Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy matchbox

2010.08.04. 10:32 zaphodbb

Matchboxa - vagy legalábbis minimum utánzat - minden kisfiúnak volt. No, nem időtlen idők óta, hsizen csak 1953 óta létezik, de a mi korosztályunkban nagyon menőnek számított. A bátyámnak is volt egy szekérnyi de persze én nem játszhattam velük, csak hatalmas harcok árán, véres küzdelemmel tudtam megszerezni egy-egy darabot. 

A Matchboxot egy angol cég a Lesney Products kezdte el gyártani, később átvette a Mattel. A nevét onnan kapta, hogy gyufásdoboznyi méretű dobozokba voltak az autók csomagolva. A kisautók olyannyira népszerűek lettek, hogy a Matchbox nevet már minden kb. 6,5 centis autóra elkezdték használni, azokra is, amik nem Lesney Product gyártmányok voltak. A csomagoláson 1970-ben változtattak a most is ismert papír-műanyag formátumra. 

A Lesney Products a Matchboxokig pont olyan volt, mint bármelyik játékgyár. A névadó, Lesney lányának az iskolájában azonban azt a szabályt hozták - gondolom azért, ami a mi ovinkban is megy, hogy elöntötte őket a tengernyi otthoni játék -, hogy csak akkora játékot vihetnek be, ami belefér egy gyufásdobozba. Így nem volt mit tenni, Lesney, jó apaként, az általuk gyártott játékautók közül hármat miniatürizált gyufásdoboznyi méretre. Innen egyenes út vezetett odáig, hogy többszörösítsék és piacra dobják a mini autókat.

A részletgazdag kisautókat pedig annak köszönhetjük, hogy nagy hangsúlyt fektettek rá, hogy a designerek minden apró részről kapjanak fotót az eredeti autókról. Így jöhetett létre egy akkoriban újításnak számító játékautó, ami mai napig a legsikeresebbek között, az élvonalban van. Bár a matchbox nevet minden kisautóra használják, a "MATCHBOX" így, csupa nagybetűvel, idézőjelben csak az övék, levédve és szavadalmaztatva.

Forrás: Frank's Matchbox Lesney Page

1 komment

Címkék: játék egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr632194827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyulus 2010.08.04. 17:57:50

Ha valakinek ettől beugrik a 28-as szám, az attól van, hogy emlékeim szerint ennyibe került egy darab. A 70-es években.
süti beállítások módosítása