Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Két egér és a másik Budapest

2009.11.27. 09:41 hanna

A Két Egér könyvsorozat immáron négy kötetből áll: két idei tagja, a Különös lények és a Bolyongások Budapesten nagy képek, témák, épületek apró, de fontos részleteire figyel.

A sorozat maga óriási hiányt pótol a magyar gyerekkönyvpiacon: míg művészi mesekönyvből újra egyre több van, addig az ismeretterjesztők polcán jobbára a Ravensburger használhatatlan szövegű vonatkozó magyar fordításaival találkozhatunk. Említést érdemel persze a Csimotás Állatok és Formák a tubusból, a Kincses Képeskönvy sorozat és a festőket bemutató mesesorozat a Barrustól.

Angliában vagy német nyelvterületen az ismeretterjesztő gyerekkönyvekre nagyon nagy hangsúlyt fektetnek: menjünk csak be az Albertina vagy a British Museum shopjába, lehetőleg úgy, hogy nincs a kártyánkon egy fillér se, és csorgassuk kicsit a nyálunk! Szórakoztató, igényes, kreatív, kivágós, kirakós, kitalálós könyvek garmadája lesz előttünk, melyekből valóban játék a tanulás, nagyszerű lapozgatnivalót adnak a kis- és nagyobb iskolásoknak. Emlékszik még valaki rajtam kívül a Móra nagyszerű ismeretterjesztő sorozatára, az Utazás egy kép körülre, a Sárkányos könyvre, a Volt egyszer egy Leonardo da Vincire, melyekből többet tanultam a festészetről, mint az iskolában 12 év alatt összesen? Ezek a könyvek mesével, interaktív játékokkal, foglalkoztatókkal, fejtörőkkel, megfigyelést és gondolkodást igénylő feladatokkal és főleg élvezettel tálalják egyébként nem egyszerű témájukat.

A Két Egér ilyen sorozat, múzeumi boltok polcain a helyük, meg a gyerekekén, hogy végre legyen valami közük a művészethez. A történet szerint a Múzeumi Egér és unokaöccse sétálgatnak a múzeumban illetve Budapesten, az unokaöcs kérdez és jegyzetel, a Múzeumi Egér bölcs és sajátos perspektívából látja a dolgokat. Mindenre, vagy majdnem mindenre tud válaszolni, érzékenyen figyeli a műalkotásokat, a részletek érdeklik, tudja, mi izgalmas egy gyereknek, és sokat magyaráz.

A Különös lények lények szerint oszlik fejezetekre, minden fejezet egy-egy lény művészi megjelenésén és történetén vezet végig, sok-sok információval, néha pedig egy-egy lazító kitérő szakítja meg. A 60 oldalnyi képet és magyarázatot melléklet követi, ahol megtaláljuk a műalkotások lelőhelyét, a lények rövid, összefoglaló leírását és pár kikérdező feladatot, valamint két oldalnyi kivágóst, ahol a lények két felét kell összepárosítani - ez a kedvencem. A könyv alapvetően szórakoztató, de nagyon – tankönyvszerűen - sűrű, így nem könnyen befogadható. A magyarázó szöveg közben pedig sajnos nincsenek kreatív feladatok. Nagyon örültem a könyvnek, de ez nagyon hiányzott: bár tematikusan a gyerekekre van szabva, az információ eloszlása és beágyazása lehetne kicsit lazább, bevonhatná az olvasót aktívabban az ismeretszerzésbe.

A negyedik kötet, a Bolyongások Budapesten, eleve egy nagyon jó koncepció alapján íródott: írjunk Budapest rejtett értékeiről! Kapudíszek, a nemrég megismert szárnyas oroszlánok, griffek, egyéb lények, mesebeli alakok - Mátyás királyt is ide számítom -, angyalok, mókás szobrok, csatornafedők - igazi ínyenceknek való. És a gyerekeknek ez tényleg jóval érdekesebb, mint a lapos látványosságok, ráadásul úgy érezhetik, hogy egy titkos tudásba avatódnak be.

