Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Interjú - CD pörgettyűk

2011.05.02. 12:09 szuperapu

Az egyszerűség és az újrahasznosítás fölöttébb népszerű hívószavak manapság a design területén, de csak kevesen tudják igazán innovatív ötlettel megtölteni ezeket a kereteket. Bokor Gyöngyi ezen szűk körnek egy jeles magyar képviselője, tele ötletekkel és amiket - széles spektrumon -  meg is valósít. És a kedves internetező gyerekek nagy örömére háromgyerekes anyaként játékot, művész igényű pörgettyűket is tervezett, gyárt és forgalmaz.

Ez utóbbi kapcsán beszélgettünk:

  • A portfóliódat elnézve roppant sokoldalú vagy, mi a közös pont, honnan jössz és hova tartasz?
  • A közös pont? A formatervezés. A formatervezés szeretete. Az ég egy világon mindent szeretek tervezni. Nincs olyan megbízás, ami ne lenne számomra érdekes. Az a szép a formatervezésben, hogy egy apró kiskanál megtervezése éppen olyan nagy kihívás, és éppen olyan izgalmas, mint egy tízméteres csilláré.


  • Belsőépítészként is dolgozom, és bár a belsőépítészeti tervezést is nagyon kedvelem, azonban annyi kötöttség van a legkülönfélébb tényezők miatt, hogy boldogan vetem magam bele aztán a formatervezés sokkal szabadabb világába. Ez az, ami inspirál ebben a szakmában, ugyanis a tiszta tervezői elgondolásba jóval kevesebb dolog szól bele, mint más tervezői munkáimnál.

    Az összes őrült ötletemet itt tudom kamatoztatni, és nem is fogom vissza magamat. Ezért készítek tépőzáras vázát, zacskós állólámpát, gyűrűt színes magazinokból, vagy éppen CD-s pörgettyűt. Egy szóval, szeretek viccet csinálni a klasszikus tárgyakból, és szeretem kigúnyolni a formatervezés megmásíthatatlannak tűnő értékrendjét. Meg akarom mutatni, hogy, egy tárgyra lehet máshogy is gondolni, mint ahogyan az általában megszokott.

 

  • A CD-pörgettyű ötlete klasszikus homlokra csapós kategória. Honnan jött az isteni szikra?
  • Az ötlet onnan jött, hogy tavaly novemberben én voltam a hónap designere a WAMP-on, és valami egyszerű, színes, friss dologgal akartam megjelenni, ami pofonegyszerű és mégis valami új. Ideális kis karácsonyi ajándékon gondolkodtam. A pörgettyű-kérdés már régóta a fejemben volt. Imádok minden, optikai trükkre épülő, illuzórikus játékot. Szóval a pörgettyű ötlete megvolt, igazából már csak egy tökéletesen kör alakú tárgyat kerestem, és körülnéztem az asztalomon. Ennyi.

    Egyébként a CD-s pörgettyű csak egy, volt még mellette ezer ötlet. Nálam nem az ötlethiány a gond, hanem inkább az, hogy végül egy csomót el kell vetnem, míg kiválasztom azt az egyet.

  • Az újrahasznosítás többször felbukkan a munkáidban. Trend, tudatosság, játék az anyagokkal?
  • Tudatosan foglalkozom az újrahasznosítás témájával. Az ember megpróbál környezettudatosan élni és alkotni. Vagy újrahasznosított anyagokból, vagy újrahasznosítható anyagokból dolgozom. Másrészt, izgalmas játéknak érzem az egyszerű hétköznapi tárgyak beemelését a művészetbe. Áttervezve, meghökkentő anyagtársítással, nem megszokott szituációban, esetleg grafikával ellátva, bármely tárgyból lehet művészeti alkotás. Ready made vagy design? Manapság, szinte egyre megy.

  • És ez jó. Philippe Starck és a Droog design óta mernek, merünk fittyet hányni az úgynevezett nagybetűs design törvényekre és az addigi, kissé bemerevedett és érdektelen designtárgyakat végre felváltottuk artisztikusabb, emocionálisabb formatervezésre.

    Azonkívül nálam összekapcsolódik az artisztikus design szeretete egyfajta sajátos társadalomkritikával. Zavar minden, ami a felesleges pazarláshoz, nevetséges kivagyisághoz, és egyáltalán: a luxusiparhoz kapcsolódik. Ezért használok inkább olyan egyszerű tárgyakat és anyagokat, amelyek a mindennapi életből jönnek és mindenkihez szólnak. Szeretem, mikor a művészet megjelenik a hétköznapi életben, ezért kedvelem például a különféle utcai művészetet, vagy akár az interneten megjelenő művészeti megnyilvánulásokat is.

 

  • Mi a termék? Mi van a csomagban?
  • Egy grafikázott CD egy fa belső résszel.

 

  • Bővíted újabb „fa magokkal” a kollekciót? Várhatók más színek, esetleg más formák?
  • Gondolkodtam már ezen a kérdésen, de most nekem a fehér szín tetszik legjobban, mivel ezt lehet a legharmonikusabban társítani a különféle grafikákkal. Valahogy a grafikához általában a fehér szín nagyon illik.

    Pörgés közben ez a fehér felület szépen engedi érvényesülni a CD színes mintáját. Lehet, hogy megpróbálok más formákat is, de itt is az egyszerűségre törekszem, inkább az optikai trükk érvényesüljön. Másrészt, a pörgettyűt nem lehet bármilyen formával gyártani, mivel ennek is megvan a maga sajátos statikája, és minden egyes résznek bizonyos méretek között kell maradnia. Ez egy nagy méretű pörgettyű, tehát még gondosabban ki kellett kísérleteznem a súlypontokat.

  • Az eddig látott minták nekem kissé pszichedelikusak. Van vagy tervezel gyerekbarát(abb) sorozatot? Tényleg, kik veszik a pörgettyűket?
  • Most is dolgozom egy új sorozaton, a legváltozatosabb formákkal, de bevallom, azon nem szoktam gondolkodni, hogy kinek tervezem a tárgyaimat. Igazából csak az izgat, hogy a design jó legyen - a pörgettyű optikai trükkjeit egy tetszetős grafikai megjelenéssel tudjam párosítani.

    Mikor elmegyek néha egy-egy design vásárra és megpróbálom betájolni, hogy melyik tárgyamat ki fogja megvenni, végül mindig nagyot csodálkozom. Magam is meglepődöm, mikor látom, hogy a tárgyaimat a legkülönfélébb korosztályból keresik. Hihetetlenül nyitottak az emberek az új dolgokra. Ha valami tetszik a közönségnek, akkor az mindenkinek tetszik.

    A pörgettyűt is mindenféle korosztály veszi, gyerekek, fiatalok, idősek. Egyébként, a három gyerkőcöm is imádja a pörgettyűtervezést. Van, hogy együtt ülünk le ötletelni, de olyan is van, hogy hozzák a rajzukat, hogy ezt vagy azt próbáljuk ki pörgettyűnek.
    Szerintem az érdekes design mindenkinek tetszik.

Ez – hogy egy népszerű stilisztikai közhellyel éljek – jó végszó, bár én a hazai vizuális kultúra viszonyai között ezt inkább csak remélni tudom. Persze ha a Gyöngyihez hasonló ötletgazdag és termékeny designereken múlik, akkor bármi megtörténhet.

bokorgyongyi.hu

Szólj hozzá!

Címkék: design játék interjú gyerek művészet kreativ recycle kamasz gyerekszoba csecsebecse

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr942861826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása