Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Nemcsak esős napokra!

2009.09.02. 15:11 hanna

Egyszerre zseniális és egyszerű foglalkoztató füzet került a kezembe. Aki szeret azon töprengeni, hogy milyen a vakond lakása, mitől fél a cica és hogy néznek ki a különböző csigaházak, az most rohanjon, és vegye meg ezt a könyvet, de lehetőleg több példányban, hogy ha betelt, újra lehessen kezdeni.

Az Irka-firka egyszerű, fekete-fehér, van labirintus és útkereső, de a lényeg, hogy egy-egy kérdés, instrukció alapján a "lyukas" képeket tovább kell gondolni és kiegészíteni. A környezet inspiráló: annyira szépek önmagukban is a rajzok, hogy lehet egyszerűen nézegetni, csemegézni a könyvet, ízlelgetni, hogy most melyik feladathoz is lenne kedvünk. Vannak kisfiúsak: különböző kalózokat kell rajzolni, álmaink autóját, forgalmi dugót és kislányosak, tündérrel, királylánnyal, de mindegyik annyira jó, hogy mindenkit leköthet. Vannak egyszerűek, kisebbeknek: vizet kell rajzolni a tűzoltónak, utat a kutyának, hajat a fiúknak, mintát a kígyónak és bonyolultak: mit eszik a szőrszörny? mit eszik a szumóbirkozó? mi van a kincsesládában?

Nekem herótom van a "fejleszti a gyereket" szlogentől, mert szerintem a gyerek fejlődik magától, de nem baj, ha nem csak hercegnős és kisvakondos és thomasos színezőn, és ugyanolyan "kösd össze-számold meg-ismerd fel, de ne tegyél hozzá semmit" típusú iskolás (lexikális) feladatokon fejlődik (vissza).

A gyerekek eleinte a legtermészetesebb módon fejezik ki magukat a rajzaikban, aztán ez eltűnik, eltüntetjük tanítgatásunkkal. Ez a könyv segít megtartani ezt az eredendő rajzos gondolkodást és rajzos kreativitást, mert tele van játékkal, ötlettel és gondolattal. A képek megalkotói éppen annyira élvezettel játszottak és töprengtek, nem pedig feladatot adtak, mint amennyire a befejezői játszani és töprengeni fognak.

Irka-firka 1. - Rajzold tovább a képeket!, General Press, 2008. (Hochschule für Angewandte Wissenschaft), 1200 Ft

1 komment

Címkék: könyv gyerek könyvespolc gyerekszoba

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr991319806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása