Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy viaszbaba

2010.05.07. 09:49 zaphodbb

A viaszbabákról gondolom egyből mindenkinek Madame Tussaud's panoptikuma ugrik be, ahol híres és hírhedt embereket csodálhatunk meg viaszba öntve, hiszen a viaszból készült dolgok közül az utolsó helyen állnának a gyerekjátékok, legalábbis az én fejemben. Pedig meglepetés: az 1800-as évek végétől már nem csak az addig jól ismert módokon - vallási és temetési szertartásokhoz - használták a viaszt, hanem a játékbaba gyártásban is. 

Logikusnak tűnhetett akkoriban a viasz ezen a téren való felhasználása, hiszen jól alakítható, könnyen megmunkálható anyag, amiből következik, hogy kifejező, részletgazdag arc hozható létre belőle. Azonban épp ez nem okozott osztatlan sikert: az 1862-es londoni Világkiállítás zsűrije ugyan dícsérte, hogy mennyire élethűek és kifinomultak a babaarcok, de közben kritizálta is ugyanezért, mert épp e részletgazdagság miatt fennállt a veszélye, hogy a gyerekek sokkal kevésbé használják a fantáziájukat.

Igazuk is lehetett akár, hiszen a tálcán kínált készmegoldások nem fejlesztik a gyerek kreativitását, bár én inkább az olvadékonysága miatt aggódtam volna a helyükben: milyen lehetett aludni egy olyan babával, aminek jó eséllyel leolvadt az arca, ha a gyerek magához szorította egész éjszaka? 

Fiú viaszbaba, 1860 körül

Fiatal lány baba, Henry Pierotti, 1870 körül

Újszülött tojásbaba dobozban, 1870-89

Queen Anne és gyermekei, 1830-as évek

Daisy hercegnő, ismeretlen készítő, 1890 -1894

Forrás: Museum of Childhood

Szólj hozzá!

Címkék: játék baba egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr941980410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása