02.25. 07:48:42

@kovka: a gyerekem pontosan ezt játssza.:) És nagyon röhög a reakciókon.:)

Nzoltan 2010.02.25. 09:06:34

Szörsperma.

Sir Sperma. :-DDDD

ragdoll 2010.02.25. 12:50:45

Fene tudja, ez engem valahogy nem ragad magával...
süti beállítások módosítása