Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Egyszer volt - Egy kaleidoszkóp

2010.08.30. 14:24 zaphodbb

Megdöbbenésemre kiderült mostanában több ismerősömről is, hogy dunsztjuk sincs róla, mi az a kaleidoszkóp. Én gyerekkoromban annyit játszotam vele, hogy alapjáték a szememben, ezért - persze minden negatív felhang nélkül - a meglepődés. Nektek volt kaleidoszkópotok?

A kaleidoszkóp eredetileg nem játéknak, hanem tudományos eszköznek készült és feltalálójának, Sir David Brewsternek 1816-ban egy olyan cső létrehozása volt a célja, miközben a fény polarizációjával folytatott kísérleteket, aminek az egyik végén tükrök, a másikon átlátszó lemezek vannak, közöttük pedig gyöngyök.

Így jött létre a kaleidoszkóp, ami a csőben szimmetrikusan elhelyezett tükrök segítségével megsokszorozza a benne lévő kis tárgyak képét. Forgatásával a képek végtelen sokféleképpen változtathatók és legalább 10 percig le is nyűgözik a gyereket. A szó maga is ennyit jelent görögül: szép formát látni. És tényleg ennyi a lényeg: a csillogó, szépséges formáktól lenyűgöződve forgatni, amíg a kezünk el nem fárad. Részemről ma is előszeretettel nézegetem a csajok kaleidoszkópját.

Forrás: Wikipédia, Színes.Fény

3 komment

Címkék: játék egyszer volt

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr72254190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása