Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Testen kívüli anyaméh

2010.06.21. 09:50 felhasznalo

El sem tudom képzelni, milyen érzés idő előtt világra hozni egy gyereket, majd hosszú heteken-hónapokon át reszketni az inkubátor mellett azért, hogy életben maradjon, hogy ne maradjon vissza semmiféle károsodás. Illetve annyit tudok, hogy rettenetes lehet.

A koraszülött osztályok felszereltsége szerencsére egyre javul, és egyre több koraszülött baba kap esélyt az életben maradásra, igaz, arról sokszor nem esik szó, hogy milyen áron. De reménykedem benne, hogy egyre több lesz az olyan, egykor PIC-en kezelt kisember, aki kis idő elteltével tökéletesen egészségesen, mindennemű lemaradás nélkül nőhet fel.

Az inkubátorok, amelyekben ezeket a piciket ápolják, gondozzák, gyakorlatilag az anyaméh szerepét töltik be az anya testén kívül. Biztosítják a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, oxigénellátást, táplálják és óvják a törékeny kis testeket. A lelküknek pedig kell, elengedhetetlen szükséglet, hogy az anya és persze, az apa is, ott legyen a közelükben. Az ismerős hangok, az ugyan kesztyűbe bújtatott, de vigasztaló és biztató érintések, simogatások mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a baba gyorsabban és minden akadályt leküzdve erősödjön és épüljön fel.

A brazil Thiago Antonelli inkubátor koncepciója egyszerre biztosítja a babának az egészségügyi személyzet lehető legprofesszionálisabb ellátását, és a szülők állandó, fizikailag minél közelibb jelenlétét. A Jenny inkubátor különleges tulajdonságai - például a kialakítása, ami megengedi, hogy a szülő akár órákon-napokon át kényelmesen üljön a pici közvetlen közelében, vagy hogy az üvegablakok opálossá változtathatók, és a kontrollpanel is mozgásérzékelős, azaz, akkor jelennek meg rajta az értékek, ha valaki az inkubátor közelébe megy, arról is gondoskodnak, hogy a gépek fényei se zavarják a kicsit - mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az embertpróbáló helyzetből a lehető legtöbb jót kihozzák.

Az anyaméhben tapasztalt körülményeket reprodukálja az is, hogy az anya szívhangja odabent akkor is körbeveszi a harcos életösztönű gyereket, ha az anya fizikailag épp távolabb van az inkubátortól. Ráadásul nem előre felvett hangokról van szó, hanem élő közvetítésről. És ugyanígy hallja a pici a mama légzését és hangját is.

A mama pedig egy pici párnát vihet magával, ha épp egyedül kell hagynia a kicsit egy kis időre. Ezen érezheti a gyerek testének hőjét, szívverését és légzését, egy kis zöld lámpa pedig folyamatosan tudatja vele, hogy a gyerek jól van-e.

A koncepció fontos része az is, hogy a kicsit minél kevesebbet kelljen bolygatni. Ezért az inkubátor kupolája felemelhető, a tálca pedig oldalra kihúzható, így az egészségügyi személyzet anélkül is el tudja látni a babát, hogy ki kellene venni az inkubátorból.

Amikor pedig a pici már elég erős, az inkubátor oldalfalai levehetők és az egész gép babaággyá alakítható. Az egész szerkezet mobil, kerekein könnyedén elmozgatható. És még egy tároló is elfért benne, amiben mindig kéznél lehet a pelenka, a szükséges gyógyszerek és a tiszta lepedők.

Forrás: Tuvie

4 komment

Címkék: design biztonság anya apa kórház egészség gép praktikus baba

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr162095189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnaPanni 2010.06.21. 12:31:23

olyan, mint egy gyerek mikró

Bibécske 2010.06.22. 22:42:14

szerintem, csodaszép

Livus 2010.07.07. 17:31:17

Sajnos nagyon kevéssé ismert és elterjedt gyakorlat Magyarországon a kenguru módszer!
Pedig nem kell magnón közvetíteni a mama szívverését és nem kell párna képében magunkkal vinni a babát. Létezik ennél sokkal egyszerűbb, és nem mellesleg sokkal hatékonyabb módszer! A testközelség.
www.lll.hu/node/345
süti beállítások módosítása