Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Hóember-invázió 2.

2011.11.25. 08:15 felhasznalo

Tegnap megígértem, hogy nem fogytunk még ki a hóemberekből és valóban: még egy hadseregnyi ötlettel készültem Nektek mára ebben a témában. És bár továbbra sem megyünk át gasztroblogba - csak a testemen keresztül -, azért az ünnepi étkek tálalása és körítése vizuális szempontból legalább annyira nem mindegy, mint az, hogy milyen minőségű, kivitelű ajándékot kap a gyerek. Szóval, jöjjön minden olyan hóember, ami az asztalra való!

Kapásból kezdjük a terítéssel. Filcből, textilragasztóval készíthetünk ilyen hóember-terítőt, ami mellett biztos még a karácsonyi családi vacsora is sokkal élvezetesebb és békésebb, derűsebb lesz.

A reggeli kávékat-kakaókat az advent időszakában ilyen kedves, horgolt hóember alátéteken is felszolgálhatjuk a családnak. Garantáltan egyre jobban átragad majd mindenkire a Karácsony hangulata.

Ha nem is édességgel tömjük tele, bármelyik háztartásban jó szolgálatot tehet egy ehhez hasonló hóember tál. Elkészítéséhez ismét felhasználhatunk egy leselejtezett, kötött pulóvert is akár, sőt, egy nagyobb fehér térdzokniból is állítom, hogy mutatós lesz.

Az adventi időszakban az immár kicsit fárasztó és monoton iskolai mindennapokba is csempészhetünk egy kicsit az ünnep hangulatából. Az egyik legegyszerűbb példa erre, ha a gyerek tízóraiját-uzsonnáját valahogy így pakoljuk bele az iskolai uzsonnásdobozba. Hogy el fog fogyni, az hétszentség!

Hétvégenként lepjük meg a gyerekeket hóember palacsintával. De ha nincs is kedvünk nekiveselkedni minden héten a palacsintasütésnek, legalább Karácsony reggelén tálaljunk valami jópofaságot a gyerekeknek. Ugyanez rántottával, baconsállal is kivitelezhető, ha nem akarunk édeset adni már korán reggel.

Egy kis tízórai, uzsonna még a karácsonyfadíszítő csapatnak is jól fog esni. Arról nem is beszélve, hogy így újult erővel vethetik bele magukat az estére készülődésbe. Ez a tejes hóember elegendő plusz energiával látja el az éhes csemetéket.

Karácsony napján mi nem nagyon főzünk nagy ebédet, nálunk a közös karácsonyi vacsora ilyenkor a főétkezés. De nyilván mind megéhezünk napközben is, és ilyenkor azért jól esik pár falat. Egy hóember pizza tökéletes megoldást jelent ebéd helyett, ha egy ekkora darabot megoszt a család, marad majd hely a vacsorának is.

De ne feledkezzünk meg az édességekről, nassokról se! Legalább az év ezen szakában megengedhetünk magunknak és a gyerekeknek egy kis kényeztetést. Dekorációnak, ajándéknak és desszertnek is tökéletes lehet ez a gumicukor tájkép hóemberrel. Tartok tőle, hogy nálunk erősen párologna, nem elég nagy a lakás belmagassága ahhoz, hogy ne lehessen elérni.

Kekszből is készülhet hóember, ez az egyszerű megoldás például még a gyerekekkel is kivitelezhető.

Én bírom a sós-édes kombinációkat, ezért is tetszett meg ez a ropiból készült édesség. Nem hinném, hogy túl bonyolult lenne az elkészítése.

Olvadó hóember süteménnyel hatalmas sikereket arathatunk a család - és a barátok - körében. Hát ki bírná ki röhögés nélkül, ha egy ilyen sütit tálalnának elé?

Bár a fánk nálunk alapvetően farsangi étel, Karácsonykor is helyet kaphat az étlapon. Főleg, ha ilyen havas képű fánkemberek készülnek belőlük.

Azt hiszem, ez az egyik legegyszerűbb karácsonyi édesség, amit találtam: marcipánhóemberek, egyszerűen marcipánból gyúrva - azért a közepében elfér pl. egy szem meggybefőtt -, majd porcukorba hempergetve és díszítve. A legkisebb gyerek is elboldogul vele, a végeredmény pedig biztosan meghozza a kedvét a további kiskuktáskodásra is.

Nyalóka helyett adhatunk süteménytésztából készült pálcikás hóembert a gyerek kezébe, ha nagyon nyafogna egy kis nyalánkságért. Jól néz ki? Jól, bizony.

Ha már egy ideig az utcán nem lehet nyalni a fagylaltot, legalább otthon lehessen, kérem szépen. És mi sem egyszerűbb, mint hóembert varázsolni fagylaltból. Akár a karácsonyi menü lezárásaként is el tudnám képzelni.