Sokkal hangsúlyosabb a keret: kint vagyunk a városban, több a meglepetés, a találkozás, macskákkal, egerekkel. Rácz Nóra rajzai pedig nagyon jól illenek ebbe a világba: bumfordiak, kedvesek, kicsit kicsúfolják a lényeket, karikíroznak, - kedvencem a sakkozó griff és oroszlán, hogy miért pont ők, azt megtudhatjuk a könyvből! -, nagyszerű tömegjeleneteket ábrázolnak - piaci egerek - hogy kik ők, azt szintén a könyvből tessék kiolvasni. Igazi útikönyv, melyből egy-egy fejezetet akár "le is járhatunk" az egerekkel és az útikalauzzal együtt. Kár, hogy a pontos helymegjelölések, esetleg egy kis térkép a fejezet legfontosabb pontjaival, vagy útvonallal csak a mellékletben található. Ha pedig oldalanként hat képnél minduntalan hátra lapozgatok, akkor pillanatok alatt elveszek a szövegben. Így egy-egy motívum leltára lesz néha a könyv, nem áll össze számomra a város ismerős és szövevényes terében a sok tudnivaló.

A szöveg nem sűrű, inkább morfondírozó, mesélő-beszélgető, melybe itt-ott van beleszőve pár információ - ezeket az illusztrátor külön jegyzetlapokon ki is emeli szerencsésen. Egy dolognak nem örültem: az aktuálpolitikai utalásnak, melyből kiderül, hogy a városvezetés rabló macskák serege, és Podmaniczky óta itt nem történt semmi, vagy csak rossz. Nem kell rózsaszínre festeni a jelent, de azért ez túlzás és felesleges is a sztereotíp pesszimizmus továbbadása. Az olvasóhoz kikacsintó illusztrációk jobban bevonnak, mint az előző kötet esetében, de pár feladat vagy izgalmas rejtvény boldoggá tett volna.

De csalnék, ha így zárnám soraim, hiszen cseppet sem szomorúan, hanem nagyon is elégedetten tettem le mindkét könyvet, mert mindegyik nagy élmény, műfajának kiváló darabja, és ritkaság számba mennek nálunk. Önálló olvasásra olyan 9 éves kortól ajánlanám, akár múzeumba, sétára útikönyvként, fel-fellapozható gyerek-művész-lexikonnak - kövessük a két Egeret!

Különös lények - Aula.Info Kiadó, szerzők: Jánosi-Halász Rita, Entz Saroltra, Fekete-Horvát Erika és Mészáros János; illusztrátor: Rubik Anna

Bolyongások Budapesten - Aula.Info Kiadó, szerzők: Mészáros János, Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta; illusztrátor: Rácz Nóra
 

A poszt a Két Egér Könyvesbolt támogatásával jött létre.

3 komment

Címkék: könyv gyerek könyvespolc

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr531547702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tilosaz 2009.11.27. 11:00:15

szia, csak a kétegérben kapható a könyv, vagy máshol is, nem tudod?

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2009.11.27. 12:11:21

@tilosaz: keress rá a neten, biztos kapható máshol is. De ha vársz jövő hétig vele, akkor szinte biztos, hogy a Két Egérben fogod megvenni.:)

sarosmokaszin 2010.03.13. 21:27:57

Én a KétEgérben vettem meg, és úgy örültem, hogy elzarándokoltam oda. Nagy élmény volt, még a kötet szerzőjével is megismerkedtem. Fiamnak (5 éves) és bevallom, nekem is nagy kedvencünk a Bolyongások Budapesten - azóta már többször voltunk mi is városi oroszlánvadászaton. Az a tervünk, hogy majd egyszer elküldjük a legjobb fotóinkat az egereknek is..
süti beállítások módosítása