Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Pakold be a gyereket!

2010.01.11. 14:20 felhasznalo

Talán találkoztatok már a következő koncepcióval, talán nem, ám mindenképpen itt a helye a blogon. Nem is tudom eldönteni, hogy agyrém-e vagy mégsem, gondolkozzunk el rajta együtt - én itt, Ti meg a kommentekben.

Pouyan Mokhatarani designtervéről van szó, amelyet a Samsonite részére készített, a neve Smart Baby Case, azaz kb. Okos Babatartó. Egy merevfalú bőröndről van szó, amelybe ez alkalommal nem a ruhákat, hanem a gyereket pakolhatjuk be. Természetesen belül közel sem merev, nagyon is ergonomikus és puhára bélelt, ráadásul folyadékkal bélelt, így minden ütődés ellen védelmet jelent.

A biztonsági öv pedig a kicsi biztonsága mellett egyúttal tisztán is tartja a gyereket - elvezeti a vizeletet és egyebeket. Merthogy van benne egy nedvességet érzékelő szenzor, így ha gubanc van, a rendszer egyből finom vízsugárral kezdi öblíteni a gyerek alfelét, majd a szennyvizet egy gyűjtőbe vezeti.

A bőrönd használható az ajtaja nélkül is, ám ha rátesszük, úgy a gyereket hermetikusan elzárhatjuk a külvilágtól - odabent természetesen szűrt és tisztított levegőt lélegezhet be - a széndioxid pedig el van vezetve -, és egy, az ajtón lévő kommunikációs egységnek köszönhetően, láthatja a mamát, aki beszélhet hozzá, és aki szintén láthatja, hogy mi van a babával.

És ha a baba nyűgösködne, ringatni is lehet benne. Ha kézi ringatásra nem lenne lehetőség, egy gombnyomással beindítható az a kis szervomotor, ami helyettesíti a szülői kezet.

És hogy miért nem tudom eldönteni, vajon agyrém-e a dolog vagy sem? Ez a tervező üzenete miatt van, aki leírta: a Babatartót nem azért készítette, hogy a gyerek abban nőjjön fel. Ő maximum 2-3 órás időtartamra ajánlja olyan esetekben, ha például utazunk, vagy netán nem lenne lehetőség tisztán tartani a kicsit. Olyan esetekre, ha egy babának nem megfelelőek a körülmények, az ajtó használatával pedig azokra a szélsőséges helyzetekre kínál megoldást, ha fertőzésveszélynek, kemény légszennyezésnek, neadjisten vegyi szennyezésnek lenne kitéve máskülönben a baba. Tudom, hogy normál körülmények között ezek nem túl életszerű helyzetek, de sosem lehet tudni... Szerintetek?

 

Forrás: Pouyan Mokhtarani

6 komment

Címkék: design biztonság gyerek szülő anya apa úton hordozó

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr11658603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szőlő 2010.01.12. 13:13:03

Na ez nekem biza az agyrém kategória. Bár amit a tervező leírt, az OK... mondjuk inkább hogy OK "szódával", de nekem ez akkoris egy erősen sci-fi filmeket idéző alkalmatosság. Reptéren meg a gyereket ilyenben húzogatni elég bizarr szerintem.

(A mindenféle világot elpusztító sorscsapás elől ilyenbe menekíteni az utódot engem Supermanre emlékeztet. :D )

bölcsésztanár 2010.01.12. 20:34:10

Ez egy nagyon beteg dolog. És iszonyú sok pénzt költöttek rá tök fölöslegesen.

krisztallit73 2010.01.12. 20:48:15

Még jó, hogy fordítva nem lehet berakni a gyereket, mert akkor a fejét mosná a víz.

2010.01.13. 15:36:30

Nah, aki kitalálta, annak biztos nincs gyereke! Tényleg agyrém! Én még kipróbálásiból se tenném bele a sajátomat!! És hány hós korig ajánlják??? Meg urambocsá', de akinek fussa egy ilyen méregdrága cuccra, az majd biztos meztelen teszi bele a gyereket! Á, sokkoltatok!

kovka · http://eladoatelek.blogspot.com/ 2010.01.14. 01:16:10

Véleményem szerint az ember kisbabával ne utazzon az éppen felrobbant Csernobil mellé.
Amúgy viszont minek ilyen???
Ez tényleg piacra került már? Mert akkor viszont tuti, hogy nem arra fogják használni és nem annyi ideig, ami a javasolt.
És még a hamis jót-teszel-a-babának marketing is ott van: egyből letisztítja a vízsugár a fenekét (nemmá a pelusban büdösödjön!), tisztított levegőt kap (tisztábbat, mint az anyja), és még kontaktust is tart! (ott a kamera).
Hol van itt a kötődés, ringatás, testi kontakt, szívhang érzékelése, szagok, anya-illat... hogy csak egy néhányat említsek.
Egy ilyenben sokáig/gyakran tartott csecsemő tuti, hogy visszamarad a fejlődésben, de nagyon!!!

felhasznalo · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.01.14. 10:20:32

@kovka: ez csak koncepció, azaz egy terv, nem valósult még meg. De gyanítom, hogy nem is fog...
süti beállítások módosítása