A nagy készülődésben sokszor kifáradunk, és jól esik egy pöttyet megpihenni. Ha a magunk kávéját vagy a gyerek kakaóját díszítjük fel ezekkel a fagylalt hóemberekkel, a karácsonyi előkészületek is új lendületet kapnak majd.

A karácsonyi vacsora méltó befejezése lehet ez a csodálatosan letisztult dekorációjú mézeskalácsos hóembertorta. Hogy ki mivel tölti, milyen tésztából készíti, az gyakorlatilag mindegy is.

Talán a legkönnyebben elkészíthető sütemény a muffin, főleg mióta por formájában is lehet kapni a boltokban. Ez a helyes hóember-muffin szerintem bárkinek menni fog, aki megpróbálkozik vele.

Szoktatok mézeskalácsot sütni? Ha igen, akkor idén készítsetek belőle hóember-kalácsokat is! Látványos, igazán megéri a fáradtságot!

Ha már volt nyalóka-helyettesítő pálcikás hóember egyféle verzióban, akkor íme, egy újabb darab, ha amerikai filmcímesen szeretném tálalni, legyen mondjuk pálcikás hóember 2. Ez esetben nemcsak egy fejet kaphat be a gyerek, hanem egy egész hasas hóembert!

De a muffinokban is több lehetőség rejlik: nézzétek csak ezeket a habos hóembereket! Hát, nem ennivalóak?

Fánkból készíthetünk középen likas, igazi amerikai donutot is, aztán kis plusz energiabefektetéssel ilyen helyeske hóember fánkokká alakíthatjuk át őket.

Mi idén fogunk először otthon a gyerekkel közösen házi pillecukrot készíteni - nem tűnik egy nagyon bonyolult dolognak -, úgyhogy simán előfordulhat, hogy nálunk is lesznek majd ilyen pillecukor hóemberek.

Persze, aki az egészséges táplálkozás híve inkább, az maradjon a zöldségeknél-gyümölcsöknél az ünnepi készülődés során is. Narancsból is lehet hóembert készíteni, bár ezen azért van még némi foglyukasztó cukorféleség is. Kreatív anya ezt is megoldja, ha ennyit sem akar rátenni.

Azért ne feledkezzünk meg a kertről sem. Hátha kegyes lesz hozzánk az időjárás, hátha hull azért annyi hó, hogy nekiállhassunk gyúrni a hóember testrészeit. Mert azért a kert is megérdemel egy kis stílszerű díszítést, nem?

És miért is ne lehetne az a kerti hóember egy cseppet meghökkentő, vicces típus? Mondjuk, egy fordított hóember... Én tuti fülig szaladt szájjal mennék el mellette.

Vagy egy ilyen megejtően zavart mosolyú hóember? Akinek még a szemöldöke is félreáll?

És persze simán gyúrhatunk emberforma helyett valami egészen meglepő alakzatot is a hóból. Tavaly, Vecsésen például egy ilyen hóSüsüvel örvendeztette meg egy helybeli férfi a szomszédait. Meg mindenkit, aki arra látogatott.

Persze, készíthetünk hó helyett gallyakból is hóembert, csupán három koszorú, egy sál és egy kalap szükségeltetik hozzá. Komoly, angol úriemberes külső, igaz?

Ti szeretitek a hóembereket? Kellemes készülődést Mindenkinek!

8 komment

Címkék: gyerek konyha ünnep szülő anya apa tél kreativ kert idea étkezés gyerekszoba hellókarácsony sk dekor csecsebecse tálalás ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr153408883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.11.25. 11:26:47

Nagyon szépek! Egyet kettőt megmutatok a feleségemnek is, hátha lesz kedve csinálni valami kreatív dolgot. Köszi, a poszt jó.

2011.11.25. 13:16:38

Ezeket a cukiságokat szinte sajnálnám megenni... De legalább már tudom, mivel fogom a vizsgaidőszak ráérős felén szórakoztatni magamat és a családot:)! (zárójeles megjegyzés: a tízórai monotoN, csak, gondolom sikerült félreütni...:P)

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.11.25. 13:23:09

@groni: miért, te jó ég, mit sikerült írnom??? máris nézem.

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2011.11.25. 17:48:01

@Hajnalom: Kérek képet a pizzáról! És köszi.:)

@Lakásfelújító Feri: Neked is.

@groni: Mi ez az állat az avatarodon? (Egyébként meg roppant szar hetem volt, tudjuk be annak.)

2011.11.25. 21:42:14

@felhasznalo: tudomásom szerint egy közönséges nünüke
süti beállítások módosítása