Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Biztonságos lakás - a konyha

2008.02.18. 11:46 felhasznalo

Lakásunk konyhája nemcsak a családi élet színtere, de általában a legveszélyesebb terep is otthonunkban. Főleg a gyerekek szempontjából. Szúrások, vágások, égési sérülések, fertőzések forrása lehet, de egy kis odafigyeléssel minimálisra csökkethetjük ezek esélyét.

A legnagyobb veszélyforrás mi más lenne, mint maga a tűzhely és a sütő. Az ellen még lehet tenni, hogy a gyerek a nyílt lánghoz vagy a rotyogó lábasokhoz nyúlkáljon, elég, ha beszerzünk egy tűzhelyvédőt. A modernebb tűzhelyek közül nem egy olyan felülettel rendelkezik már, amely csak akkor ad le hőt, mikor az edény rajta van, ha kézzel nyúl hozzá az ember, nem égeti csontig a húsát.

A sütők esetében sok múlik azon, milyen minőségű a berendezés, átforrósodik-e az ajtaja, mindenesetre nem árt, ha már idejekorán elkezdjük magyarázni a gyereknek, hogy oda ne nyúljon, mert fájni fog, de nagyon.

A mondás azt tartja, hogy kés, villa, olló gyerek kezébe nem való. Hát, egy ideig nem is, de szülői felügyelettel szépen lassan tanítsuk meg ezeknek az eszközöknek a rendeltetésszerű használatát. Így nagyobb eséllyel kerüljük el a vágások, szúrások okozta baleseteket, mintha a gyerek életében nem nyúlhat hozzájuk, csak ha mi nem látjuk. Mert akkor hozzá fog. Tehát, vágjon, nyessen, de mindig legyünk mellettük és segítsünk, ha kell. Pucoljon krumplit, répát, vágjon petrezselymet. Azt persze, ne hagyjuk, hogy bármelyik cuccal a kezében nyargaljon hosszas köröket a lakásban, mert egy esés igencsak komoly sérüléseket jelenthet.

A mosogatónál a gyerekek úgy 2-3 éves koruktól szívesen elmolyolnak, és bár elsőre nem tanácsos kezükbe adni a koszos daraboló kést vagy a kristálypoharat, a műanyag evőeszközöket, tálakat, tányérokat nyugodtan rájuk bízhatjuk. Gyors munkavégzésre azonban senki se számítson, ellenben csuromvíz ruhákra nyugodtan.

Szinte minden gyerkőc imádja a főzőcskézést. Így említésre méltó veszélyforrásnak számít még a nyersanyagok egy része is. A nyers hús, a tojás számtalan fertőzést hordozhat, és egyik sem valami kellemes lefolyású. Ezekkel az alapanyagokkal is nyugodtan dolgozhat a kölök, hiszen például a fasírtkészítés vagy a rántott hús panírozása hatalmas élmény és móka. Csak mindig figyeljünk arra, hogy húsos, tojásos kézzel ne nyúljon a szájába. Mondjuk el neki sokszor, és természetesen mi magunk mutassunk neki jó példát azzal, hogy betartjuk a szükséges higiénés szabályokat, úgymint kézmosás, vágódeszka, kések letisztítása, használt eszközök mielőbbi elmosása, és így tovább.

Ha a kiskukta segít a szombati-vasárnapi ebéd elkészítésében, segítsünk neki abban, hogy kényelmesen felérje az előkészítő pultot vagy asztalt. A fellépő legyen csúszásmentes. Az anyagokat, eszközöket készítsük a gyerek keze ügyébe, hogy ne akkor kelljen három kört rohangálnia (vagy nekünk rohangálni), mikor valami kényes szakaszába lép az előkészítés. A forró levest, forró vizes fazekat sose tegyük le a földre, mert egy esetlenebb mozdulat örök életre szóló nyomot hagyhat amellett, hogy pokolian fáj is. Főzés-sütés közben sose hagyjuk egyedül a gyereket a konyhában, ha valami dolgunk akad hirtelen, inkább kapcsoljuk le a tűzhelyet, és a gyereket kézenfogva intézzük el.

Ha baleset történne mégis, ne essünk pánikba. A vágásokat folyó, hideg víz alatt tisztítsuk le, majd fertőtlenítsük, és ha mélyebb, ragasszuk le. Az égéseket azonnal hideg víz alá kell nyomni, közben a mélyhűtőből kapjunk elő egy zacskó fagyott zöldséget, tekerjük konyharuhába, és nyomjuk rá. Úgy félóra múlva pantenollal, iris sprayvel kezeljük. Ha felhólyagosodott, nagy kiterjedésű az égés, azonnal vigyük a gyereket orvoshoz.

Szólj hozzá!

Címkék: biztonság gyerek konyha szülő anya apa házimunka biztonságos lakás

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr85343230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása