Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Sk ünnepi koszorúk

2009.12.08. 17:58 felhasznalo

A karácsonyi ünnephez számtalan díszítés és dekorációs elem tartozik, köztük a koszorúk is. Mert egy koszorú nem feltétlen szomorú, nem feltétlen fájdalmas, lehet vidám, bohém, ünnepélyes, felemelő és színes is.

Az adventi koszorúk manapság már ismét nagy népszerűségnek örvendenek, ám az egyéb, dekor célból készült koszorúk, amiket a bejárati ajtóra, az ablakba vagy a falra tehetnénk, sajnálatos módon még nem. Pedig szépen öltöztetik a lakást kívül-belül, ráadásul számtalan olyan változatuk is létezik, amiért a gyerekek is bolondulnak majd.

Arról nem is beszélve, hogy elkészítésük sem egy hatalmas boszorkányság - bár nyilván vannak köztük bonyolultabb fajták is -, pár óra alatt még a gyerek segítségével együtt is simán készen lehetünk vele. És ami még nagyon tetszik bennük, hogy elkészítésükhöz felhasználhatunk maradékokat, kidobásra szánt hulladékokat, illetve a természetben található alapanyagokat is.

Kezdjük a papírból készültekkel, ebből az alapanyagból egyik háztartás sem fogy ki soha. A felesleges újságokat, csomagolópapír-maradványokat használhatjuk fel, ha cikkcakk ollóval felvagdossuk, majd csinos kis tölcséreket csavarunk belőlük. Aztán ezeket a tölcséreket erősítjük a koszorúalapra - készen kapható bármelyik virágosnál vagy hobbiüzletben -, jó sűrűn, hogy úgy nézzenek ki, mint a szardíniák a konzervesdobozban.

Ha pedig szeretnénk díszíteni, ragasszunk rá egy csomagolópapírból kivágott és kartonra kasírozott figurát. Fent egy apró angyal áll őrt a koszorú szívében, itt lent pedig egy seregély csücsül, de a fantáziánknak nem szabhat semmi sem határt. Elkészítése egyszerű, akár már egy hároméves is segíthet benne, ha pedig ennél kisebb csemeténk van, gyűjtsünk össze tőle néhány olyan alkotást, amit nem feltétlen tartanánk meg, és használjuk fel azt. Így ő is segített, nem is dobtuk ki és a koszorúnk is igazán egyedi darab lesz.

Haladóknak és vállalkozó szellemű kezdőknek is ajánljuk az origami koszorúkat. Ezt a csillagos darabot én bizony sosem unnám meg nézegetni. Leírását itt találjátok, és javaslom, hogy óvodás-iskolás korú gyerkeiteket is vonjátok be, ügyesebbek hajtogatásban, mint a felnőttek.

Íme egy újabb origami darab, itt a fa alatt megbúvó ajándékok dobozaiés a színes csomagolópapírok köszönnek vissza. Tökéletes ünnepi kiegészítő akár a gyerekszobába, akár a bejárati ajtóra, akár bármelyik más helységbe. Na, jó, azért a WC-be nem tenném. Leírását itt olvashatjátok.

Ez a darab ismét egy igazi öko darab. Csak abból készült, ami kéznél volt, mégis elképesztően jól mutat. Azokból a csillagokból áll össze, amit az sk karácsonyi díszes posztban is láthattatok már. Leírást azért ehhez is mellékelünk, ha valaki belevágna az elkészítésébe.

De nemcsak papírt használhatunk fel, előszedhetjük az ilyen-olyan szalagjainkat is. Jó megoldás az is, ha szépen csak rátekerjük őket a koszorúalapra, majd díszítésként némi farkasfogat, gombot applikálunk rá. Ehhez a darabhoz is tartozik egy részletes leírás.

Ez is egy rátekert-szalagos koszorú, ám megspékelve egy kis plussz ötlettel: a koszorú közepén átfut néhány vékony, ám dekoratív, megfeszített szalagocska. Egészen különleges, nem?

Ha viszont tekergetni nincs kedvünk, akkor kötözzünk. Lehetőleg minél többféle, de azért egymással harmonizáló szalaggal vagy anyagcsíkkal.

Persze itt is van lehetőség a felturbózásra: használhatunk gyöngyöket, apró textilfigurákat, vagy bármi mást, ami a kezünkbe akad.

A varrni tudók is belevághatnak egy koszorú készítésébe. Az első darabnál a koszorúalap egy anyagcsík - vászon -, amelyet a készítő összevarrt, majd kitömött, aztán pedig díszített rátétekkel, filccel, gombbal, textilmadárral.

