Gyerekszoba

A környezet, ami születésünktől körbevesz bennünket, nagyban befolyásolja, milyen lesz az ízlésünk, mi magunk milyenné válunk.

KOMMENTEK

CÍMKÉK

Játszótérkép - Vár mellett vár

2011.08.10. 08:23 szuperapu

A nyaralás nálunk egybe van kötve a játszótér-turizmussal, így nem csoda hogy a Veszprémben töltött egy hét alatt sikerült jó pár játszóteret végig látogatnunk. Egészen addig, míg rá nem találtuk a vár árnyékában fekvő Rézsűs játszótérre. A frissen készült – még a Google Maps-en sem jegyzett – várdombot körülölelő sétány méltán népszerű közösségi tere egy igazi gyöngyszem, így a további felfedező utak helyett ide jártunk vissza.

A vár meghatározza a tematikát, már ami a játszótér nagyobbik egységét illeti (merthogy itt is, a manapság dívó trend szerint, külön vannak választva a kisebbeknek szánt játékok), és ez a vezérfonal illetve fő látványelem természetesen a domboldalra épített vár (erődítmény, kastély, bástya) a kis felhasználók fantáziájától függően.

A már messziről látható két csőcsúszda az igazi vonzerő, de sajnos ez egyben a játszótér egyik negatívuma is. Mert bár tényleg hívogató és szülői szemmel is barátságos, köszönhetően a nagy átmérőnek és a „tetőablakoknak”, a hosszú csúszástáv és a viszonylag nagy szintkülönbség ellenére túlságosan lassú. Így a biztonság sajnos a játékélmény rovására ment, a gyerekek a féltávnál már kénytelenek komoly izommunkát befektetni a cél eléréséhez. 

És ha már negatívum… Akkor sajnos meg kell említenem, hogy van még pár. A legszembeötlőbb az árnyék hiánya. Természetes, hogy egy kvázi zöldmezős beruházás után várni kell pár évet, amíg a facsemeték felnőnek a nekik szánt funkcióhoz, de akkor is. A másik az aljzatként használt kavicságy. Ami bár nagy hatékonysággal nyeli el az esetleges becsapódást erejét, de a helyváltoztatás szinte reménytelen csüdig süllyedve benne. (A lábbelikbe befurakodó kavicsok okozta bosszúságról nem is beszélve.)

Persze ezek jobbára a szülők komfortérzetét rontják a gyerekek nem panaszkodtak. Játszottak. A már említett csőcsúszdák mellett található erődítmény aljából indul egy kalandparkokat idéző akadálypályának is beillő híd melynek végében egy egyenes fémcsúszda található. A Vár aljában, a falakon logikai és ügyességi játékok nyugodalmasabb időtöltést biztosítanak a bástyákra mászófalakon lehet feljutni. Sajnos lefelé is. Ami a kisebbeknek erős kihívás, a szülőknek meg egy retúr séta dombra.

A kisebbeknek kialakított mászó komplexum is mindennel felszerelt. A falon labirintus, a torony mellett látcső. Van kötélháló és csúszda. A „hintaállatok” itt a megszokottól eltérően nem hagyományos rugón ringnak, hanem spirális laprugón. De nem csak technika okán érdemelnek említést, a kétüléses teve szerintem ezen túlmenően is párját ritkítja.

Az infrastruktúra egyébként példás. Több mint elegendő pad és asztal van telepítve a szülők kényelméért, de nem érheti szó a játszóteret kuka fronton sem. És van ivókút, sőt még egy mobil WC is (igaz a kerítésen kívül). Mindent összevetve Veszprémben járva kihagyhatatlan. Turisztikailag frekventált helyen van, a panoráma csodálatos, és a sétány (főleg a Margit tér felőli másik oldal) egyébként is megér egy sétát.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek játszótér játszótérkép

A bejegyzés trackback címe:

https://gyermekszoba.blog.hu/api/trackback/id/tr763133645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása