Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Ötletparádé - Kuckók, sátrak, játszóházak

2011.05.30. 08:13 felhasznalo

Igazán nyárias már az idő, és hamarosan kezdődik a vakáció is, így aztán aktuálissá válik a gyerekek mielőbbi kicsapatása a kertbe. Ha szeretnénk, hogy a tévé és a számítógép helyett inkább a szabad ég alatt töltsék el szabadidejüket, a legjobb, ha várja őket a kertben - már ha van - egy kuckó. Vagy bunker. Vagy játszóház.

Persze, ezekből már többfélét is bemutattunk itt, a Gyerekszobán, de hát egyfelől ismétlés a tudás édesanyja, másfelől, mint mindenből, ebből is kifogyhatatlan forrásnak bizonyul az internet szélessávú világa. Úgyhogy vágjunk bele - van még pár hét, hogy egy ügyes kezű apuka néhány haverjával felkészítse a gyerekek fogadására a zöld terepet. A segítségért cserébe a haveroknak sör és grillezés jár! Csak szólok.

Egy kanadai designer, Nicko Björn Elliott építette meg ezt a fát körülölelő játszóházat Torontóban. Az alapanyagok nem tűnnek túl drágának, és az is fix, hogy az esőnek is ellenáll.

Igazi fiús darab ez a régi istállóra emlékeztető játszóház. Nem kétséges, hogy a kissrácok kedvenc tartózkodási helye benne a tornácot uraló hinta lenne.

Nagyobb gyerekeknek már simán felállítható egy ehhez hasonló, csupa üveg házikó is. 360 fokos panoráma a kertre, kellemes olvasókuckó, barátokkal traccsparti helyszín, esténként akár társasozni is lehetne benne.

Inspiráció a környezettudatos családoknak: íme, egy teljes egészében újrahasznosított kisház. Felhasználtak hozzá bádogot, üvegtéglát, mindenféle lemezeket, és a végeredmény egy igazán remek játszókuckó lett. Mivel fiúk lakják, nem hiányozhat róla a felhúzható vödör sem.

Kőgazdag családok építtethetnek kétemeletes szentélyt is a porontyoknak, kevésbé kőgazdagok pedig vegyenek példát az alábbit építő apukáról. Merthogy sk készítésű ám! Ez a full extrás kerti házikó már egy átlagos magyar családnak is elég terepet nyújtana a mindennapi élethez - nehogymár a kölkök ne legyenek el benne tökéletesen. Az igényes külcsín igazán harmonikus belsőt takar, irigykedem is, nyerhetnék már a lottón végre!

Kifinomult, romantikus lelkületű kishölgyek szüleinek adhat inspirációt a Cecile kertjéről készült sorozat. Buja természettel övezett kis ékszerdoboz ez, már-már nyári laknak is beillik.

Hordóból rusztikus játszóház válhat - de persze, nem muszáj ezért feláldoznunk a nagypapa pincéjének ékét, ha újat csinálunk. Egyébként engem kicsit mókuskerékre emlékeztet, és nagyoknak inkább világmegváltó beszélgetések helyszíne lehet csak. Inkább kisebb gyereknek ajánlanám.

A pasztellszínek szerelmeseinek figyelmébe ajánlom a Birdie Blue Sky bloggerének játszóházát: a fehér házikóban még ezek a finom, visszafogott színek is erősen hatnak. Igazi, csajos kuckó ez, aminek padlásterén egy szuper pihenő-olvasókuckó is van.

A legszigorúbb igényesség jellemzi a következő két kisházat, amelyet a Nixon Tulloch Fortey építésziroda készített, nyilván nem alacsony költségvetésből. Mégis itt a helyük, mert rendkívül ötletes mindkettő. A natúr-zöld kisház több irányból és egész meglepő helyekről is megközelíthető. Belül a borítás rímel a külső falakra.

A másik kisház tulajdonképpen inkább csak egy kuckó, alagút, ami a kerítés mentén belső szinteltolással épült. Arra viszont bőven elég, hogy a gyerekek bújócskát, fogócskát játszanak benne.

Ha jó nagy a kert és van rá keret, a kerti játszóházat némi játszótérrel köríthetjük. Erre mutat szép példát a Metroplay, ahol többféle variációt is találunk: hintás-csúszdás és veszekedős tesóknak dupla hintás változatot.

Ezt a modern, lábakon álló fa játszóházat a szlovén Ravnikar cég tervezte és építette.  Engem kicsit birodalmi lépegetőre emlékeztet a Star Warsból, de lehet, hogy csak az én agyammal van a baj. Mindenesetre nyáron és télen is jól néz ki, a kölkök meg biztos élvezik a kilátást a hatalmas ablakból.

Örök kedvencem, Joel udvarbeli építménye sem maradhat ki ebből a posztból. A tőle szokott igényességgel építette meg gyerekeinek a garázs mögötti kuckót, egyszerű stílusban, csupa méregmentes anyagot és festéket felhasználva.

Persze, nem mindegy, hogy mi van a kisház belsejében. Ha kis kisasszonynak akarunk kerti kuckót készíteni, nem árt, ha pakolunk bele egy kiskonyhát is. És ha már lúd, akkor legyen finom: MayaLee-éknél a játszókonyha olyan gyönyörű, hogy szinte ingert érzek egy homoktorta sütésére benne.

Ha nincs kedve a kedves szülőknek nagy barkácsolásba fogni, akkor rántsunk össze egy textilből és némi merevítésből álló játszósátrat. Fix, hogy még kamaszodó gyerekeink is szívesen hencseregnek majd benne.

A Maya Made It blogon egy, még a fentinél is egyszerűbb játszósátor variációt találtam. Ez már igazán senkinek sem jelenthet kihívást - még egy erkélyre is simán telepíthető.

Zöldlelkű szülők élő növényből is készíthetnek játszósátrat-házat a csemetének. Persze, ehhez valóban kell egy kis idő: meg kell várni, míg az elültetett növények elég magasra nőnek. De akkor aztán tényleg elmondható: a gyerek az egész nyarat a természet lágy ölén töltötte.

És hogy egy honi szépséges példa is álljon itt: a Balaton partján rejtőzik a fák között a német Baumraum cég egyik fára szerelt házikója. Szerintem bármelyik gyerek akár egész heteket is szívesen eltöltene ebben a kétszintes kuckóban. Sajnos, a belsejéről nincs kép, pedig megnézném.

Nálatok van a kertben játszóház? Ha nincs, fogtok építeni?

4 komment

Címkék: játék gyerek szülő kert idea játszóház sk kuckó ötletparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr162928915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iricc 2011.05.30. 08:56:41

Nekem az a tapasztalatom a 3 gyerekem, és ismerősök gyerekei révén, hogy egy csilivili pöpecre készített házikóban soha nem játszanak egy percet sem. Ellenben órákat töltenek azzal, hogy használt lepedőkből, pokrócokból, lécekből és kötelekből maguk eszkábálnak kutyaól méretű kis tanyákat, és abban kuckóznak.

Schusy 2011.05.30. 10:36:36

Nincs kertünk...ezzel mindent elmondtam? Na jó, van kisházuk, a szobában :) Ha újra összerakjuk majd fotózom az alkot az olvasó rovatba :D

csillikkristof 2011.05.30. 21:35:20

A kölykeimnek én ezt raktam össze:
www.meska.hu/ProductView/index/139173

szeretik, és már egy éve megvan, játszanak benne
süti beállítások módosítása