Itt viszont apró téglalapok készültek el különféle anyagokból, azok lettek kitömve, majd szalaggal középen átkötve kerültek rá az alapra. Egészen egyedi, masnis koszorút kaptunk, aminek biztos, hogy a lányszobákba lenne méltó helye.

Ezt a csodás, lenvászonból készült koszorút nem is varrták, csak tekerték. A farkasfogak, a horgolt rátétek pedig fantasztikusan egyensúlyozzák ki a lenvászon barnás, natúr színét.

Ne feledkezzünk meg minden kezdő kreatívkodó kedvenc anyagágról, a filcről. Könnyű vele bánni, ha készen vesszük, de ha mi nemezeljük, akkor sem ördöngösség - maximum kicsit izmosabb lesz a karunk és szárazabb a kézfejünk. Az aprócska koszorúkat színes filckorongokkal díszítették.

Itt pomponok alkotnak koszorút. Nagyon színesek, de természetesen csak rajtunk múlik, milyen összeállításban készítjük el. Bohém és játékos, a gyerekek szobájában lenne jó helyen. Talán vattapamacsokkal is megvalósítható, ha befestjük a pamacskákat.

Vékonyabb vagy vastagabb fonálból azonban mi is könnyedén készíthetünk pompomokat. Mi anno az általános iskolában nagyüzemben gyártottuk, mindenki kartonból kivágott karikákkal rohangált a folyosókon. Biztos volt ezzel így más is, ez a tudás pedig tutira nem veszett ki belőlünk az elmúlt évek során. A képen látható koszorút a kis figurák teszik igazán különlegessé, papírból, jégkrémes pálcára ragasztva üzenik: Boldog Karácsonyt!

Ám fonálból nemcsak pompom készülhet, hiszen ezt is tekerhetjük, akár a szalagot. Csak így egy cseppet tovább fog tartani. Mégis megéri tán a fáradtságot, ha ilyen csodák kerülhetnek ki a kezünk alól.

Ha meg már a fonalak, cérnák közelében őgyelgünk, kutassuk át a gombos dobozokat. Ezekből is készülhet szépséges koszorú, és ha nagyon minimálban akarnánk nyomni, hát ragadjunk tű helyett ragasztópisztolyt.

De kiszabadulhatunk a kertbe is. Ha eddig nem gyűjtöttünk volna, hála az enyhe időjárásnak tán most még bezsebelhetünk néhány maréknyi színes termést - mielőtt a madarak felfalják az egészet. Ez esetben is dolgozhatunk ragasztópisztollyal, de a pepecselősebbek drótozhatnak is. Csak akkor a gyereket zárjuk ki az alkotóműhelyből.

Ágakból és gallyakból is csodaszép művek készülhetnek. Nem kell sok hozzá, csak felszedni úton-útfélen a letört részeket. Otthon érdemes meleg vízbe áztatni őket, úgy hajlítani formára, majd jó erősen rögzíteni és hagyni kiszáradni. Vagy egyszerűen csak ugorjunk be egy alapért a boltba. Díszíthetjük papírformákkal, textillel, filccel, gombokkal vagy bármi mással, amire kedvünk szottyan.

Ezt a vidám és igazán semmi különlegeset nem igénylő koszorút már bemutattuk egyszer. Sajnos, ahogy elnézem az időt, esély sincs arra, hogy a szabadban megfagyjon, ám a mélyhűtőben rásegíthetünk a folyamatra. És persze, ha ilyen marad az idő, elolvad, de legalább pár napig szépen mutat az erkélyen vagy a kertben.

Egészen modern hatást kelt ez a darab. Ha másmilyen színű lenne az alapja, simán legiccsezném, ám itt mértani pontossággal eltalálták a megfelelő arányt szépség és giccs között. Hogy mennyire egyszerű elkészíteni, azt itt elolvashatjátok.

Végül egy igazán különleges és gyerekbúgató darab. A cukorka-koszorú. Hát van ennél édesebb? Nemcsak istenien mutat - micsoda sárga -, de még be is lehet puszilni septiben, ha elmúlnak az ünnepek! Ez az a darab, amiben a gyerekek biztos, hogy kérés nélkül is szívesen segítenek majd!

Kövektező posztunkban további dekorációs és csomagolási ötleteket adunk majd, de erre még várnotok kell két napot. Addig is kívánunk mindenkinek kellemes közös munkálkodást!

1 komment

Címkék: gyerek ünnep szülő anya apa kreativ idea öko recycle gyerekszoba hellókarácsony sk dekor csecsebecse ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr531577142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amadeus4 2009.12.09. 09:36:29

Az én ízlésemnek egyik-másik meredek, de a legtöbb nagyon jó, köszönet! Valamelyiket biztosan megcsinálom :)
süti beállítások módosítása