Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ki mint veti ágyát...

2008.02.04. 12:06 felhasznalo

Mert nemcsak az a fontos, hogy hol és min, de az is, hogy miben alszunk. Igaz ez a hálóruhára és az ágyneműre is. A gyerekeknél pedig fokozottan.
 
Az újszülöttek és a kisbabák esetében például felejtsük el a párnát. Teljesen felesleges, sőt, ártalmas és veszélyes is lehet, gondoljunk csak a helytelen gerinctartásra és az esetleges fulladásveszélyre.
Nyáron elég, ha egy puha takaróval takarjuk be a kicsit, de arra mindenképp érdemes odafigyelni, hogy ha a takaró szőrös, húzzunk rá egy huzatot. Mert ugye, egy baba mindent a szájába vesz, amit csak tud.



 
Télen érdemes egy vastagabb, vatelinnel bélelt paplannal betakarni a kicsit, de ne essünk túlzásokba. A nagymama tolldunyhája alatt egészen biztos nem fogja magát kényelmesen érezni a gyerek.
Érdemes kipróbálni a különböző hálózsákokat is, ezek már csak azért is nagyon praktikusak tudnak lenni, mert a babák alvás közben pillanatok alatt gyűrhetik le magukról a takarókat. Eleinte azok a hálózsákok az igazán jók, amelyek végig patentosak vagy zippzárosak, hogy az éjszakai peluscserénél minél gyorsabban végezhessünk. Később olyat vegyünk majd, amelyiken a zippzár alulról felfelé nyílik, hogy a gyerek magának is kinyithassa és szabadon járkálhasson benne.
 
Óvodás-iskoláskorú gyereknél is felesleges még a párna, de ha netán már rászokott a kicsi, válasszunk olyan darabot, amely segít a gerinc egyenesen tartásában. Kifejezetten ajánlottak a meggymaggal és tönkölybúzával töltött párnák (bár zizegnek rendesen, de ehhez hozzá lehet szokni). A meggymagos esetében külön előny, hogy pl. egy fülfájás esetén a magokat fel lehet melegíteni, és az éjszaka folyamán szépen segítik a gyógyulást. A tönkölypárnák az asztmások, allergiások számára is nyugodt éjszakát biztosítanak, mivel penész és egyéb allergén dolog nem tud táptalajra találni benne.



Ilyenkor már télvíz idején nyugodtan betakarhatjuk tollpaplannal is a gyereket. Manapság már a tollpaplanok jó része mosógépben is mosható, nem kell paplantisztítóhoz vinni. Érdemes lassan megfontolni a rendes, felnőtt méretű ágynemű megvásárlását is, hiszen a babaágyneműk lassacskán csak bokáig érnek majd.
 
Ha kölkünk már szobatiszta éjszakára, ne adjunk rá egybepizsit, válasszunk kétrészes darabokat, hogy éjjel, ha ingere van, gyorsan le tudja venni magáról. Máskülönben naponta több váltás pizsamára is szükség lehet.
 
Huzatok szempontjából csak egyetlen dolog a fontos: műszálmentes anyagból készüljön. Pamut, flanel, mindegy, a minták tekintetében pedig mindenki válasszon ízlése vagy gyermeke ízlése szerint.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek alvás baba ágy gyerekszoba kiságy ágynemű hálóruha

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr51324574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása