Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Művészet más szemszögből

2009.12.17. 14:31 hanna

A Két Egér sorozat első két darabja ugyan már egy ideje a boltok polcain van, de nem biztos, hogy mindenki ismeri őket, ezért az újak mellett erről a kettőről is érdemes írni pár sort. Különösen, hogy éppen olyan jók, mint a Bolyongások Budapesten és a Különös lények (link az előző ajánlóra!).

Az első kötet, az Állatok a múzeumban a Különös lények rokona, csak éppen itt a valódi állatok ábrázolása a téma. A könyv, ahogy a többi, tematikus fejezetekre oszlik, melyben gyakorlatilag minden szóba jöhető állat szerepel. A fejezetek elején az állat és az ember kapcsolatáról, a művészetben betöltött szerepéről és a hozzá kapcsolt jelentéstartalmakról, tulajdonságokról van szó, majd rengeteg példa és kép következik.

A képek kapcsán pedig mindig elhangzik egy-egy érdekes részlet: hol az adott állat lehetséges értelmezéséről, hol a kép dinamikájáról, a kompozícióról vagy a fény és árnyék játékáról. Kis betétek is vannak a fejezetekben, amik ellenpontozzák és feldobják az egér magyarázatait. Bizonyára nem csak engem érdekel és nyűgöz le, hogy hogyan készül a bronz- illetve a márvány szobor; hol egy-egy monda, hol egy-egy hétköznapi szokás magyarázata kerül elő. A legnagyobb örömet számomra az jelentette, hogy rengeteg modern magyar festő jelenik meg a könyvben, akár középkori Máriák és szentképek mellett - tehát nagyon jól érzékeljük, hogy milyen sokféle a művészet, és hogy ez a sokféle mind jó és fontos.

A könyv végén a szokásos reggeli után - hiszen az egerek csak éjszaka járhatnak a múzeumban - következnek a mellékletek, melyekkel most teljesen elégedett voltam, sőt, legszívesebben meg is csináltam volna őket, különösen a zeotrópot - hogy az mi? majd a wikipedia megmondja... vagy a könyv. A képváltozatok keresése is jó feladat, egyrészt, mert más szemmel is szemügyre vesszük a képanyagot, másrészt mert lehet összehasonlítósat játszani. Jó, hogy ezt a lapot is ki lehet emelni, és így nem kell visszalapozgatni. Ugyanígy izgalmas az új háttér rajzolása és a képátrendezős feladat. Végül jellegzetes képek stílusa alapján kell felismerni a festőt - nem könnyű ez a gyerekeknek, de szintén összehasonlítgatásra ad lehetőséget.

A Két Egér második kötete volt a Színek. Talán a színek iránti gyermekkori vonzalmam  - mindig azért tették ki az iskolában a képeimet, mert olyan jól kevertem-kavartam - eredménye, de nekem ez a kötet lett a kedvencem - bár a foglalkoztatók számában és sokszínűségében az előző nyert, ide elfért volna több is, a szövegbe ékelve is.

A kötet egy-egy motívumot kiemelve végigvezet a színkezelés fortélyain. Igazi műértők leszünk a kötet végére, a festészet hatásának az alapjaiból tanulunk meg valamit. Nem csak egy-egy színt jellemez vagy keres a képeken, de a színkompozíciókat, arányokat, elhelyezéseket is elmagyarázza a Múzeumi Egér. Megtudjuk, hogy mitől kerül egyensúlyba egy-egy kép, milyen dinamikája van az ellentétes és a hasonló színeknek. Hangulatokat elemzünk, rengeteg fény-árnyék játékot figyelünk meg, az unokaöcs pedig kérdez és maga is magyaráz.

Érezhetjük, hogy a színek birodalmában mi is képesek vagyunk értelmezni - nem feltétlenül kell hozzá pár alapinformáción kívül akkora lexikális tudás, mint például a lényekhez. Egy-egy jellegzetes ruha is külön fejezetet kap: piros sapkákat és piros-kék ruhás Máriákat keresünk a képtárban. Ahol megint csak rengeteg modern magyar festő szerepel, akiket az iskolai művészeti oktatás méltatlanul elhanyagol, vagy egyszerűen csak nem jut idő rájuk.

A mellékletek közül a színes négyzetek a kedvenceim - ez még a hároméves kislányomnak is nagyon tetszett -, melyekkel kikísérletezzük, hogy két szín egymás mellett milyen hatást ér el. Nagyon jó a Rippl-Rónai színező, bár nem tudom, hogy a fényes papírt mennyire lehet valóban kifesteni. A vázlatok és kész változatok összehasonlítása is a festészet egy ismeretlenebb aspektusát világítja meg, megint lehet keresni a különbségeket.

Egyszóval: akárcsak a sorozat másik két kötetét, ezt is érdemes többször, mindig másra figyelve átolvasni. Önálló olvasásra ajánlom, úgy tíz éves kortól - felnőtt segítség nélkül is feldolgozható a szöveg, persze közösen olvasva is élvezetes, és bizonyára a szülők is sok újat tanulhatnak belőle.

Állatok a múzeumban (Aula.Info Kiadó)

Szerzők: Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika
Szerkesztő: Mészáros János
Illusztrátor: Branda László
 

Színek (Aula.Info Kiadó)

Szerzők: Jánosi-Halász Rita, Entz Sarolta, Fekete-Horváth Erika és Mészáros János
Illusztrátor: Rubik Anna
 

Ez a poszt a Két Egér Könyvesbolt segítségével jött létre, ahol a Gyerekszoba Olvasóinak most 10% kedvezmény jár, ha magukkal viszik kinyomtatva az alábbi kupont.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv gyerek művészet könyvespolc

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr431604104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása